Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
11.59

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

mediji Madžarska Hrvaška Društvo novinarjev Slovenije

Torek, 9. 4. 2019, 11.59

5 let

DNS: Novinarji in mediji v Sloveniji ne moremo biti tarča oblastnih podrejanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Društvo novinarjev Slovenije | Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj," so sporočili iz DNS. | Foto Tamino Petelinšek/STA

Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj," so sporočili iz DNS.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je zgroženo zaradi že drugega poskusa posega tuje vlade v uredniške odločitve slovenskega medija, so v luči pritiskov hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe sporočili iz DNS.

"Tokrat je hrvaška vlada preko posrednikov in pritiska na lastnike poskušala preprečiti poročanje POP TV. Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj," so sporočili iz DNS.

Novice Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev #video

DNS: Pritiski prihajajo iz držav, ki sistematično kršijo medijsko svobodo

Kot poudarjajo, so šokirani nad razumevanjem svobode govora in neodvisnosti medijev v sosednjih državah, ki so sicer države članice EU: "Še posebej nas skrbi, da pritiski prihajajo iz držav, ki sistematično kršijo medijsko svobodo in pravice novinarjev. Metode, ki jih vlade uporabljajo doma, očitno poskušajo izvoziti tudi čez mejo."

Danes | Foto:

Takšna ravnanja kažejo na krizo, v kateri je razumevanje svobode izražanja v Evropi, in razkrivajo politične pritiske, za katere smo menili, da so stvar preteklosti, pravijo v DNS in pristojne pozivajo, da dajo hrvaški vladi jasen signal, da so takšne poteze v Sloveniji nesprejemljive.

Facebook, prisluškovanje
Novice So Hrvati prisluškovali slovenskim novinarjem? #arbitraža

Hrvati pritiskali na POP TV, Madžari pa na Mladino

Na POP TV so pretekli teden razkrili, da naj bi za nezakonitim prisluškovanjem slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik stal hrvaški obveščevalec Davor Franić. Včeraj so nato poročali, da naj bi prejšnji teden, ko so pripravljali omenjeni prispevek, prejeli klic lobista, naj ne objavijo zgodbe, nato pa je stopil v stik z njimi še član uprave in predstavnik lastnika več pomembnih hrvaških medijev. Na POP TV naj bi pritiskali, naj ne objavi zgodbe in imena človeka, ki naj bi stal za prisluškovalno afero.

piranski zaliv
Novice Arbitraža: Slovencem naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba #video

Ob tem spomnimo, da je madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani s tako imenovano verbalno noto pri ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) prejšnji teden protestiralo zaradi "politično neodgovorne" naslovnice Mladine, ministrstvo pa je tudi zaprosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti".

Madžarsko je razburila naslovnica Mladine, na kateri se prvak SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki drži roko v fašističnem pozdravu. Na MZZ so Madžarski odgovorili, da ne posegajo v uredniško politiko medijev.

Naslovnica tednika Mladina
Novice DNS: Madžarska diplomatska nota zaradi Mladinine naslovnice dokaz resnosti razmer v Evropi

 

Ne spreglejte