Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2012,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Karl Erjavec

Petek, 20. 1. 2012, 7.18

8 let

Desnosredinske stranke pri koncu s koalicijskimi usklajevanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniki strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi so po koalicijskih pogajanjih zatrdili, da so usklajevanja koalicijske pogodbe pri koncu.

Z doseženim so zadovoljni, vse pa kaže na to, da bo zaključek pogajanj za desnosredinsko koalicijo uspešen.

Janša: Stranke s pogajanji dobro napredujejo Po ocenah predsednika SDS Janeza Janše stranke s pogajanji dobro napredujejo, vendar pa še niso zaključena. Pojasnil je, da bodo z njimi nadaljevali čez vikend.

Žerjav: Koalicijska pogodba je praktično usklajena Kot je povedal predsednik stranke SLS Radovan Žerjav, pa je koalicijska pogodba "praktično usklajena", dogovoriti se je treba le še o nekaj podrobnostih.

Virant: Mislim, da ni ne poraženca ne zmagovalca v teh pogajanjih, le razumni kompromisi "Glavne stvari so usklajene in v glavnem dogovorjene," se je z Žerjavom strinjal tudi predsednik Liste Virant Gregor Virant. Po njegovem je strankam pri usklajevanjih ostalo "mogoče še za tri, štiri ure dela", sicer pa so se uskladili zelo korektno. Dodal je, da so zbližali tudi tista stališča, kjer je prihajalo do razhajanj. "Mislim, da ni ne poraženca ne zmagovalca v teh pogajanjih, le razumni kompromisi," je dejal.

Erjavec: DeSUS je pri pogajanjih uspela s svojimi zahtevami Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da je stranka DeSUS pri pogajanjih uspela s svojimi zahtevami. Tako pokojnine v letu 2013 ne bodo zamrznjene, usklajevale pa se bodo z rastjo plač, v primeru spremembe pokojninskega zakona pa se bodo usklajevale v 60 odstotkih z rastjo plač, v 40 odstotkih pa z rastjo življenjskih stroškov. Ponovil je, da se mu zdi najbolj pomembno upoštevanje pogoja, da ne bodo odpirali ideoloških tem in dodal, da o kadrovskih zadevah danes niso nič govorili.

Novakova: Ni bilo veliko tem, kjer bi prihajalo do razhajanj Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak se je strinjala, da pogajanja tečejo uspešno, sicer pa so šli v grobem skozi celo koalicijsko pogodbo in "predebatirali nekatera pereča vprašanja". Kot pa je dodala, ni bilo veliko tem, kjer bi prihajalo do razhajanj.

Predsedniki strank so tako okvirno že končali z usklajevanjem koalicijske pogodbe, zadovoljni pa so bili že z dopoldanskim delom koalicijskih pogajanj.

Virant: Do zdaj smo se o vseh stvareh uskladili Desnosredinskim strankam SDS, Listi Virant, SLS in NSi, ki so sicer načeloma že uskladile osnutek koalicijske pogodbe, se je na pogajanjih tokrat prvič pridružila tudi DeSUS. Virant je pojasnil, da so se večinoma pogovarjali o uvodnih in temeljnih določbah koalicijske pogodbe, da pogajanja tečejo konstruktivno in korektno ter da so se do zdaj o vseh stvareh uskladili. Delovni osnutek koalicijske pogodbe se sicer bliža stotim stranem, vendar pa po besedah Viranta vsak stavek vzamejo zelo resno.

Ozračje na pogajanjih je po besedah Viranta konstruktivno "Ugotovili smo, da bo to koalicija, ki ima glavni skupni imenovalec na gospodarskih in finančnih področjih," je pojasnil. Tako Virant kot Erjavec sta se strinjala, da bo to koalicija za izhod iz krize, ki ne bo odpirala ideoloških tem, kar je po Virantovih besedah že dogovorjeno in zapisano v koalicijsko pogodbo. Ozračje na pogajanjih je sicer po besedah Viranta konstruktivno, pri čemer se mu zdi zelo pomembno, da so vsi za isto pogajalsko mizo.

Vse dosedanje pripombe Liste Virant, ki po besedah predsednika stranke v koalicijo vnaša liberalne elemente, so bile za zdaj sprejete. Niso pa pogajalci še prišli do razprave o imenih morebitnih kandidatov za ministre. Virant je sicer pojasnil, da imajo v Listi Virant kandidata za ministra za finance, ki je Janez Šušteršič, in kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo, ki je Jani Soršak. Za zdaj je dogovorjeno, da Virant obdrži mesto predsednika državnega zbora.

V medijih je medtem že zaokrožila možna neuradna razdelitev ministrskih resorjev V medijih je medtem že zaokrožila možna neuradna razdelitev ministrskih resorjev. Po njej bi SDS prevzela ministrstvo za izobraževanje, kulturo in znanost (Milan Zver), ministrstvo za infrastrukturo in prostor (Andrej Šircelj), ministrstvo za notranje zadeve (Dragutin Mate), ministrstvo za obrambo (Aleš Hojs) ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (Romana Tomc).

Lista Virant bi prevzela ministrstvo za finance (Janez Šušteršič), ministrstvo za pravosodje in javno upravo (Jani Soršak). SLS bi pripadlo ministrstvo za gospodarstvo (Radovan Žerjav) ter ministrstvo za kmetijstvo in okolje (Franc Bogovič). DeSUS bi dobil ministrstvo za zunanje zadeve (Karl Erjavec) in ministrstvo za zdravje (Tomaž Gantar). NSi pa bi dobila ministrstvo za Slovence po svetu (Ljudmila Novak).

Virant spregovoril tudi o politiki kadrovanja morebitne prihodnje vlade Predsednik Liste Virant je sicer po pogajanjih spregovoril tudi o politiki kadrovanja morebitne prihodnje vlade. Kot je dejal, bo temeljilo na soglasju koalicijskih partnerjev, in sicer po kriterijih kompetentnosti in ne politične pripadnosti. Tudi odločitve o morebitnih razrešitvah se bodo sprejemale s soglasjem.

Komentiral pa je tudi padec Liste Virant na lestvici priljubljenosti v javnomnenjskih raziskavah. Povedal je, da se bodo trudili izboljšati javno podporo, da pa je ta trenutek slovenski politični prostor tako polariziran, da se je sredina praktično izgubila.

Erjavec izpostavil, da sta se z Janšo dogovorila, da koalicija ne bo odpirala ideoloških tem Erjavec je po pogovorih povedal, da so pogajanja zelo podrobna in natančna, vendar pa do točk, povezanih s položajem upokojencev, še niso prišli. Je pa Virant danes pojasnil, da nima težav glede usklajevanja pokojnin s plačami in življenjskimi stroški po formuli 60:40. Erjavec je še izpostavil, da sta se že dopoldne sestala z Janšo in dogovorila, da koalicija ne bo odpirala ideoloških tem. Če se ne bi dogovorili o tem, predsednika DeSUS tudi na sestanek petih strank ne bi bilo, je še dejal.

"Glavni odbor SLS bo sklep o vstopu v koalicijo s SDS, NSi, Listo Virant in DeSUS predvidoma sprejel v torek," je po seji izvršilnega odbora dejal predsednik stranke Radovan Žerjav. Na vprašanje, ali je on kandidat za gospodarskega ministra, je odgovoril, da "bomo še videli", saj da se bodo o tem podrobneje pogovarjali konec tedna. Kok je še pojasnil, da je izvršilni odbor obravnaval koalicijsko pogodbo, ki jo je sprejel z nekaterimi dopolnitvami, kot je dejal, so to "več ali manj redakcijske dopolnitve".

"So točke, o katerih se bomo še pogovarjali" Imajo še nekaj predlogov, je razložil, ki jih bodo med pogajanji z morebitnimi koalicijskimi partnerji še obravnavali. "Nekatere točke so še, o katerih se bomo še pogovarjali, ampak jaz ne vidim nič dramatičnega," je poudaril predsednik SLS. Po Žerjavovih besedah so sprejeli tudi sklep, da predlog koalicijske pogodbe posredujejo glavnemu odboru SLS, ki bo zasedal v torek, takrat pa naj bil dokument tudi sprejet v končni obliki. V torek naj bi tudi sprejeli sklep o vstopu v koalicijo.

Vlačič: Politična presoja nam narekuje, da v Janševo vlado ne gremo Slovenija potrebuje tako kvalitetno vlado kot tudi kvalitetno opozicijo, "politična presoja pa nam ta trenutek narekuje, da v koalicijo, ki bi jo sestavljal predsednik SDS Janez Janša, ne gremo," je po kolegiju stranke dejal podpredsednik SD Patrick Vlačič. O tem bodo sicer po njegovih besedah dokončno odločali organi stranke.

SD si želi pogovora z Voljčem Možnost, da bi za mandatarja v drugem krogu kandidiral Marko Voljč, je Vlačič komentiral z besedami, da SD pričakuje, da bi se Voljč oglasil pri njihovi stranki in bi z njim opravili razgovor. "Potem bi lahko kaj več povedali", je dejal.

"Država potrebuje tudi kvalitetno opozicijo z znanjem" Po mnenju Vlačiča država poleg kvalitetne vlade, ki jo sicer potrebuje čim prej, potrebuje tudi kvalitetno opozicijo z znanjem. Tega znanja so po njegovi oceni v treh letih na oblasti dobili veliko, zato bodo lahko prispevali h ključnim in pomembnim projektom, hkrati pa bodo lahko tudi kritični tam, kjer bo "v opoziciji treba biti kritičen". Ob tem mora biti kvalitetna opozicija tudi takšna, da pri za državo pomembnih projektih ne zavira, kar se v preteklosti v opozicijskih vrstah ni vedno dogajalo, pravi Vlačič.

O morebitnem sodelovanju s prihodnjo koalicijo v okviru partnerstva za razvoj Vlačič še ni želel govoriti, saj da ta trenutek take ponudbe še ni. Ob tem pa je opozoril, da tudi še ni nobenega uradnega mandatarja.

SD ostaja strpna, umirjena in konstruktivna stranka Kot je še dodal, je socialna demokracija v slovenskem političnem prostoru izjemno pomembna. "Mi smo tako programsko in glede vrednot prepoznavna stranka, kar smo dokazali že pogosto v preteklosti," je odgovoril na vprašanje, kje vidi stranko v prihodnje. V skladu s spreminjanjem socialne demokracije v svetu se bo zagotovo spreminjala tudi SD, pravi Vlačič, vendar pa dodaja, da bodo tudi v prihodnje "strpna, umirjena in konstruktivna stranka", bodisi na oblasti bodisi v opoziciji.

Ne spreglejte