Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
8.32

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

Natisni članek

obvoznica Ljubljana DARS Domžale Vrhnika avtocesta avtocesta

Torek, 1. 8. 2023, 8.32

9 mesecev

Dars oddal vlogo za širitev štajerske avtoceste, za primorsko naj bi jo še ta mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54
zastoj avtocesta | Foto DARS

Foto: DARS

Družba za avtoceste (Dars) je na ministrstvo za okolje oddala vlogo za razširitev štajerske avtoceste, poroča Radio Slovenija. Še ta mesec pa naj bi oddali tudi vlogo za širitev primorske avtoceste.

Dars bo skušal dolge zastoje na štajerski in primorski avtocesti reševati s preurejanjem odstavnega pasu v vozni pas. Tega načrtuje med Domžalami in Ljubljano ter Vrhniko in Ljubljano. V Darsu so za Radio Slovenija potrdili, da so zaprosili za okoljevarstveno dovoljenje za širitev štajerske avtoceste. Izdelani sta bili poročili o vplivih na okolje. Vloga za štajersko avtocesto je že na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, za primorsko pa naj bi jo oddali še v tem mesecu.

Kot poroča Radio Slovenija, je eden od ključnih korakov pridobitev pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, šele nato se lahko začnejo dela. Če bi šlo torej vse po načrtih, bi se po navedbah Darsa dela začela leta 2025. Dela bodo obsežna, delali bodo ob vzpostavitvi zapor in hkrati delni omejitvi prometa, še poroča Radio Slovenija.

vožnja reševalni pas
Novice Nesprejemljiv manever šoferja avtobusa, ki je izkoristil reševalni pas #video

Za avtocestni odsek med Domžalami in Ljubljano so sicer načrtovani celovita obnova dotrajane voziščne konstrukcije, preureditev odstavnega pasu v tretji prometni pas širine 3,5 metra ter izvedba odstavnih niš. Posledično bodo lokalno širili nasip cestnega telesa. Pri premostitvenih objektih so predvidene ustrezne razširitve ter obnove poškodovanih delov.

Celostno bodo rekonstruirali vzhodni del priključka Sneberje. Preuredili bodo sistem odvodnjavanja, cestno razsvetljavo, elektro nizko in srednje napetostne napeljave, telekomunikacijske napeljave, kabelsko kanalizacijo, optično kabelsko omrežje, zaščito obstoječih prečkanj vodovoda, fekalno kanalizacijo in plinovod.

Nadgradili bodo spremenljivo prometno informacijsko signalizacijo, sistem klica v sili, vzpostavili sistem za nadzor in vodenje prometa. Prilagodili in dogradili bodo aktivno protihrupno zaščito. Preuredili bodo prometno signalizacijo in opremo s povečanjem stopnje jasnosti vodenja ter povečanjem stopnje prometne varnosti, so nanizali.

Ne spreglejte