SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dela na drugem tiru bi začeli novembra, dogovora z Madžari še ni

0,33

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Medtem ko je delo na projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom v času referendumske kampanje nekoliko zastalo, se lahko zdaj spet nadaljuje s polno paro. Prva naloga vlade je dokončati in v celoti zapolniti finančno konstrukcijo, torej pridobiti evropska sredstva.

Čeprav bo potrebno na uradne izide referenduma še počakati, je državni sekretar in vodja projekta Jure Leben v nedeljo zvečer dejal, da se bodo že danes spet ukvarjali z vsebino projekta.

Kot je dodal, bo v kratkem sledilo odpiranje ponudb za pripravljalna dela, načrtujejo pa, da bodo novembra začeli dela na trasi.


Preberite še:

Vili Kovačič se kljub porazu na referendumu ne predaja

Pobudnik referenduma napoveduje ustavno pritožbo

Dela na drugem tiru bi začeli novembra, dogovora z Madžari še ni


Med prvimi nalogami pridobitev evropskih sredstev

Obenem je napovedal, da bo vlada že ta teden sprejela tudi sklep o dodatnih devetih članih projektno-finančnega sveta za izvedbo investicije, ki bodo prišli iz vrst civilne družbe. Sledila naj bi objava javnega poziva za dodatne člane.

Tako minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kot svetovalec projektnega podjetja 2TDK Metod Dragonja sta v nedeljo med prvimi nalogami izpostavila pridobitev načrtovanih evropskih sredstev.

Slovenija se je na razpis prijavila julija in Gašperšič je glede uspeha optimističen. "Želimo preseči 200 milijonov evrov, cilj je 250 milijonov evrov," pa je dejal Dragonja.

Metod Dragonja je glede uspeha projekta na evropskih razpisih optimističen. | Foto: Bor Slana Metod Dragonja je glede uspeha projekta na evropskih razpisih optimističen. Foto: Bor Slana

Dogovora z Madžarsko še ni na vidiku

V referendumskem času so zastali tudi pogovori z Madžarsko, ki naj bi pri projektu sodelovala z 200 milijoni evrov. Dokončnega dogovora, kaj bo dobila v zameno za sodelovanje pri projektu, še ni.

"Madžarska seveda pričakuje, da bo imela od projekta tudi svoje koristi, kar se tiče lažjega dostopa do infrastrukture," je dejal Dragonja.

Pogovori z Madžarsko se bodo zdaj nadaljevali in po Dragonjevih besedah bo treba najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani in s tem za poslance, ki bodo meddržavno pogodbo o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu potrjevali.

Milijoni za projekt iz žepa davkoplačevalcev?

A tudi če takšne rešitve ne bo, ima vlada plan B, je ponovil. Ta je, da se manjkajočih 200 milijonov evrov zagotovi iz državnega proračuna.

Zaprtje finančne konstrukcije Dragonja pričakuje do sredine leta 2018. V tem času bodo izdelani tudi projekti za izvedbo in s tem bi se ustvarili pogoji, da podjetje 2TDK v tretjem ali začetku zadnjega četrtletja 2018 objavi razpis za ključne inženirske objekte na projektu, je še dejal.

Večina volivcev je zakon na referendumu ob nizki udeležbi podprla. Za je po skoraj vseh preštetih glasovnicah glasovalo 53,5 odstotka, proti pa 46,5 odstotka volivcev. Referenduma se je po delnih neuradnih podatkih udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin