Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
6. 7. 2017,
9.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

TEŠ 6 Matjaž Hanžek Gregor Golobič Uroš Rotnik Matej Lahovnik Simon Tot Borut Pahor HSE

Četrtek, 6. 7. 2017, 9.19

6 let, 6 mesecev

Teš 6: kdo bo koga postavil na laž? #vživo

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Državnozborska preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) bo danes navzkrižno zaslišala več ključnih oseb pri 1,43 milijarde evrov vrednem projektu, ki je prerasel v eno večjih domačih političnih afer po osamosvojitvi.

Dogajanje spremljamo v živo:

9.18 Uroša Rotnika danes v državni zbor ni bilo.

9:.21 Prisoten je le Simon Tot. Jan Škoberne, poslanec SD iz Velenja, vztraja pri njegovem zaslišanju. Tot je bil sicer ločeno zaslišan že lani spomladi.

9.23 Tot temu nasprotuje. "Imam občutek, da gre za narejeni scenarij, da me zaslišite še enkrat," je poudaril.

9.24 Tot: "G. Škoberne me je nazadnje na zaprti seji napadel z dokumentom, ki je bil v resnici sestavljen iz treh dokumentov."

9.26 Tot: "Nisem odgovoren za podražitve. Zakaj končnega poročila o Tešu 6 še ni?"

9.27 Škoberne: "Sekretariat naj preveri, kdaj bosta policija in tožilstvo odločila o pregonu g. Tota zaradi suma lažnivega pričanja."

9.28 Predsednik komisije Hanžek je sejo prekinil.

Pred komisijo, ki jo vodi Matjaž Hanžek, zdaj že nekdanji poslanec Levice, bi morala danes stopiti nekdanja direktorja Teša Uroš Rotnik in Simon Tot. Predvidoma ob 12. uri bi morala biti zaslišana še nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in njegova naslednica Darja Radić. Ob 15. uri je bilo predvideno soočenje Gregorja Golobiča, nekdanjega predsednika stranke Zares, ki je edina nasprotovala projektu Teš 6, in Boruta Pahorja, nekdanjega predsednika vlade, ki pa ga v državni zbor ne bo. Danes je namreč na vrhu Pobude treh morij v Varšavi. 

Kdo je kdo v projektu Teš 6

Uroš Rotnik | Foto: Matej Leskovšek Uroš Rotnik Foto: Matej Leskovšek Uroš Rotnik je Teš vodil med letoma 2003 in 2010, ko ga je Holding Slovenske elektrarne (HSE) zaradi "slabe komunikacije" razrešil s položaja. Na čelu Teša je bil v času priprave projekta in začetka gradnje. Leta 2008 je podpisal sporno pogodbo s francoskim Alstomom, dobaviteljem tehnološke opreme za Teš 6, ki je odgovorna za poznejše podražitve projekta. Rotnik je od začetka leta zaradi suma zlorabe položaja v zadevi Teš 6 v sodni preiskavi, finančna uprava pa je v času priprave projekta ugotovila za več kot milijon evrov razlike med premoženjem in uradno prijavljenimi prihodki.

Simon Tot je bil direktor Teša med letoma 2010 in 2013, ko je pod pritiskom generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka odstopil s položaja. Teš je vodil v času gradnje projekta in odobritve državnih poroštev, takoj po njegovem odhodu pa se je cena podražila z 1,3 na 1,43 milijarde evrov.

Matej Lahovnik | Foto: Bor Slana Matej Lahovnik Foto: Bor Slana Matej Lahovnik je bil minister za gospodarstvo v Pahorjevi vladi. Odstopil je julija 2010, potem ko je prav zaradi projekta Teš 6 zašel v spor z Zaresom in izstopil iz stranke. Lahovnik je ministrstvo vodil v času, ko je HSE v Francijo nakazal prvi denar za plačilo opreme (85 milijonov evrov). V njegovem času so začele na plano prihajati nepravilnosti v projektu (podražitve, sporna protikorupcijska klavzula itd.), a je kljub temu vztrajal pri njegovi gradnji.

Lahovnik se ni hotel politično vmešavati

Na ločenem zaslišanju pred komisijo se je Lahovnik branil, da na sejah vlade nikoli ni bilo predloga, da se Teš 6 ustavi ali opusti. Poudarjal je, da je bila ob nastopu Pahorjeve vlade pogodba z Alstomom že podpisana, šele po zamenjavah nadzornikov in poslovodstva HSE pa so začeli dobivati vpogled v projekt.

Vlada je po njegovih besedah od HSE pridobila vrsto dokumentov, vendar projekta ni mogla ustaviti, ker bi šlo za politično vmešavanje. Glede na odločitve, ki so jih sprejemali v HSE, Lahovnik ni imel občutka, da bi želeli ustaviti projekt, ampak ga spraviti v obvladljive okvire. "V celoti prevzemam politično odgovornost za energetsko politiko v svojem mandatu. Ne prevzemam pa odgovornosti za vodenje posameznih naložb družb," je dodal.

Radićeva: Bila sem sama, podprla me ni nobena stranka

Darja Radić je ministrstvo vodila po Lahovnikovem odhodu do leta 2011, ko je stranka Zares izstopila iz Pahorjeve vlade. Ves čas je opozarjala na nepravilnosti pri projektu in nasprotovala državnim poroštvom. Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) je dostavila tudi poročilo revizijske družbe Price WaterhouseCoopers (PWC), ki je bilo obremenjujoče za nekdanje vodilne v Tešu in HSE.

"Ko sem ugotovila, da s projektom ni vse v redu, sem ga poskušala upočasniti, a podprla me ni nobena stranka, da o stroki ne govorim," je na ločenem zaslišanju poudarila Darja Radić.

"Takrat je bilo odprtih že veliko vprašanj, od vrednosti projekta do pravilnosti vodenja investicije, a sem dobivala zelo nezanesljive informacije. Menila sem, da je treba o projektu še enkrat resno premisliti in se odločiti, ali ga ne bi bilo morda bolje ustaviti. Jaz sem držala investicijo nazaj, dokler se ne zberejo prave in realne informacije," je poslancem povedala Radićeva.

V vladi Boruta Pahorja ni bilo resne volje, da se projektu Teš 6 pride do dna, je spomnila Darja Radić. | Foto: STA , V vladi Boruta Pahorja ni bilo resne volje, da se projektu Teš 6 pride do dna, je spomnila Darja Radić. Foto: STA ,


"V Pahorjevi vladi ni bilo volje resno preveriti projekt"

Pričala je tudi o pritiskih in napadih: "Pri tem je bil najbolj aktiven sindikat. V javnosti so me poskušali diskreditirati kot nekoga, ki nima pojma o energetiki. Bojan Kontič iz koalicijske stranke SD mi je zagrozil celo z interpelacijo. Temu ni nihče oporekal, niti iz koalicije niti iz opozicije."

Kot je pojasnila, je bilo njeno zadnje dejanje sporočilo ministrstvu za finance, da njen resor državnemu poroštvu za Teš 6 nasprotuje. "Takratna vlada je imela do projekta pasiven odnos in ni bilo volje, da bi ga resno preverili. Nisi vedel, ali so sploh zainteresirani, da to poslušajo in o tem razpravljajo," je  dodala.
 

Golobič: Teš 6 je bil sežigalnica evrov

Gregor Golobič je bil v Pahorjevi vladi minister za visoko šolstvo, znanost in izobraževanje. V njej je bil daleč najostrejši kritik projekta, zahteval je, da vlada pridobi podrobne podatke o njem. Na zaslišanju pred komisijo letos spomladi je opozoril, da "je bil Teš 6 bolj kot energetski projekt v resnici projekt za imenitno priložnost za krajo in sežigalnica evrov". Poudaril je še:

  • Lahovnik je Janeza Kopača nerad sprejel kot vodjo direktorata za energetiko, do prihoda Darje Radič pa ga je dal popolnoma v "oklepaj".
  • "Šesti blok ima težave, četrti zastruplja ljudi, rudnik životari, HSE je ohromljen. Druge definicije nimam, kot da je Teš 6 projekt, ki ga lahko zaznamujemo z dvema sintagmama: demonstrira samougrabitev države in posilstvo javnega interesa."
  • "Ni res, kar je včeraj rekel Borut Pahor, da bi vlada kadarkoli sprejela sklep o podpori Teš 6. Takega sklepa ni, bilo pa je strašenje, kaj se utegne zgoditi, če se projekt Teš ustavi."
  • "Matej Lahovnik ni bil del šaleškega lobija, bil pa je kot nekdo, ki gleda, ko se dogaja posilstvo. Bil je resorni minister, pa je gledal stran. Do prihoda Darje Radič je bil predsednik vlade Uroš Rotnik."
  • "Zakaj je bilo treba jeseni 2009 narediti vse in o ničemer obvestiti vlade? Da je bilo 80 milijonov plačanih Alstomu, smo izvedeli marca 2010. Zato je Teš 6 Patria Pahorjeve vlade. Borut Meh, gospodarski minister Matej Lahovnik in Borut Pahor nosijo odgovornost. Če to ne bo sankcionirano, je brez zveze, da v Sloveniji kadarkoli še govorimo o ugrabljanju države."
  • "Če predsednik vlade reče, da ni mogel dobiti gradiv o Tešu 6, je to norčevanje. Predsednik vlade lahko tudi v tej državi dobi vse informacije o čemerkoli, če le hoče. Nenavadno je torej, če pes ne laja, bi rekel Sherlock Holmes."
Ne spreglejte