Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 12.51

7 let, 12 mesecev

Delodajalci se bojijo izobraženih kadrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dan človekovih pravic je tudi dan delavskih pravic. Brezposelni so največje žrtve krize, je pred dnevom človekovih pravic dejal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Da bi opozorili na težavo brezposelnosti v Sloveniji, bodo pri zvezi svobodnih sindikatov jutri, v torek, ob 11. uri pred državnim zborom pripravili manjšo manifestacijo, pol ure pozneje pa bo predstavnike sindikata sprejel predsednik DZ Janko Veber.

Vse več brezposelnih s fakultetno izobrazbo "Na zavodu za zaposlovanje je danes prijavljenih 119.313 oseb, kar je grozljiva številka. Pri tem govorimo le o registriranih brezposelnih, nihče pa ne ve, kakšno je dejansko število brezposelnih v državi," je dejal Goran Lukič iz ZSSS. Kot je poudaril, je v Sloveniji velika težava tudi v tem, da je vse več brezposelnih s terciarno izobrazbo. "Novembra 2008 je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 1.815 brezposelnih s terciarno izobrazbo, novembra letos je že 5.701," je dejal Lukič in dodal, da je med brezposelnimi izobraženimi daleč največ mladih.

"Posledica tega je, da vse več izobraženih išče priložnosti v tujini. Delodajalci pri nas pa še vedno iščejo predvsem delavce z nižjo izobrazbo. Namesto da bi v izobraženih delavcih videli dodatno priložnost, jih vidijo zgolj kot strošek. Škoda je vsega tega znanja, parkiranega na zavodu za zaposlovanje."

Številni brezposelni so v diskriminatornem položaju "Pravice delavcev spadajo med temeljne človekove pravice, saj te zajemajo tudi pravico do dela, dostojnega plačila in dostojnih pogojev dela. Številni brezposelni pri nas so v diskriminatornem položaju tako v primerjavi z zaposlenimi kot v primerjavi z drugimi iskalci zaposlitve," je dejal pravnik ZSSS Andrej Zorko.

Delodajalci pri novih zaposlitvah po njegovih besedah pogosto kršijo številne pravice brezposelnih. "Od žensk pred zaposlitvijo zahtevajo zavezo, da ne bodo rodile, pogosto, recimo pri delu v gostinstvu, zahtevajo več let delovnih izkušenj, čeprav te za določena dela sploh niso potrebne. Vemo, da v več kot 90 odstotkih delo za točilnim pultom opravljajo delavci prek študentske napotnice in brez kvalifikacij."

Starejšim odkrito povedo, da so prestari za delo V podrejen položaj so po Zorkovih besedah potisnjeni tudi starejši. "Tem delodajalci na razgovoru pogosto kar odkrito povedo, da se jim zdijo prestari za določeno delo – namesto da bi znali prepoznati njihove izkušnje in znanja, spet vidijo izključno stroškovni vidik."

Iskalci zaposlitve so v neenakem položaju tudi glede na kraj bivanja. "Ta pogosto vpliva na to, ali bo nekdo dobil službo ali ne, čeprav ima lahko kandidat iz oddaljenega kraja več znanja in izkušenj."

Zorko je opozoril tudi na to, da se še vedno večina zaposlitev sklepa za določen čas. "Razlog je v tem, da se delodajalci s tem izogibajo poskusnemu delo, ki vpliva na zaposlitev za nedoločen čas. Razen tega lahko z zaposlitvijo za določen čas na delavca izvajajo večji pritisk glede plačila, delovnega časa in drugih kršitev."

Vse več je lažnih samozaposlitev Kot je opozoril Goran Lukič, se je v zadnjih letih močno povečalo tudi število samozaposlenih, od leta 2008, ko jih je bilo 89.194, je do danes njihovo število naraslo za približno 6.000, na več kot 95 tisoč. "S tem bi bilo vse v redu, če bi bili samozaposleni usposobljeni za nastop na trgu. A mladi se za samozaposlitev odločajo, ker po končanem študiju ne vidijo možnosti za zaposlitev drugje. Tako se dogajajo tako imenovane lažne samozaposlitve; vanje so prisiljene osebe, katerih dohodek je v več kot 80 odstotkih odvisen od enega naročnika. Delodajalci to s pridom izkoriščajo."

Kot poudarjajo v ZSSS, se je vlada zavezala, da bo sprejela zakon o ekonomsko odvisnih osebah, ki naj bi izenačil položaj samozaposlenih s položajem zaposlenih in pripomogel k zmanjšanju socialnih razlik.

Vnaprej dogovorjena delovna mesta Goran Lukič je izpostavil tudi številne kršitve pri vnaprej dogovorjenih zaposlitvah v primerih, ko so prosta delovna mesta objavljena na zavodu za zaposlovanje. "Odkar zasebniki niso več dolžni objavljati razpisov, gre v glavnem za kršitve na področju javne uprave. Za številna delovna mesta so kandidati dogovorjeni že vnaprej. A ker gre za dogovore na štiri oči, so tovrstne kršitve izjemno težko dokazljive."

Ne spreglejte