Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
13.07

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

drugi tir turški delavci stavka

Torek, 19. 3. 2024, 13.07

2 meseca, 3 tedne

Del turških delavcev na drugem tiru stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Turški delavci drugi tir | Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije je seznanjen, da se nekatere aktivnosti izvajajo, ni pa med organizatorji stavke in pri njej ne sodeluje. | Foto STA

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije je seznanjen, da se nekatere aktivnosti izvajajo, ni pa med organizatorji stavke in pri njej ne sodeluje.

Foto: STA

Del turških delavcev, ki opravljajo dela na projektu drugega železniškega tira Divača-Koper, je začel stavkati, poroča portal 24ur.com. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, ki je februarja napovedal stavko in jo po dogovoru z izvajalci del preklical, je bil o stavki obveščen, ni pa je organiziral, in pravi, da je nezakonita.

Koliko delavcev stavka in na katerih deloviščih, zaenkrat ni znano. V naročniku del, podjetju 2TDK, so danes potrdili stavko ter izrazili obžalovanje, da poteka, in upanje, da ne bo ogrozila dogovora, doseženega februarja.

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije je seznanjen, da se nekatere aktivnosti izvajajo, ni pa med organizatorji stavke in pri njej ne sodeluje, je danes za STA povedal sekretar sindikata, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Oskar Komac.

drugi tir, preboj, 2TDK
Novice Turški delavci na drugem tiru odpovedali stavko

Stika s stavkajočimi delavci nimajo, prav tako ne sodelujejo v morebitnih pogajanjih, je dodal Komac.

Nezakonita stavka lahko vodi v preklic sporazuma

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti in društvo Delavska svetovalnica sta bila o napovedi stavke za danes obveščena 11. marca, je razvidno iz obvestila, ki sta ga 15. marca delavcem turških izvajalcev Yapi Merkezi, Yorpol, YM Construction in Türcan poslala sindikat in društvo. V obvestilu, ki ga je STA posredoval Komac, sindikat in društvo delavce opozarjata, da je stavka nezakonita in da bo posledično vsak udeleženec stavke tvegal odškodninsko in disciplinsko odgovornost ter izgubo zaposlitve.

2tdk
Novice Velik dan za gospodarstvo: podpisali pogodbo za dela na drugem tiru #video

Poleg tega za udeležence stavke ne bo veljal stavkovni sporazum, sklenjen 15. februarja, opozarjata. S sporazumom so se med drugim dogovorili za zvišanje plač za od 15 do 18 odstotkov, enkratno stimulacijo v višini 150 evrov neto in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče za pretekla leta, stavka, napovedana za 15. februar, pa je bila preklicana.

Enako sta sindikat in društvo opozorila v obvestilu, ki sta ga prav tako 15. marca poslal deležnikom pri projektu, dodala pa sta, da za stavko ne prevzemata odgovornosti, in opozorila, da lahko nezakonita stavka vodi v preklic stavkovnega sporazuma.

drugi tir
Novice Znano je, kdaj bodo vlaki vozili po drugem tiru

"V družbi 2TDK obžalujemo, da se je del sindikata turških delavcev odločil za stavko. Predstavniki izvajalca Yapi Merkezi, ki so se z delavci pogajali, so družbo 2TDK obvestili, da je napovedana stavka po njihovem mnenju nezakonita. Tudi Sindikat gradbenih delavcev Slovenije in Delavska svetovalnica izpostavljata vprašanje zakonitosti te stavke ter opozarjata na posledice, ki jih bo imela na stavkovni sporazum, sklenjen sredi februarja. Upamo, da zaradi stavke ne bo prišlo do tega, da bi težko dosežen dogovor večine delavcev izvajalca Yapi Merkezi propadel," so STA povedali v 2TDK.

V naročniku del pričakujejo, da bodo dela na gradbišču potekala varno in nemoteno ter da stavka ne bo vplivala na časovnico izvedbe projekta.

Ne spreglejte