Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2015,
16.18

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

davčne blagajne FURS račun siva ekonomija Dušan Mramor Ivan Simič

Četrtek, 31. 12. 2015, 16.18

4 leta, 8 mesecev

Deset stvari, ki jih morate vedeti o novih davčnih blagajnah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Od jutri bodo za vse davčne zavezance, ki poslujejo z gotovino, obvezne davčne blagajne. Pogledali smo nekatere ključne novosti in preverili, koliko zavezancev se je nanje pripravilo že predčasno.

V soboto začne veljati novi zakon o davčnem potrjevanju računov, ki uvaja obvezne davčne blagajne za vse tiste zavezance, ki poslujejo z gotovino. Takšnih davčnih zavezancev je po oceni Finančne uprave (FURS) okrog 70 tisoč (skoraj 90 odstotkov vseh zavezancev). V decembrskem preizkusnem obdobju je davčne blagajne že uporabljalo dobrih 17 tisoč zavezancev, dvakrat toliko pa jih je prevzelo namenska digitalna potrdila, ki jih bodo potrebovali za uporabo davčnih blagajn.

Decembra so zavezanci po novem postopku davčno potrdili 24 milijonov računov, samo včeraj okoli pol milijona. V sistemu bodo blagajne zavezancev preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom FURS, ki bo v realnem času potrdila in shranila podatke o računih pri gotovinskem poslovanju. Zavezanci bodo račune izdali preko elektronske naprave z ustrezno programsko opremo.

Račun boste morali odnesti čez prag prodajalne Kupec bo moral račun, ki ga bo prejel, zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Tistemu, ki ga ne bo imel pri sebi, grozi kazen 40 evrov.

Jasno bo, kdo natančno je račun izdal Iz posebnega identifikacijskega znaka bosta tako FURS kot kupec lahko razbrala, kdo je račun poslal v potrditev in izdal. Poleg tega bo lahko kupec v 30. dneh od prejema računa preveril, ali je bil ta pri FURS pravilno potrjen. Preko omenjenega znaka namerava FURS preverjati tudi delo na črno.

Digitalna potrdila Zavezanec bo eno ali več digitalnih potrdil pridobil in preklical preko portala eDavki. Odvisno od tehničnih zahtev bo lahko uporabljal kopije centralno nameščenega potrdila ali različna potrdila. Tisti, ki eDavkov ne uporabljajo, bodo morali za pridobitev potrdila pooblastiti računovodski servis ali ponudnika.

Dve sekundi traja postopek potrjevanja računa Pred izdajo računa bo ta preko spleta potrjen v centralnem informacijskem sistemu FURS. Postopek, v katerem bo povezava izvedena in potrditev končana, po njihovih zagotovilih ne traja dlje od dveh sekund.

Do 300 evrov znaša ocenjeni strošek davčne blagajne Strošek davčne blagajne vključuje nakup računalnika oziroma elektronske naprave in ustrezne programske opreme, pridobitev digitalnega potrdila ter internetni dostop. Po oceni FURS gre za največ 300 evrov.

V dveh letih do povračila stroškov blagajne z olajšavo V dveh letih se bo po oceni FURS zavezancu prek 50-odstotne davčne olajšave povrnil strošek, ki ga je imel z uvedbo davčne blagajne.

Več milijonov računov vsak dan Vsak dan bodo zavezanci v novem sistemu davčnih blagajn potrdili in izdali nekaj milijonov računov, pričakuje FURS. Kljub majhnemu številu uporabnikov je bilo samo decembra tako izdanih 24 milijonov računov.

Od 50 do sto milijonov več pobranih davkov letno si obeta država Po najbolj skromni oceni Dušana Mramorja, ministra za finance, bo državni proračun po uvedbi davčnih blagajn vsako leto bogatejši za 50 milijonov evrov, bolj optimistična pričakovanja so okoli sto milijonov. Ivan Simič, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, je bil do napovedi kritičen. Po njegovih izračunih bi morala država pobrati še dodatne pol milijarde.

Prehodno obdobje in eDavki za vse, ki izdajo malo računov Vsi zavezanci, ki na leto izdajo manjše število računov, jih bodo lahko izdali neposredno z aplikacijo na portalu eDavki. Do leta 2017 je predvideno prehodno obdobje, v katerem bodo lahko zavezanci račune izdajali iz vezane knjige računov, nato pa jih v desetih dneh potrdili prek aplikacije eDavki.

75 tisoč evrov najvišja zagrožena kazen za pravne osebe Kazni za pravne osebe, ki bodo kršile nove predpise, se gibljejo med 1.500 in največ 75 tisoč evri.

Ne spreglejte