SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Depresija udari predvsem v decembru #video

0,37

termometer

Lučke v mestu, vonj po piškotih, božične pesmi in darila. Vse to je slika veselega decembra. Nekaterim ta slika prej kot vzhičenje prikliče občutek tesnobe. Pričakovanj je veliko, od dobre volje do nenehnega druženja, včasih pa nam sploh ni do tega. Mraz in tema precej vplivata na naše počutje in duševno zdravje. To poudarja tudi 58-letna Andreja, ki se z depresijo spopada že skoraj 40 let, a kljub temu verjame: kjer je volja, je tudi pot.

Zimska depresija ali sezonska emocionalna motnja prevladuje v najtemnejših mesecih, ko so dnevi kratki in primanjkuje sončnih žarkov. Pogosteje kot pri moških se pojavlja pri ženskah.

Kako se bojevati z depresijo?

Njeno prisotnost občasno opaža tudi Andreja.

Tedros Adhanom Ghebreyesus Novice Omikron se širi hitreje kot vse druge različice koronavirusa

"Mislila sem, da bom zmeraj taka, da sploh ne bom nikoli več taka, kot sem bila. Nisem videla izhoda," je dejala Andreja Arhar, ki za boleznijo trpi že skoraj 40 let.

S cmokom v grlu se spominja trenutka, ko se je pri 22 letih prvič srečala z depresijo, s katero se spopada še danes.

"Izogibala sem se dejavnostim, aktivnostim, ljudem, družbi in tako sem postala asocialna," je svoje nekdanje stanje opisala Andreja.

Danes pa je s podporo najbližjih in veliko trdega dela položaj popolnoma drugačen.

Novice Janša: V tem, kar ste povedali, je več laži in insinuacij kot stavkov #video

"Tudi če sem zdaj depresivna, se še vedno družim in kar v pogovoru povem človeku: ne zamerite, jaz sem depresivna," je povedala Andreja. "Da, malo pa že, ampak se ne pustim motiti. Počnem isto, kot počnem sicer, in me niti ne moti toliko, imam tako delo, ki ga moram opravljati notri, tako da niti ne grem ven. Če je sonce, pa grem," je o prisotnosti depresije in o tem, kako se z njo spopada, povedala sogovornica.

Poudarja, da je v obdobju depresije najpomembnejša disciplina.

"Takrat moraš imeti strogo disciplino. Pri meni je tako, da grem v depresiji težko v trgovino. Predstavljam si, da bo, ko bom prišla v trgovino, celo večnost trajalo, da bom vzela, kar potrebujem, pa seznam si naredim, kaj moram vse kupiti, sicer zagotovo vse pozabim. Po tem, ko pridem domov, pa si oddahnem, da mi je kljub strahu vse uspelo," je ponosno razložila Andreja.

Včasih se ne zavedamo, kaj nekdo prestaja

"V fazi remisije ljudje ne opazijo, da je z mano kaj narobe, da sem bila bolna, ker delujem kot zdrav človek, samo malo manj imam energije, ker imam močna zdravila," je dejala Andreja. "Vedo, da se bojujem, da se ne prepuščam, da se trudim. To vedo vsi, tudi prijateljice, prijatelji, sorodniki," je še dodala.

Izjemnega pomena sta predvsem pogovor z najbližjimi in iskanje pomoči.

V prazničnem času torej ne pozabimo na stiske. Iskren pogovor in objem sta lahko najlepše darilo.

Novice Novi dokumenti: Masleša pravosodni izpit opravil leto po diplomi #video

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin