Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
6.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek vlada

Sreda, 20. 3. 2013, 6.40

6 let, 7 mesecev

Dobili smo "pomladno" vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na prvi pomladni dan je bila v državnem zboru z 52 glasovi, proti je bilo 35 poslancev, izvoljena vlada Alenke Bratušek.

Poleg poslancev nove koalicije, PS, SD, DL in DeSUS, so za novo vlado glasovali poslanec madžarske narodne skupnosti László Göncz ter nepovezana poslanca Borut Ambrožič in Ivan Simčič. Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Batelli se je glasovanja vzdržal, poslanec SDS Marjan Pojbič in nepovezani poslanec Ivan Vogrin pa nista glasovala.

Po glasovanju so novi ministri in ministrici zasedli ministrska mesta v veliki dvorani državnega zbora in prisegli na svojih funkcijah. Kaj obljublja nova predsednica vlade? Pred glasovanjem je takrat še mandatarka za sestavo vlade Alenka Bratušek, ki se je pred sejo DZ-ja odpovedala možnosti, da zamenja katerega od kandidatov oziroma kandidatk za ministrske položaje v novi vladi, povedala, da se bo njena vlada držala smernic iz evropskega sveta, in sicer da bo vzpostavila finančno stabilnost, fiskalno konsolidacijo, kratkoročno politiko zaposlovanja, strukturne reforme za večjo konkurenčnost.

Zatem so stališča podale poslanske skupine in posamezni poslanci.

Matjaž Han (SD): Prižiga se neka nova iskra upanja Matjaž Han iz SD je povedal: "Prižiga se neka nova iskra upanja in umerjanja razmer v že tako pregreti družbi." Han je nadaljeval, da gre za dobrobit naše države, da imamo tudi tokrat lahko velika pričakovanja o novi ministrski ekipi in "prav je tako". Kot je povedal Han, so bila pričakovanja velika že pred letom, a so hitro splahnela. Odhajajoči vladi je očital pomanjkanje dialoga s socialnimi partnerji. Kot je poudaril, je naloga nove koalicija tudi, da preseka politično krizo. Han je dodal, da so vsi kandidati za ministre in ministrice kompetentni ljudje in da imajo dodobra izdelano vizijo svojega delovanja. "Verjamemo, da bodo s svojim delom pokazali in dokazali, da si zaslužijo naše zaupanje." Han meni, da so bile predstavitve bodočih ministrov dobre in da bodo kos nalogam, saj jim, kot je povedal, želje in poguma ne manjka.

Mihael Prevc (SLS): Koalicijska pogodba se bere kot lepa pravljica Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je pojasnil, da v koalicijo s PS niso šli pred letom in tudi tokrat ne. Poudaril je, da se »"kratka koalicijska pogodba bere kot lepa pravljica". "Kako, s katerimi viri, na kakšen način in s katerimi ukrepi?«," se je vprašal Prevc. Dodal je še, da so razlike med strankami in kompromisi veliki, na bistvena vprašanja pa niso odgovorjena. "To bo čista improvizacija izvajanja koalicijske pogodbe«," pravi Prevc in dodaja, da SLS v to vlado ne more in ne želi vstopiti, predvsem zaradi drugačne pogleda na stanje in reševanja perečih problemov. Meni, da se je ekonomska politika, ki jo načrtuje izvajati nova vlada, izkazala za neučinkovito, kar po njegovem mnenju pomeni, da večjih sprememb ne bo. "Prilagajati se je treba svetovnemu tržnemu gospodarstvu«," pravi Prevc, ki je še dodal, da pa bodo v Slovenski ljudski stranki podprli dobre rešitve. SLS nove vlade ne podpira.

Matej Tonin (NSi): Morda iznajdete način in divji cvet naredite za užitnega "Ko so me nedavno novinarji spraševali, kako komentiram novo ministrsko ekipo, sem jim dejal, da predstavljajo divji cvet. Saj veste, ta je na pogled vedno zelo lep, ampak vsebina pa je največkrat strupena. Zakaj govorim, da je divji cvet na pogled zelo lep. Saj veste, govorili ste, da bo s prihodom nove vlade vse drugače, da je konec politične krize in tudi varčevanja. To so seveda lepe besede, ki poudarjajo simbol lepote tega divjega cveta. Vsekakor smo pričakovali boljšo ekipo, dobili pa smo ekipo dolgoletnih politikov in neznanih obrazov. Tisti, ki imajo znanje so se ministrskih mest otepali, tisti, ki imajo veliko za povedati so se zamrznili, samooklicani vlečni konji pa niso bili poklicani v ministrsko ekipo," je povedal Matej Tonin (NSi). Ob tem je dejal, da morda res držijo besede predsednice vlade, da je sedanja ekipa optimalna in je ne bodo obsojali na neuspeh že vnaprej. Želijo ji dobro, saj bo njihovo dobro delo v korist Slovenije. "Morda pa iznajdete način, da ta divji cvet naredite za užitnega," je bil med drugim poetičen Tonin.

Rihard Braniselj (DL): Državljanska lista z vstopom v vlado odpira pot do volitev Rihard Braniselj (DL) je med drugim dejal, da je DL z vstopom v vlado odprla pot do volitev. "V dogovoru o sodelovanju med koalicijskih partnericami je določeno, da bo predsednica vlade po enem letu v DZ zahtevala glasovanje o zaupnici, kar je edina ustavna pot do predčasnih volitev. Z vstopom v novosredinsko vlado bomo tudi pokazali, da je DL sredinska stranka, ki se je sposobna dogovarjati in dogovoriti z vsemi politični strankami. Z vstopom v vlado smo dosegli še dve pomembni stvari; prvi od obeh politikov obremenjenih s poročilom protikorupcijske komisije ne bo več predsednik vlade in drugi ne stranke."

Franc Jurša (DeSUS): Zagon gospodarstva je ključ do izhoda iz krize Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je najprej spomnil, da bi lahko vlado s takšnimi strankami sestavili že pred enim letom, a so šli takrat v drugačno politično opcijo. Poudaril je, da je odhajajoča vlada naredila veliko dobrega in da nova vlada tega ne bo porušila, temveč bo nadaljevala delo s poudarkom na več dialoga. "Skupaj bomo nosili težo odgovornosti, tako za slabe kot tudi dobre odločitve ter tudi za dobre in slabe rezultate," pravi Jurša in meni, da so ministri in ministrice izkušeni ljudje, ki so že pokazali svoje delo. Jurša je prepričan, da bodo svoje delo vsi opravljali dobro, "če bi tudi opozicija pri ključnih projektih delovala konstruktivno in jih podpirala". Kot je povedal ob koncu, je prva prioriteta nove vlade zagon gospodarstva, ki je ključ do odprtja vrat do posledic gospodarske krize.

Jani Möderndorfer (PS): Zaslužimo si boljše Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je uvodoma obrazložil, da so časi zahtevni in da smo tudi zaradi tega prišli do menjave vlade. Delovanje odhajajoče vlade je opisal kot obdobje, ko se je začelo upadanje zaupanja ljudi v politiko, obdobje strahovlade, razbijanje javnega sektorja in kadrovanje po politični liniji, višek tega pa se je, tako Möderendorfer, začelo ko je vlada začela razpadati. "V poslanski skupini PS verjamemo, da si zaslužimo boljše, saj smo država ljudi, ki znajo iztisniti najboljše, ko je to najtežje in najbolj potrebno", pravi vodja poslanske skupine PS in prikimava tistim, ki pravijo, da so pogledi strank nove koalicije različni in da se to utegne dogajati tudi v prihodnje. A po njegovem prepričanju zaradi tega ni možno oceniti delo prihajajoče vlade, saj ima nova vladna ekipa priložnost, da se z delom dokaže in da bodo vsi bomo pričakovali rezultate. Na koncu je še dodal, da bo temeljita razprava o tem, ali je nova vlada delala dobro, na vrsti najkasneje po enem letu, "ko bo jasno, ali gremo pravo smer, če pa temu ne bo tako, gremo na predčasne volitve."

Tanko: Vehemenca Jankovića je bila prevelika, zato so prosili Janšo, naj bo premier Jože Tanko (SDS) je med drugim prepričan, da je se z novo vlado realiziralo tisto, česar ta sestava ni bila zmožna storiti takoj po predčasnih volitvah leta 2011. "Vehemenca relativnega zmagovalca gospoda Zorana Jankovića je bila prevelika, pa tudi v DL je bila tedaj še premočna struja okoli Janeza Šušteršiča, ki se ni hotela spustiti v negotovo in vsebinsko nedodelano koalicijo z zmagovalcem volitev Jankovićevo PS. Analitični in strokovni del DL se je zavedal mnogih pasti takega površno pripravljenega sodelovanja. Predsedniki štirih strank, to je DL, Desusa, SLS in NSi, so zato družno prosili Janeza Janšo naj prevzame vlado. Po njihovem mnenju je bil Janša edini, ki je sposoben prevzeti vlado in tudi dovolj odločen za izpeljavo nujnih sprememb in reform, ki bi zaustavile prosto padanje Slovenije." Po njegovih besedah sta se Janša in SDS na pobudo odzvala, sprejela tveganje in pripravila se je koalicijska pogodba, 10. februarja lani pa je bila nato izglasovana Janševa vlada. Kot je izpostavil, se je nato začelo trdo delo in v manj kot letu dni je bilo realiziranih nekaj izjemno težkih in za usodo Slovenije izjemno pomembnih projektov.

Tanko: S poročilom KPK je bil napovedan in realiziran politični udar Tanko je med drugim še povedal, da sta Slovenski državni holding in tako imenovana slaba banka za državo in državljane primeren optimalen odgovor na gospodarsko in finančno krizo. "Nista pa, tako kot je očitno iz razprav nove koalicije pravi odgovor na krizo za tisto manjšino, ki je imela v obeh segmentih finančno samopostrežbo, zaradi česar ni bilo upravičeno pričakovanih donosov in dividend, ampak so bile potrebne enormne dokapitalizacije, da je državno premoženje sploh delovalo. Pa tudi te dokapitalizacije so sčasoma zvodenele zaradi prečrpavanja denarja z uporabo različnih tehnik na račun izbrancev doma in v tujini. Na obeh področjih je prihajal čas za odgovornost in to je bilo potrebno preprečiti. Že blokade obeh zakonov so nakazovale, kaj se bo zgodilo, če se proti dvema zakonoma, katerih cilj je izboljšanje finančnega stanja in upravljanja z državno lastnino, povežejo razočarana politika, privilegirani lobiji, sindikati, mediji in če se to podpre z medijsko izjemno promoviranimi vstajniškimi procesi in protesti. S poročilom Komisije za preprečevanje korupcije pa je bil napovedan in januarja letos realiziran, politični udar."

Ramšakova: Jakič, sedeli ste s Školčem … V razpravi v nadaljevanju smo pričakovano poslušali besedne boje. Sonja Ramšak iz SDS je denimo povedala: "Danes se pred Slovenijo prelomen dan. Je dan preloma s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Je dan upanja, povezovanja in spoštljivosti. Ali vam te besede zvenijo znane? Ja, to so besede predsednice vlade, moje besede pa so, danes je pred Slovenijo prelomen dan, je dan začetka politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu, je dan konca upanja, konca povezovanja in konca spoštljivosti, je dan zanikanja vrednot slovenske osamosvojitve". Ob tem je mandatarki Bratuškovi postavila vprašanje, ali »ali je vaša ekipa res sestavljena po načelih strokovnosti, ali pa so vam posamezne kandidate za ministrice in ministre predlagali strički in tete iz ozadja?« Odgovorila si je sama: "Seveda ne" in dodala: "V to me je prepričal tudi včerajšnji sestanek vašega ministrskega kandidata za obrambo z gospodom Školčem in še tremi prijatelji, ki so po oceni očividca tega sestanka neke druge nacionalnosti, ki se je odvijal na terasi kavarne Maksimarketa in kjer je vaš kandidat, Jakič, zelo glasno vprašal soudeležence nekako takole, ali jih nisem včeraj sesul. Mišljeno je bilo seveda na zaslišanje na Odboru za obrambo. Ne, gospod Jakič, žal ga ni v dvorani, niste nas sesuli, niste nas spravili na kolena, pokazali ste vso svojo aroganco, nestrokovnost, nepoznavanje področja obrambe ter zaščite in reševanja, pokazali ste vso svojo nespoštljivost do danes še vaši kolegic in kolegov v parlamentu."

… Jakič: Kdo, kje in kako je dobila te podatke, vam pa zagotavljam, da ni res. Roman Jakič, kandidat za obrambnega ministra je od Ramšakove zahteval opravičilo in pojasnil: "Tudi če bi bilo res, da bi včeraj pred Maximarketom govoril to kar je povedala, pa ni res, je nenavadno, da bi gospa Ramšakova imela zapis, kakršnegakoli pogovora, kateregakoli poslanca ali javnega funkcionarja. To mi seveda diši na nekaj drugega, na neke druge čase, ko so za mano hodili špiclji in poslušali kaj govorim kot vodja študentskega gibanja. Zato bi seveda prosil, da kolegico Ramšakovo prosite, da če je temu res, naj pove kdo, kje in kako je dobila te podatke, vam pa zagotavljam, da ni res. Včeraj pred Maximarketom na terasi nisem sedel s Školčem, ampak sem bil na parih drugih lokacijah pa tudi o tem nisem govoril o čemer je ona govorila."

Jožef Jerovšek (SDS): Orgija v bankah se bo nadaljevala "Če bi v vaši opciji resnično spoštovali utemeljitelja slovenske države, dr. Pučnika, potem ne bi predlagali kadrovskih rešitev, ki so provokacija do simbolov in atributov samostojne Slovenije," je Jožef Jerovšek (SDS) očital Alenki Bratušek. V razpravi se je dotaknil tudi izbora kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja in ga poimenoval kot "advokata bank, pod katerim se bo nemoteno nadaljevala orgija v slovenskih bankah in javnih financah". Kot je dodal, sicer ne obsoja kandidata, "da ima karkoli s korupcijo, dejstvo pa je, da je kandidat maziljenec NLB in mednarodne banke", zaradi česar bo imel po njegovem zvezane roke.

Jerovšek je Bratuškovi očital tudi, da je pred dvema tednoma v svojem prvem govoru obljubila, da bo pri izbiri ministrov dala prednost stroki. "Če bi bilo to res, bi moja predgovornica, kolegica Jelušičeva, bila danes kandidatka za ministrico za obrambo."

Kot je dodal, se po hodnikih govori, da "obstajajo še tajni aneksi k dogovoru strank, med katerimi bi naj bilo med programskimi usmeritvami tudi to, da se ukine slovenska vojska". "Veliko vprašanje je, kam vodite to državo," je še dejal.

Bratuškova Jerovšku: Glejmo v prihodnost! "Potem ko sem eno leto sedela v tem DZ, kakšne drugačne razprave na žalost tudi nisem pričakovala. Ko sem prihajala v ta državni zbor, sem si zamišljala vse skupaj bistveno drugače; da se bomo res pogovarjali o vsebini, ne obkladali z nevemkakšnimi besedami za nazaj, glejmo v prihodnost. To je vse, kar bi si želela. Banke in bančna vprašanja so v tem trenutku naša največja težava. Eno leto smo poslušali, da jih je treba rešiti, eno leto. In zdaj ko smo našli nekoga, ki je te težave spremljal od blizu in ni sodeloval pri dajanju posojil, je to seveda narobe. Če so vsi slovenski bankirji takšni, kot pravite, da so, potem je pa Slovenija res v zelo hudih težavah," je mandatarka Alenka Bratušek med razpravo odgovorila Jožefu Jerovšku (SDS).

"Dejstvo je, da je vaša vlada nadzornika NLB iz tistih najslabših časov, iz časov, ko so bili dana najslabša ali pa najbolj tvegana posojila, poslala upravljat z državnim premoženjem na Sod. Pa v tem niste videli nobene težave. Ampak, kot rečeno, želela bi si, da gledamo naprej, da pustimo preteklost za seboj, ker nam ne bo pomagala ustvarjati prihodnosti," je še dodala.

V četrtek ustanovna seja vlade Potem ko je državni zbor potrdil novo ministrsko ekipo na čelu države, je na potezi zdaj že nekdanji premier Janez Janša. Ta bo novi predsednici vlade Alenki Bratušek posle predal v četrtek ob 9. uri, predvidoma ob 12. uri pa naj bi se na ustanovni seji sestala tudi nova vladna ekipa.

Ne spreglejte