Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
8.03

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

zdravstvo zdravstveni sistem odbor za zdravstvo odbor DZ

Četrtek, 22. 6. 2023, 8.03

10 mesecev, 1 teden

Danes na odboru za zdravstvo o predlogu novele interventnega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Odbor DZ za zdravstvo | Zakon je bil "na svoj način zgodba o uspehu", je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. | Foto STA

Zakon je bil "na svoj način zgodba o uspehu", je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Foto: STA

Člani odbora DZ za zdravstvo bodo obravnavali vladni predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Novela bi posegla v 15. člen zakona, ki bi še vedno omogočal plačilo opravljenih zdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži po realizaciji, vendar le izbranih, ne več vseh opravljenih storitev.

Izbrane storitve bo na podlagi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje na predlog nabora zdravstvenih storitev, ki ga bo pripravil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, določila vlada.

Predlog novele bi hkrati ukinil v veljavnem interventnem zakonu predvideno drugo fazo ukrepa plačevanja po realizaciji z vključevanjem t. i. čistih zasebnikov.

Novela zaradi spremenjenega nabora zdravstvenih storitev predvideva tudi spremembo obdobja poročanja pristojnemu odboru DZ za zdravstvo, znova uvaja razmejitev glede na redni program in storitve nad rednim programom, v zakon je dodana tudi zahteva, da morajo imeti izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki se želijo vključiti v izvajanje ukrepa, v eNaročanju odprte termine, na katere se bolniki lahko naročijo prek portala zVEM.

Bešič Loredan zavrnil kritike o neuspešnosti interventnega zakona 

Zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države oziroma zdravstvene blagajne je vlada predlagala, da DZ zakon obravnava po nujnem postopku.

Minister Danijel Bešič Loredan je sicer prejšnji teden zavrnil kritike o neuspešnosti interventnega zakona, ki je omogočil plačilo vseh zdravstvenih storitev. Kot je dejal, je bil zakon "na svoj način zgodba o uspehu". Zvišanje števila čakajočih nad dopustno dobo pa je po analizi ministrstva neposredno povezano z drugačno strukturo stopnje nujnosti izdanih napotnic.

Državni zbor
Novice Poslanci predlog zakona o digitalizaciji zdravstva poslali v nadaljnjo obravnavo
ZZZS
Novice Odbor DZ podprl predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Ne spreglejte