SiolNET. Novice Slovenija
1,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: Do druge obletnice bodo reforme večinoma že izpeljane

1,04

termometer

Stranka Gibanje Svoboda danes praznuje eno leto delovanja. V tem obdobju se je iz novinke na političnem parketu prelevila v največjo parlamentarno in vladno stranko. A še bolj kot dosedanji dosežki je pomemben pogled na projekte in reforme, ki jih še morajo izpeljati, da bo Slovenija vrnjena na pot razvoja, so ob obletnici poudarili v stranki.

"V resnici dostikrat rečemo, da čas hitro teče, in tudi v tem primeru čas teče zelo hitro," je ob obletnici povedal predsednik stranke Gibanje Svoboda, Robert Golob. 

Kot je dejal, je Gibanje Svoboda prehodilo ogromno pot od neparlamentarne, skorajda neznane Stranke zelenih dejanj do  zgodovinske zmage na volitvah. "Imamo največ poslank in poslancev v parlamentu in postali smo nosilna stranka v vladni koaliciji," je dejal premier in dodal, da v teh 12 mesecih niso samo iz nič, v slogu startupa, postavili največje stranke, so tudi dokazali, da so se pripravljeni spopasti z odgovornostjo in so, kot pravi, prevzeli odgovornost za največji reformni pritisk kadarkoli.

Dodal je, da se v Svobodi zavedajo, da iz politične moči, ki jo imajo, izhaja tudi njihova odgovornost do državljank in državljanov. "Zato smo leto 2023 postavili kot ključno leto za izvedbo strukturnih reform države," je poudaril in napovedal, da bodo do drugega rojstnega dela obljubljene reforme, vsaj v večjem delu, že izpeljane.

Stranka je nastala s preoblikovanjem Stranke zelenih dejanj 

Stranka Gibanje Svoboda je nastala 26. januarja 2022 na temeljih oziroma s preoblikovanjem Stranke zelenih dejanj, ki jo je sicer ustanovil in vodil Jure Leben. Na takratnem kongresu je bil za predsednika izvoljen Robert Golob, ki je stranko aprila tudi popeljal na parlamentarne volitve in z njo dosegel zgodovinsko zmago. Z 41 poslanci so postali največja parlamentarna stranka doslej, vodenje DZ pa je prevzela podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič.

Pozneje pa so z oblikovanjem koalicije s SD in Levico postali še največja stranka aktualne vlade, ki jo vodi Golob. Trenutno ima stranka v njej še 12 ministrov.

Sodelovali na predsedniških in lokalnih volitvah, slavili na referendumskih trojčkih 

Če je bila njihova poslanska klop večinoma sestavljena iz ljudi brez poslanskih izkušenj, pa sta se na njihovem ministrskem seznamu znašla kar dva nekdanja premierja, Alenka Bratušek in Marjan Šarec, saj sta se Gibanju Svoboda priključili stranki SAB in LMŠ, s čimer je stranki deloma uspelo konsolidirati strankarski prostor na levi sredini.

Stranka je sodelovala tudi na predsedniških in lokalnih volitvah. Na prvih je nastopila s skupnim kandidatom s stranko SD Milanom Brglezom, ki se mu ni uspelo prebiti v drugi krog. Na lokalnih pa je osvojila štiri županska mesta in več kot 400 svetniških sedežev.

Stranka je slavila tudi po referendumskem trojčku, saj opoziciji ni uspelo preprečiti uveljavitve treh vladnih zakonov, in sicer o Radioteleviziji Slovenija, o dolgotrajni oskrbi in o vladi. Zaradi zadnjega je sicer šele ta teden vlada zaživela v obliki, kot si jo je koalicija zamislila že na začetku.

"Trdna in povezana skupnost je recept za uspeh"

"V enem letu delovanja je stranka dosegla številne pomembne mejnike, v državo smo vrnili medsebojno spoštovanje in dialog," so ob obletnici zapisali v Gibanju Svoboda. Po besedah Goloba "je trdna in povezana skupnost recept za uspeh in premikanje meja mogočega". Stranka, ki ima danes približno 3.300 članov, je enotna in povezana, zato bo še naprej premikala meje in se zavzemala za boljšo državo in svetlejšo prihodnost državljanov, so dodali v sporočilu za javnost.

"Sprejeli smo številne zakonodajne rešitve, s katerimi smo odpravili škodljive ukrepe prejšnje oblasti. Ljudem smo pomagali s protidraginjskimi ukrepi, sprejeli smo interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu in vzpostavili ambulante za neopredeljene paciente," so v stranki nanizali svoje dosedanje dosežke.

Slovenija je v letu reform, potrebujemo močno in povezano skupnost 

A so hkrati opozorili, da je Slovenija v letu reform, za kar še bolj kot kadarkoli potrebujemo močno in povezano skupnost. "Oblikovanje zdravstvene in plačne reforme se je začelo. Stanovanjska politika, kakovostna dolgotrajna oskrba, zeleni prehod in digitalizacija so še nekatere glavne točke, pri katerih moramo narediti nujne in velike premike," so ob tem še opozorili v Gibanju Svoboda.

Mlada stranka se je na kratki politični poti sicer srečala že tudi z nekaj izzivi. Med drugim jih je zapustila Marta Kos, ki je bila ena od podpredsednic stranke. Prvak stranke Golob pa se je doslej sicer uspešno spopadal z različnimi "aferami" in očitki političnih tekmecev. Stranka namreč kljub določenemu upadu v zadnjih anketah še vedno ostaja na vrhu javnomnenjskih lestvic.

Državni zbor 30. obletnica Novice Tako v koaliciji kot opoziciji za boljše zdravstvo, pogledi na pot do cilja pa različni Finančna uprava Republike Slovenije Novice V DZ odmeva presenetljiva podpora noveli zakona o finančni upravi Finančna uprava Republike Slovenije Novice V Levici so si premislili, zakon o finančni upravi je sprejet Marko Bandelli Novice Nekdanji poslanec Marko Bandelli zapušča Gibanje Svoboda

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin