Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

6

Natisni članek

Matjaž Hanžek TEŠ 6 Borut Pahor Gregor Golobič

Petek, 1. 9. 2017, 6.49

6 let, 7 mesecev

Golobič: Teš 6 je Patria Pahorjeve vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

6

Borut Pahor, Gregor Golobič | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 danes sooča nekdanjega premierja Boruta Pahorja in nekdanjega ministra Gregorja Golobiča. Sejo spremljamo v živo.

Soočenja so po besedah predsednika komisije Matjaža Hanžka namenjena tistim, ki so v preteklosti v ključnih stvareh izrazili različna mnenja. Pahor, ki je bil premier v obdobju 2008-2011, in Golobič, ki je bil v Pahorjevi vladi visokošolski minister do izstopa Zaresa iz koalicije poleti 2011, sta pred komisijo pričala že marca, njuni pričanji pa sta bili precej različni.

Pahor je dejal, da njegova vlada projekta ni niti začela niti končala in tudi ni sprejela odločitve o državnem poroštvu. Kot je poudaril nekdanji premier, je vlada marca 2010 po preučitvi vseh informacij sprejela odločitev, da se strinja z investicijo. Do takrat so namreč po njegovem mnenju sprejeli vse potrebne odločitve, ki so pripomogle k večji transparentnosti in čim nižji ceni investicije.

Video: Planet TV

Gregor Golobič: Takšnega sklepa vlade ni

Golobič je dan po Pahorjevem pričanju pred komisijo zanikal, da bi vlada marca 2010 sprejela sklep, da podpira projekt. "Ni res, takšnega sklepa vlade ni," je dejal. Golobič meni, da šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ni bil toliko energetski projekt, ampak imenitna priložnost za krajo, v tem smislu je postal sežigalnica evrov.

Hanžek je pred današnjo sejo komisije pojasnil, da je namen tovrstnih sej soočiti tiste, ki so v ključnih stvareh izrazili različna mnenja. S tem jim po njegovih besedah dajo možnost, "da se spomnijo, če so kaj pozabili".


Preberite še:


Je Teš 6 Patria Pahorjeve vlade?

V energetiki se je zgodila nekakšna fevdalizacija ob podpori nekdanjega ministra Andreja Vizjaka in danes evropskega poslanca Franca Bogoviča, je uvodoma dejal Golobič.

Vlada, v kateri sem sodeloval, ni opravila svojega dela, meni nekdanji minister. Vlada bi lahko od pogodbe odstopila iz kateregakoli razloga, brez kakršnekoli posledice. A pogodba je začela veljati, potem pa se je vlada izgovarjala, da od nje ne more več odstopiti.

Padalec se je vkrcal na letalo v času Janševe vlade, iz letala pa je skočil v času Pahorjeve vlade. Lahko ne bi, meni Golobič. Pogodba je bila sestavljena popolnoma nekompetetntno, je prepričan.

Pahor je ponovil, da razlogov za dvom o projektu Teš 6 leta 2009 ni imel. Golobiču je znova očital, da tega vprašanja na sejah vlade ni nikoli odprl.

"S tem ali drugim izvajalcem bi lahko sklenili pogodbo, ki bi bila najmanj 300 milijonov evrov ugodnejša od te."

Ključno vprašanje, ko se govori o politični odgovornosti, je, zakaj je vlada potrebovala leto in pol, da se je začela pogovarjati o tem. Morda je naključje, da se je to zgodilo ravno po köbenhavnski podnebni konferenci.

Pahor ponavlja: Projekta ni ne začela ne končala moja vlada

"Vlada je sprejela vse dolžnostne sklepe, s katerimi je poskušala ta projekt narediti bolj pregleden in gospodaren. Kljub temu ne morem mimo dejstva, da nadzora ni bilo dovolj," je dejal Pahor. A meni, da je vlada storila vse, kar je bilo v njeni pristojnosti.

Golobiča je vprašal, kdaj je izrazil svoje pomisleke, če je vedel za nepravilnosti. Zatrdil je, da je bil vedno odprt za pripombe. Golobič je odgovoril, da je bil na sejah vlade večkrat - predvsem od ministra za gospodarstvo - deležen diskreditacij, češ da se kot visokošolski minister ne spozna na energetiko. Tega ni bil deležen od predsednika vlade. Potrdil je, da je bilo izražanje mnenja vedno omogočeno.

Golobič: V kabinet ministra in premierja sem poslal mnenje strokovnjaka o Tešu 6

Večino strokovnjakov je Teš 6 "kupil", je zatrdil nekdanji minister. Dejal je, da se je posvetoval s strokovnjakom, ki ni bil "kupljen", ter to mnenje posredoval pristojnemu ministru in predsedniku vlade. Iz kabineta drugega je prišel tudi odziv, je dejal Golobič.

Pahor je zagotovil, da leta 2009 ni imel nobenih razlogov, da bi podvomil o korektnosti pogodbe. Vprašanje o tem je na vladi sprožil sam. Navdihnila ga je res köbenhavnska konferenca, je povedal Pahor. Golobiča je vprašal, kdaj je na seji vlade "pod točko razno" opozoril na nepravilnosti.

Golobič mu je odgovoril, da so bile njegove možnosti za opozarjanje veliko širše kot le v točki razno na sejah vlade. Ponovil je, da je mnenje poslal v kabinet ministra in premierja.

Nihče od ministrskih kandidatov ob sestavljanju vlade ni izpostavil pomislekov glede Teša 6, je povedal Pahor.

Zakaj se vlada kot skupščina ni ukvarjala s tem?

Pahor je dejal, da je leta 2009 dajal prednost podpisu arbitražnega sporazuma. Vprašal je, ali danes vlada opravlja vse, kar je potrebno, da bi bil projekt drugega tira gospodaren.

Golobič mu je očital, da so se o projektu Teš 6 na vladi začeli pogovarjati šele, ko je padalec že skočil. Nesporno je, da je na vseh sejah vlade minister Matej Lahovnik zavajal, da od pogodbe ni mogoče odstopiti, je nekdanjemu ministru očital Golobič. Mislim, da se iz parlamentarne komisije še nihče ni tako norčeval, kot prav minister Lahovnik, meni Golobič.

Matej Lahovnik je bil v Pahorjevi vladi minister za gospodarstvo. Leta 2007 je bil soustanovitelj stranke Zares. Prav zaradi projekta Teš 6 je prišel v spor s svojo stranko, iz katere je izstopil julija 2010. Odstopil je tudi kot minister. Kljub mnogim očitkom glede transparentnosti in gospodarnosti projekta je pri gradnji Teša 6 vztrajal.

Vprašal se je, zakaj študija o projektu Teš 6 ni bila izvedena leto prej, ko bi lahko brez posledic odstopili od pogodbe.

Kdo je kaj spregledal in kdo se je obrnil stran, se še sprašuje Golobič. "Bili smo zavedeni in zavajani. Niso nam bile zagotovljene osnovne informacije, da bi lahko kompetentno odločali o tem," je zatrdil.

Ne spreglejte