Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2022,
7.57

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

11

Natisni članek

medijska zakonodaja slaba banka DUTB Salomon Martin Odlazek

Nedelja, 5. 6. 2022, 7.57

1 leto, 10 mesecev

Delo: DUTB edini družbenik Salomona, dela Odlazkove medijske hobotnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

11

Martin Odlazek | Posredni lastnik Salomona Martin Odlazek napoveduje pritožbo, je včeraj pisal časnik Delo. | Foto Ana Kovač

Posredni lastnik Salomona Martin Odlazek napoveduje pritožbo, je včeraj pisal časnik Delo.

Foto: Ana Kovač

Novomeško okrožno sodišče je v tožbi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) proti družbi Dolenjski list glede družbeništva v družbi Salomon pritrdilo DUTB, tako da je ta postala edina lastnica Salomona, ki izdaja več medijev. Sodba še ni pravnomočna. Posredni lastnik Salomona Martin Odlazek napoveduje pritožbo, je včeraj pisal časnik Delo.

DUTB je tožbo, s katero je zahtevala, da se njen 45,39-odstotni delež v družbi Salomon poveča na sto odstotkov, Dolenjski list pa svojega 54,61-odstotnega izgubi, vložila leta 2021. Po zakonu o gospodarskih družbah je izključitev družbenika mogoča, če za to obstajajo utemeljeni razlogi, zlasti če družbenik drugemu družbeniku povzroča gospodarsko škodo, navaja Delo.

DUTB: Kršena je bila medijska zakonodaja

DUTB je svojo oceno o tem utemeljevala na domnevno škodljivih poslih med povezanimi osebami od leta 2012, med drugim na izdanih poroštvih, prevzemu nezavarovanih terjatev, prenašanju premoženja in deležev med povezanimi osebami in tudi na posojilih, ki jih je tožena stranka najemala pri poslovnih bankah in nato po nižjih obrestnih merah posojala družbam v sistemu Martina Odlazka oz. njegove družine, piše časnik.

Slaba banka je po navedbah Dela očitala, da so njene pravice manjšinskega lastnika omejene, da je bila kršena medijska zakonodaja, da je Dolenjski list v družbi Salomon zagrešil resne in grobe kršitve, zaradi katerih ni mogoče pričakovati dobrega medsebojnega sodelovanja pri upravljanju Salomona.

Gregor Virant
Novice Gregor Virant: Sem naravnost zgrožen. To naznanja neke čudne čase.

Sodišče izdalo zamudno sodbo

Sodišče je izdalo t. i. zamudno sodbo (ki jo sodišče izda, če tožena stranka ne odgovori na tožbo, in sicer brez ugotavljanja dejanskega stanja). Odvetniška pisarna, ki jo je Dolenjski list pooblastil za odgovor na tožbo, namreč odgovora ni pravočasno poslala sodišču. Odlazek je za Delo povedal, da se bodo na sodbo pritožili in da na višjem sodišču upajo na vsebinsko razpravo.

Družba Dolenjski list je v lasti družbe Eurofit. V Eurofitu ima Martin Odlazek 44-odstotni delež, po osemodstotni delež pa imajo Gašper, Domen, Nejc, Liza, Tina, Maja in Meta Odlazek, kažejo podatki Ajpesa.

Robert Golob in Klakočar Zupančič
Mnenja Ukaz Goloba in Klakočar Zupančičeve in tri pisma Janše

Družba Salomon je zelo razvejana, od časopisov do radijskih postaj

Družba Salomon glede na razvid medijev pri ministrstvu za kulturo med drugim izdaja Radio Salomon, športni dnevnik EkipaSN ter revije Jana, Vklop, Zvezde/Lady, Salomonov oglasnik in Salomonov ugankar.

Salomon je del medijske skupine Media24 (v lasti družbe Svet24, katere lastnica je Alena Nardini), kaže njena spletna stran, v naboru njenih medijev pa so med drugim še tiskani mediji Svet24, Reporter, Novi tednik in Dolenjski list, več radijskih postaj, med njimi Radio Aktual, Radio Celje in Radio Veseljak, pa spletni portali nekaterih od teh medijev.

Družba Salomon je tudi 19-odstotni družbenik družbe Večer mediji, ki med drugim izdaja časnik Večer. Preostali družbeniki družbe Večer mediji so družbe Pet Trade, Svet24, Lunos, AM Marketing in Curator Nova.

Martin Odlazek
Novice Odlazek na sodišče zaradi nekaj deset tisoč evrov ne bi hodil

Tri družbe so večinske lastnice Primorskih novic

Delež Dolenjskega lista v Salomonu je zastavljen v korist družbe Nova naložba za tri posojila v skupni višini 4,8 milijona evrov. Za eno od teh posojil v višini 1,8 milijona evrov sta med drugim zastavljena tudi deleža Curatorja Nove (ki je v lasti Pina Jerena) v družbi Večer mediji in v Primorskih novicah. Lastnik družbe Nova naložba je Borut Brinšek, kažejo podatki Ajpesa.

Družbe Salomon, Curator Nova in Svet24 so po podatkih Ajpesa z 19,95-, 17,96- in 14,54-odstotnim deležem skupaj večinske lastnice Primorskih novic.

Stojan Petrič
Novice Danes na zatožno klop sedel Petrič, kmalu še Odlazek
Martin Odlazek
Novice Danes na zatožno klop sedel Odlazek #foto
Ne spreglejte