SiolNET. Novice Slovenija
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protestni shod delavcev Magne se je izjalovil, vodstvo naj bi grozilo zaposlenim #video

0,84

termometer

Čeprav se vodstvu hoške Magne in predstavnikom zaposlenih še ni uspelo dogovoriti o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev, je za danes napovedani protestni shod pred lakirnico v Hočah klavrno propadel. Po dopoldanskem zboru delavcev, na katerega jih je povabila uprava podjetja, se je protesta udeležila le peščica zaposlenih.

Načrtovanega shoda pred tovarno se je udeležilo precej več predstavnikov medijev in tudi nekaj policistov kot pa delavcev. Zadnjih je bilo ob predstavniku sindikata mogoče našteti le tri.

Vodstvo naj bi grozilo delavcem in jih pozivalo, da se shoda ne udeležijo 

Kot je ob tem povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, je vodstvu podjetja očitno uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da se shoda, ki so ga želeli sami, ne udeležijo, čeprav so pred tem v veliki večini pisno potrdili udeležbo.

"Grožnje so se začele že v petek, nadaljevale pa danes na jutranjem sestanku s zaposlenimi. Bili so tudi v stiku s policijo in tukaj je kar nekaj patrulj, čeprav ne vem, zakaj, saj imajo delavci pravico izraziti svoje nezadovoljstvo. Če bi bili v službi in ne na čakanju, bi v skladu z zakonom napovedali stavko, ker to ni bilo mogoče, so delavci sami izrazili željo po protestnem shodu," je dejal Novak.

Magna | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

Ob tem je dodal, da so se odnosi v podjetju v zadnjem letu dni precej poslabšali, Magna pa se je po njegovem mnenju iz enega izmed najboljših delodajalcev spremenila v enega najslabših – predvsem zaradi odnosa in selitve proizvodnje v Gradec ter s tem povezanega odpuščanja.

Pogajanja se nadaljujejo 

Pogajanja med vodstvom podjetja in predstavniki zaposlenih se bodo nadaljevala v sredo, od zadnjega srečanja pa po njegovih besedah ni bilo nobenih izmenjav stališč ali odziva uprave, zato ne ve, kaj lahko pričakujejo.

Magna je vsakemu odpuščenemu delavcu ponudila izplačilo dveh plač, kar je nad tistim, kar mora podjetje izplačati po zakonu, vendar sindikat zahteva tri, za tiste, ki bi si službo našli še pred tem in bi zato dali odpoved sami, pa pričakujejo še eno dodatno plačo, saj podjetju ne bo treba plačati čakanja na delo. Zahtev za zdaj ne nameravajo omiliti.

Eden od treh zaposlenih, ki se je udeležil protesta, je dejal, da ni prejel nobene grožnje, se pa v podjetju menda po nepreverjenih informacijah sliši, da naj bi jih po elektronski pošti pozivali k temu, da se protesta ne udeležijo.

"Prišel sem, ker sem pričakoval, da nas bo več in bomo opozorili glede ravnanja našega delodajalca, od katerega že dve leti poslušamo laži in zavajanja," je dejal in dodal, da so tudi njemu ponudili delo v Gradcu, a ni nobenega zagotovila, da bo to trajalo dolgo, saj naj bi tudi tam za jesen že napovedovali odpuščanja.

Spomnimo 

Avtomobilski koncern je nedavno napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice. Takrat je sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudil v svoji graški tovarni. Na zadnjem sestanku s sindikatom so predstavniki Magne predložili seznam 115 zaposlenih, razlogov za povečanje številke pa niso pojasnili.

V Magni do konca pogajanj z zaposlenimi izjav o tem ne dajejo, so se pa za STA odzvali glede obtožb o grožnjah zaposlenim. Kot so povedali, so nad tem šokirani, saj pravijo, da imajo visoke standarde preprečevanja kakršnegakoli tovrstnega ravnanja na delovnem mestu, zaposleni pa so natančno seznanjeni z vsemi postopki, kako ravnati, če se jim kaj takega zgodi.

Planet 18 Planet TV Magna zapira vrata, kam z delavci? #video Magna Novice Han o ustavitvi proizvodnje v Magni: Vrnejo naj vso državno spodbudo in obresti Magna Posel danes Magna bo v ponedeljek znova zagnala proizvodnjo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin