Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
7.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

5

Natisni članek

evakuacija veter poplave Drava

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 7.57

5 let, 5 mesecev

Drava bo poplavljala, pristojni ne izključujejo evakuacij #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

5

Potem ko je naraslo morje popoldne poplavilo nižje ležeče predele na Obali, so na drugem koncu Slovenije oči uprte v reko Dravo. Ta bo namreč po napovedih v torek vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. V Dravogradu, tam so protipoplavne vreče namestili tudi na najbolj kritična mesta, kjer je Drava poplavljala leta 2012, se med drugim pripravljajo tudi na morebitno evakuacijo prebivalcev.

Vremenska fronta z močnim dežjem se po podatkih agencije za okolje (Arso) pomika prek Slovenije. Veter se na Primorskem, kjer so sunki vetra ponekod dosegli tudi več kot 100 kilometrov na uro, ne bo več krepil. Vodotoki ponekod že poplavljajo.

Veter podiral drevesa in odkrival strehe domov

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je veter drevesa podiral v Sočergi, med Belvederjem in Strunjanom, v naselju Gabrovica ter v občinah Piran, Izola, Hrpelje-Kozina in Komen. Gasilci so podrto drevje odstranjevali tudi v Prevaljah, Slovenj Gradcu, na Bledu, Ravnah na Koroškem in v Podvelki. Podrto drevje ponekod ovira tudi promet.

Veter je strehe domov odkrival na Jesenicah in v Vuzenici. V Vipavi je drevo padlo na stanovanjski objekt, v Komnu je drog optike zaradi vetra padel na cesto.

V Kopru je veter podrl tudi telefonski drog. V Piranu se je opoldne oglasila sirena za nevarnost visokega plimovanja morja. Morje je poplavilo tamkajšnji Tartinijev trg, obalo je zalilo tudi v sosednji Izoli. Zaradi močnega vetra je priprto koprsko tovorno pristanišče. 

Poplavljen del Izole:

Fotogalerija
1 / 3

Na Kredarici sunki vetra dosegli tudi 155 kilometrov na uro

Na Letališču Portorož so po podatkih Arsa sunki vetra dosegli 96, v Podnanosu 90, na Nanosu pa 111 kilometrov na uro. Na Kredarici so sunki vetra dosegli tudi 155 kilometrov na uro. Na območju občine Majšperk in Ilirske Bistrice so bili izpadi električne energije, električne oskrbe prav tako ni v Hrušici.

Arso vreme | Foto: Arso Foto: Arso

Veter se na Primorskem ne bo več krepil. Do polnoči bo veter na zahodu že nekoliko oslabel, prehodno pa se bo okrepil zlasti v vzhodni Sloveniji. Do jutra bo sicer povsod oslabel, vendar ne bo ponehal. V torek bo še vetrovno, hitrost vetra pa naj ne bi presegla opozorilne vrednosti, pravijo na Arsu.

deževje
Novice Prihajajo močne padavine in veter, ki bo lomil veje

Strah pred poplavljanjem Drave, razlivanja so mogoča tudi drugod po državi

Vetrovno vreme spremlja tudi močno deževje, zaradi katerega so meteorne vode povzročale preglavice tudi v Radovljici, Ilirski Bistrici, Tržiču in Pivki. Ob dolgotrajnejših nalivih bodo hitro naraščali vodotoki in manjše reke, zato lahko v zahodni, osrednji, južni in vzhodni Sloveniji pričakujemo krajevna razlivanja.

"Skrbi nas predvsem pretok reke Drave. Zaradi obilnih padavin se bo pretok reke v noči na torek močno povečal. Na meji pričakujemo pretok okoli 1.700 kubičnih metrov na sekundo, stopnjeval pa naj bi se do 1.900, kar je najvišji pretok vode," razlaga vodja oddelka za hidrološke prognoze pri Arsu Janez Polajnar.

"To pa je že precejšnja količina vode, po naših podatkih druga najvišja v zadnjih 90 letih," pravi Polajnar in dodaja, da bi bilo v primeru razlivanja ogroženih več kot sto objektov, predvsem v okolici Maribora in Ptuja. Ogrožena so območja v naseljih Bukovci, Muretinci, Stojnci, poplavljena je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.

Pretok Drave na meji z Avstrijo bo v naslednjih urah začel hitreje naraščati. V torek bo Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. V manjšem obsegu se bodo že ponoči razlivale tudi reke v porečju Save Bohinjke, Save v zgornjem toku in Kolpe. Ob krajevnih nalivih so razlivanja manjših rek in hudournikov mogoča tudi drugod.

Fotogalerija
1 / 6

V Dravogradu pripravljeni na morebitno evakuacijo prebivalcev

Glede na podatke uprave za zaščito in reševanje je reka Drava medtem že prestopila bregove v naselju Dvorjane v občini Duplek. Na naraščanje omenjene reke se sicer že od nedelje pripravljajo tudi na Koroškem, kjer sta se aktivirala štaba civilne zaščite v občinah Dravograd in Vuzenica. V Vuzenici so tako razdelili okoli 700, v Dravogradu pa od štiri tisoč do pet tisoč protipoplavnih vreč, ki so jih skupaj s protipoplavnimi pregradami namestili tudi na najbolj kritična mesta, kjer je reka Drava poplavljala leta 2012.

Če se bodo napovedi o pretoku uresničile, bo v Dravogradu potrebna evakuacija občanov, ki živijo ob Dravi na Ribiški ulici in na delu območja Meže, je napovedal podžupan Anton Preksavec. Ko bo pretok presegel 1.300 kubičnih metrov na sekundo, se bodo v občini sprožile opozorilne sirene, o čemer so občane obveščali ves dan. Zaradi podobnih razmer v sosednjem avstrijskem kraju Labot so zvečer za ves promet zaprli glavno cesto čez mejni prehod Vič, ki povezuje Labot in Dravograd.

Morje bo ponoči še poplavljalo

Na Arsu so še napovedali, da bodo danes ob obalah južne Istre nastali pogoji za razvoj zelo visokih valov, kar je redkejši pojav na tem delu Jadrana. "Pričakujemo sovpadanje visoke plime in visokega valovanja, morje lahko do 30 centimetrov preplavi obalno črto," pojasnjuje hidrolog Janez Polajnar.

Morje po podatkih Arsa že poplavlja. V Piranu so zaradi povišanega plimovanja nekaj čez 19. uro ponovno sprožili opozorilno sireno javnega alarmiranja. Ponoči bodo valovi po napovedih Arsa še poplavljali nižje dele obale.

Na upravi za zaščito in reševanje medtem opozarjajo vse prebivalce, ki živijo na območjih, ki so izpostavljena nevarnostim poplav, naj poskrbijo za preventivne ukrepe in upoštevajo informacije o ogroženosti na posameznih območjih. Do torkovega jutra bodo padavine po napovedih vremenoslovcev večinoma ponehale.

Benetke prizadele najhujše poplave v zadnjih desetih letih

Padavine povzročajo težave tudi v sosednjih državah. Hrvaški meteorološki zavod je za vso hrvaško obalo razglasil rdeči alarm, saj pričakujejo udare južnega vetra s hitrostjo tudi do 140 kilometrov na uro in tudi do 140 litrov dežja na kvadratni meter. Neurje je v nedeljo povzročalo težave v cestnem in pomorskem prometu. Veter je ruval drevesa, valovi pa so bili visoki več metrov.

Benetke so prizadele najhujše poplave v zadnjih desetih letih. | Foto: Reuters Benetke so prizadele najhujše poplave v zadnjih desetih letih. Foto: Reuters

V sosednji Italiji so nalivi in veter od nedelje terjali smrtne žrtve in povzročili veliko gmotno škodo. Benetke so tako danes prizadele najhujše poplave v zadnjih desetih letih, pod vodo je okoli 70 odstotkov mesta. Zaradi varnosti so oblasti za obiskovalce zaprle osrednji Markov trg, obstal pa je tudi vodni promet. Tudi na avstrijskem Koroškem, kjer je v nedeljo divjal orkanski veter, so v pripravljenosti, saj znova močno dežuje. Zaprli so cesto skozi Dravsko dolino in ustavili železniški promet.

Ne spreglejte