SiolNET. Novice Slovenija
1,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do konca tedna bo znan protokol o prehajanju hrvaške meje #video

1,09

termometer

Po sredinem srečanju vodstev slovenske in hrvaške policije naj bi do konca tedna uradno parafirali protokol o prehajanju meje, je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Madžarska in Avstrija pa sta prvi državi, za kateri pričakujejo bilateralni dogovor in bosta poleg Hrvaške uvrščeni na seznam držav, za katere velja sprostitev ukrepov na meji.

Dubrovnik Posel danes Največ Slovencev bi dopustovalo doma ali na Hrvaškem

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil načelno epidemiološko oceno, po kateri je v Evropi trenutno 14 držav, od koder bi bilo mogoče dovoliti vstop v Slovenijo. A dokler ni skupnega dogovora znotraj EU oziroma širšega schengenskega prostora, si moramo pomagati z dvostranskimi dogovori, je opomnil, piše STA.

V severni sosedi še vedno velja pravilo karantene

Prvi državi, za kateri pričakujejo, da bo dogovor dosežen, sta po njegovih besedah Madžarska in Avstrija. Ob tem je opomnil, da severna slovenska soseda od svojih državljanov, ki gredo na ozemlje Slovenije, zahteva, da gredo ob vrnitvi v karanteno. "To jim zelo otežuje odločitev, da bi že zdaj prišli na počitnice k nam," je pripomnil. Potekajo tudi dogovori, da bi se čim prej srečala slovenski in avstrijski minister za notranje zadeve.

meja Hrvaška Novice Prebivalci Hrvaške lahko v Slovenijo potujejo brez omejitev

Sicer pa Hrvaška pripravlja poseben sistem, ki bo omogočil, da se tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško (na primer lastniki nepremičnin in polovil), na meji ne bodo več zadrževali, saj bodo njihovi podatki že v sistemu. Tako bo prehod stekel bistveno hitreje, je prepričan Kacin.

Pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo, NIJZ je v stalnih stikih z Rimom glede srečanja na najvišji ravni. Ta naj bi bil v kratkem, je še napovedal vladni govorec. Z NIJZ so za STA naknadno sporočili, da sta indikatorja, ki ju v tej fazi upoštevajo za oceno epidemiološkega stanja v posamezni državi, 14-dnevno kumulativno število novo okuženih in število opravljenih testov na en milijon prebivalcev.

Mejni prehod Novice Po odprtju hrvaških mej: Slovenci rekorderji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin