SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

 • Messenger
 • Messenger

DNS: Novinarji in mediji v Sloveniji ne moremo biti tarča oblastnih podrejanj

0,37

termometer

Društvo novinarjev Slovenije
Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj," so sporočili iz DNS. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je zgroženo zaradi že drugega poskusa posega tuje vlade v uredniške odločitve slovenskega medija, so v luči pritiskov hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe sporočili iz DNS.

"Tokrat je hrvaška vlada preko posrednikov in pritiska na lastnike poskušala preprečiti poročanje POP TV. Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj," so sporočili iz DNS.

piranski zaliv Novice Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev #video

DNS: Pritiski prihajajo iz držav, ki sistematično kršijo medijsko svobodo

Kot poudarjajo, so šokirani nad razumevanjem svobode govora in neodvisnosti medijev v sosednjih državah, ki so sicer države članice EU: "Še posebej nas skrbi, da pritiski prihajajo iz držav, ki sistematično kršijo medijsko svobodo in pravice novinarjev. Metode, ki jih vlade uporabljajo doma, očitno poskušajo izvoziti tudi čez mejo."

Danes

Takšna ravnanja kažejo na krizo, v kateri je razumevanje svobode izražanja v Evropi, in razkrivajo politične pritiske, za katere smo menili, da so stvar preteklosti, pravijo v DNS in pristojne pozivajo, da dajo hrvaški vladi jasen signal, da so takšne poteze v Sloveniji nesprejemljive.

Facebook, prisluškovanje Novice So Hrvati prisluškovali slovenskim novinarjem? #arbitraža

Hrvati pritiskali na POP TV, Madžari pa na Mladino

Na POP TV so pretekli teden razkrili, da naj bi za nezakonitim prisluškovanjem slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik stal hrvaški obveščevalec Davor Franić. Včeraj so nato poročali, da naj bi prejšnji teden, ko so pripravljali omenjeni prispevek, prejeli klic lobista, naj ne objavijo zgodbe, nato pa je stopil v stik z njimi še član uprave in predstavnik lastnika več pomembnih hrvaških medijev. Na POP TV naj bi pritiskali, naj ne objavi zgodbe in imena človeka, ki naj bi stal za prisluškovalno afero.

piranski zaliv Novice Arbitraža: Slovencem naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba #video

Ob tem spomnimo, da je madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani s tako imenovano verbalno noto pri ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) prejšnji teden protestiralo zaradi "politično neodgovorne" naslovnice Mladine, ministrstvo pa je tudi zaprosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti".

Madžarsko je razburila naslovnica Mladine, na kateri se prvak SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki drži roko v fašističnem pozdravu. Na MZZ so Madžarski odgovorili, da ne posegajo v uredniško politiko medijev.

Naslovnica tednika Mladina Novice DNS: Madžarska diplomatska nota zaradi Mladinine naslovnice dokaz resnosti razmer v Evropi

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • kernest / 09.04.2019. ob 13:00 +2 - 1

  DNS je pravi nebodigatreba za tisto o čemur najraje razglablja. To je sicer lepa forma z povsem neprimerno vsebino (članstvom). Svobodo ponavadi zamenjujejo z svojim položajem. Pač v skladu z lastnimi dometi, predvsem najglasnejših iz teh logov.

  +2 - 1
 • Wolf / 04.05.2019. ob 15:05 0 0

  Svoboda govora je ali je pa ni. Ni tukaj nečesar vmes, nobenih sivih (da ne rečem rdečih) področij zamegljevanja z novokomponiranimi izrazi. Ker jutri je lahko sovražni govor če rečeš da ne maraš kranjske klobase.

  0 0
 • Wolf / 04.05.2019. ob 15:00 0 0

  Zanimivo, da se novinarji sklicujejo na svobodo govora. Ko se jest poslal svoje mnenje na časnik sem dobil njihov negativen odgovor za objavo. Najpopularnejši vzrok zavrnitve: 1. sovražni govor in/ali 2. Se ne sklada z uredniško politiko. Kje je pa moja svoboda govora? Ko ste malo z isto palico dobili, bi pa jokali o svobodi govora? Tipična lastnost slabičev; po lestvici navzgor servilni, navzdol tirani, ko se pa kdo ne strinja z njimi pa jokajo o sovražnem govoru.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin