SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do konca meseca bodo podpisali sporazum za črpanje 109 milijonov evrov #DrugiTir

0,21

termometer

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Foto: Urad vlade za komuniciranje

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben je po današnjem sestanku s predstavniki Evropske komisije v Bruslju dejal, da je 109 milijonov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija pridobila za projekt drugi tir, praktično odmrznjenih. "Računamo, da bi finančni sporazum za ta sredstva lahko podpisali do konca tega meseca," je povedal.

Komisija je ta denar zamrznila zaradi ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru, ki pobudnikom ni uspel. "Sestanek je bil zelo pozitiven. Tudi komisija je ves čas spremljala, kaj se v Sloveniji dogaja, in je dala zeleno luč, da lahko končamo proces podpisa finančnega sporazuma za črpanje 109 milijonov evrov," je pojasnil.

Po njegovih besedah bodo prihodnji teden še enkrat pregledali besedilo, ali je treba zaradi zamika podpisa kakšen datum spremeniti. Kljub napovedim pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, da se bo pritožil za izid referenduma, komisija po Lebnovih besedah Sloveniji pri zakonu toliko verjame, da je ta finančni sporazum lahko podpisan.

Zdaj je treba začeti pripravo razpisa za gradnjo. Ko bo zakon uveljavljen, bodo ta denar lahko začeli črpati. Če bo razpis objavljen konec leta, se bo gradnja lahko začela sredi leta 2019. "Tako lahko zagotovimo primerno projektno okolje za vsako naslednjo vlado, da lahko učinkovito in nemoteno nadaljuje projekt," je menil Leben in dodal, da si vsaka vlada lahko model izvedbe projekta zamisli na novo.

V tem trenutku je po njegovem mnenju pomembno tudi to, da se pripravljalna dela začnejo čim prej. Geologija je končana, zdaj so na vrsti arheološke raziskave in postavitev dostopnih cest. "S temi deli je treba slediti časovnici, ki jo je Slovenija vključila v prijavo za evropski denar," je še dejal.

janz janša, sds Novice Janševa SDS močno vodi, drugouvrščeni Šarec ima skoraj pol manj podpore #video

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Nikoniko1 / 17.05.2018. ob 07:13 0 0

    Kako saj zakon še ni v veljavi. A boste levičarji zopet kršili zakone???

    0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin