SiolNET. Novice Slovenija
1,02

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Delci ognjemetov prodirajo globoko v pljuča in telo #video

1,02

termometer

Večina slovenskih mest se je zaradi razsipnosti in neprijaznosti do okolja silvestrskemu ognjemetu odpovedala, denar so raje namenili v dobrodelne namene. Ognjemet bo tako le v štirih slovenskih mestih: v Mariboru, Murski Soboti, Ljubljani in Portorožu.

V Ljubljani bo ognjemet iz biorazgradljivih materialov v kombinaciji zelene in silvestrskih barv: srebrne, zlate in modre. Nebo bo razsvetljeval pet minut. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra pa bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami. Če ga torej ne bomo videli, ga bomo pa vsaj slišali.

Kar zadeva onesnaženost, pa: rezultati meritev kažejo, da se zaradi ognjemeta vrednost delcev PM10 poveča le za kratek čas. Vedno več občin resno upošteva nasvet agencije za okolje, naj se ognjemetu odpovejo.

Ognjemeti močno onesnažujejo okolico

Ognjemeti dajo najdaljši noči v letu poseben čar. Vendar hkrati tudi močno onesnažujejo našo okolico. V silvestrski noči koncentracija škodljivih delcev PM10 v zraku v večini mest preseže mejno vrednost. V nekaterih mestih je zrak ravno v tej noči najmanj kakovosten.

Na agenciji za okolje pravijo, da bo danes pihalo z vzhoda. Škodljivi delci v zraku zaradi ognjemeta, na primer na Ljubljanskem gradu, bodo tako najbolj onesnaževali območje Rožne doline, Tivolskega hriba in spodnje Šiške.

"Najbolj akutno onesnaženje ni zelo dolgotrajno, traja morda uro, dve, tri. Potem se seveda ti delci z okoliškim zrakom premešajo, razredčijo, deloma usedejo, nekaj jih veter odnaša," je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

Ob suhem vremenu lahko delci v zraku ostanejo celo več kot teden dni.

Delci prodirajo globoko v pljuča in telo

Ne le ogljični delci in saje, pri ognjemetih se v zrak sprošča tudi nemalo kovinskih delcev.

"Veliko je barija, veliko stroncija, kalcija, svinca, bakra. In veliko teh elementov želo škodljivo vpliva na človeško telo," je povedala Maja Remškar z Instituta Jožef Štefan.

Delci pirotehničnih sredstev prodirajo globoko v pljuča in telo. Sprožijo pa lahko astmatični napad in vnetje dihal. Zato so se v številnih slovenskih mestih odločili, da se mu odpovedo - tudi na Bledu.

Ognjemeti strup za telo in breme za naše denarnice

"Zaradi okolja, pa tudi če smo čisto odkriti ... Da se deset tisoč evrov takole za pet minut preč vrže, je čisto brez veze," je odkrito povedal župan Bleda Janez Fajfar.

Ognjemeti: po eni strani paša za oči, a po drugi strup za telo in breme za naše denarnice. Ekološki, finančni strup, da o katastrofi za naša, sploh pa živalska ušesa ne govorimo.

 

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Alesio / 31.12.2018. ob 23:42 +3 - 1

  Čudno, v Sidneyu pa 2miljona ljudi gleda polurni spektakel pa se nihče ne pritožuje. Samo na IJS se najdejo posameznice ki si želijo publicitete.

  +3 - 1
 • ibego11 / 01.01.2019. ob 01:10 +2 - 1

  Vam je že vse to onesnažilo vaše možgane,škoda,da pametni moramo živeti med takimi glupani.

  +2 - 1
 • JureJure / 01.01.2019. ob 08:58 0 0

  Ponekod imajo naravno pojavnost raket in detonacij, tako da tistim, ki ne morejo brez priporocam oddih v Siriji, Jemnu ali kaksnem od bliznjih vojnih zarisc.

  0 0
delitve: 130
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin