Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 9. 2021,
18.52

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

13

Natisni članek

biografija fotografije Slovenija jahta podjetnik Stipe Mesić Lojze Peterle Janez Janša Janez Janša

Torek, 28. 9. 2021, 18.52

2 leti, 6 mesecev

Dimnik z Janšo, Peterletom, Mesićem. Uspešen podjetnik, a še vedno ribič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

13

'"Fotografiral sem se s številnimi v tej dvorani," so bile prve besede 89-letnega lobista in podjetnika Boža Dimnika na predstavitvi svoje biografije V znamenju ribe. Na predstavitvi knjige, v kateri obuja spomine na otroške čase na kraljevem dvoru v Beogradu, revščino med vojno v okupirani Ljubljani in tudi ribarjenje s hollywoodsko smetano in kronanimi glavami, so se mu pridružili številni nekdanji slovenski in hrvaški politiki ter gospodarstveniki. Čeprav je uspešen podjetnik, se še vedno vidi predvsem kot ribiča.

Kljub strogemu preverjanju izpolnjevanja PCT-pogojev se je pred največjo, Gallusovo dvorano Cankarjevega doma zbrala smetana slovenskega političnega in gospodarskega življenja. Da bi se poklonili spominom človeka, ki se je kot otrok podil po dvoru kralja Aleksandra v Beogradu, se družil z največjimi hollywoodskimi zvezdami in ribaril s predsedniki in kronanimi glavami z vsega sveta.

"Res je, kar pravijo o meni. Zelo veliko ljudi poznam, poznal sem in še poznam številne in zanimive osebnosti 20. in 21. stoletja. Z nekaterimi sem se tudi fotografiral," je dejal Božo Dimnik.

"Vsi pridejo na jahto prek pomola, samo Janša prek Dimnika"

Prav fotografije s predsednikom vlade Janezom Janšo na jahti znanega podjetnika Andreja Marčiča pa so razlog, da zadnji mesec polni strani vseh medijev v državi. Celo šale so že začele krožiti.

"Janša je bil samo enkrat, samo enkrat ... Oni so bili na počitnicah, lahko preverite. Na Pelješcu. In sva rekla, pokaživa čoln takemu politiku," je ob tem med drugim dejal Dimnik.

Blizu političnim krogom in vedno dobro obveščen  

"Njegove dobre povezave s politiki, ne le slovenskimi, ampak z vsega sveta, so nam odprle marsikatera vrata pri mednarodnem priznanju po osamosvojitvi Slovenije," pa se Dimnikove pomoči spominja Lojze Peterle. "Vse te povezave, zlasti povezave z vplivnejšimi političnimi in poslovnimi krogi, so bile takrat za nas zelo dobre, ker so podpirale tisto, za kar se je takrat Slovenija trudila," je povedal prvi predsednik vlade samostojne Slovenije.

Za pomoč pri osamosvojitvi se mu je prišel posebej zahvalit tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić. Še kot predsednika predsedstva SFRJ ga je čez Slovenijo in Avstrijo pretihotapil v Bonn, kjer mu je Dimnik uredil zasebni sestanek s tedanjim nemškim zunanjim ministrom o priznanju hrvaške države.

"Midva sva prijatelja, govorila sva o marsičem. Božo Dimnik je bil vedno poslovnež. Vendar je bil tudi blizu političnih krogov in zato dobro obveščen. Samo tisti, ki so dobro obveščeni, pa lahko prinašajo dobre odločitve," pa je dejal nekdanji hrvaški predsednik.

Na predstavitvi knjige V znamenju ribe smo lahko videli zagovornike tako leve kot tudi desne politične usmeritve, še poročajo na Planet TV. A pisatelj Tadej Golob, ki je pomagal zapisati in urediti knjigo, se predstavitve zaradi sodelovanja generala Antona Krkoviča, čeprav v glasbeni vlogi, ni udeležil. "Saj je vseeno, kakšen je razlog. Ampak ta razdvojenost, ta razdvojenost v Sloveniji, da drug drugega ne prenašamo, v lastni domovini," je ob tem dejal Dimnik. 

Novice Lobist Božo Dimnik v Cankarjevem domu predstavil svojo biografijo
Novice Božo Dimnik: Postali bomo podalpski Hrvati
Ne spreglejte