Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
30. 4. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

1

Natisni članek

kresovanje

Sobota, 30. 4. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Danes bo zgorelo vse, kar so pripravljali cel mesec

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

1

Kres | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Preverite, zakaj sploh netimo kresove, kam vse se lahko zvečer odpravite na kresovanje, kako lahko poiščete, ali se v vaši bližini kaj dogaja, in katera pravila morate upoštevati, če boste zanetili svoj kres.

Eno od večjih kresovanj v Mariboru Sašo Murko v Koblarjevem zalivu pripravlja že 22 let. Les za kres začnejo zbirati že v začetku aprila. V noči na prvi maj namreč zgori vse vejevje in ves material, ki ga po pospravljanju vrtov in okolice v aprilu na kup navozijo Mariborčani.

"Pred leti sem sam iskal in posebej pripravljal les, zdaj pa ga iz okoliških krajev ljudje pripeljejo toliko, da mi tega ni treba več početi," je povedal Murko.

Kres so dokončno postavili včeraj. Murko sicer težko oceni, koliko lesa so pripravili za letošnji kres, a prepričan je, da ga je vsaj okrog 20 kubičnih metrov. Kres zanetijo po deveti uri zvečer, gasilci pa ga pogasijo okoli četrte ali pete ure zjutraj.

Najvišji in najobsežnejši kres na svetu so naredili v Boštanju. (Fotografija: KS Boštanj) | Foto: KS Boštanj Najvišji in najobsežnejši kres na svetu so naredili v Boštanju. (Fotografija: KS Boštanj) Foto: KS Boštanj

Na njihovem kresovanju se naenkrat zbere okoli dva tisoč ljudi, a vseh skupaj je verjetno več, saj se menjavajo, pravi. "Najprej pridejo družine z otroki in starejši ljudje, proti večeru pa pride največ mladine," je povedal Murko.

Slovenci še vedno držimo Guinnessov rekord za najvišji in najobsežnejši kres

Najvišji kres na svetu so 30. aprila 2007 naredili v Boštanju. Visok je bil 43,44 metra, zanj pa so zbrali 1.715,7 kubičnega metra materiala. Zgradili so ga člani ŠKD mladi Boštanj. Še danes je v Guinessovi knjigi rekordov kres zapisan kot najvišji in najobsežnejši kres, kar so jih kdaj zgradili.

Od kod sploh izhaja netenje kresov?

Odkar so ljudje sonce poosebili, ga častili, so verjeli, da je treba ta božanski ogenj, vir življenja, krepiti z zemeljskim ognjem na tleh. Tako so, kolikor je bilo mogoče blizu nebu, torej po hribih in gorah, zakurili kresove, da bi lahko sonce od njih prejelo čim več toplote in energije.

Ko so pozimi videli, da sonce peša in izgublja moč, so kresove prižigali v resnem strahu, da jim "nebeški ogenj" ne bi ugasnil, razlagajo knjige o praznikih in običajih. Spomladi so ljudje s kresom hoteli soncu pomagati do čimprejšnje zmage nad zimo, poleti, ko se je dan začel krajšati, pa so skušali z velikim kresnim ognjem ohraniti višek njegove moči.

O kresu je dan tako dolg, da človek, če se skrči, vanj trči; če pa se stegne, vanj dregne. (ljudski pregovor)

O kresu je tako dolg dan, da če bi zjutraj kravo vodil, ima zvečer tele. (ljudski pregovor)

Povsod po Evropi so ljudje tudi skakali čez ogenj in verjeli, da višje, kot bodo skočili, boljši bo njihov pridelek. Tudi živino so gnali skozi ogenj, da bi se ta očistila, saj naj bi ogenj odganjal bolezni in zle sile. Okoli ognja so plesali in nosili vence, spletene iz rož. Kresna magija je bila namenjena soncu, človeku in živini. | Foto: Gregor Pavšič Povsod po Evropi so ljudje tudi skakali čez ogenj in verjeli, da višje, kot bodo skočili, boljši bo njihov pridelek. Tudi živino so gnali skozi ogenj, da bi se ta očistila, saj naj bi ogenj odganjal bolezni in zle sile. Okoli ognja so plesali in nosili vence, spletene iz rož. Kresna magija je bila namenjena soncu, človeku in živini. Foto: Gregor Pavšič

Prvi maj – začetek poletja

Praznik na prvi majski dan pozna ves indoevropski etnični prostor. Ta dan je, podobno kot jurjevo, že iz daljne preteklosti povezan s čaščenjem cvetja, zelenja, drevja in temu so namenjeni tudi mlaji. Prvi maj je simboliziral začetek poletja.

Praznik dela zaradi upora v Chicagu pred dobrimi 120 leti

Zgodovina praznika dela se je začela v Chicagu leta 1886, ko so delavci postavili zahtevo po osemurnem delovnem času. Policija je med delavci povzročila pravi pokol, pet delavcev pa je bilo obsojenih na smrt. Na kongresu v Parizu leta 1889 je bilo sklenjeno, da se vsako leto v spomin na 1. maj organizirajo množične demonstracije in stavke, danes pa je ta dan državni praznik v več državah.

Na kresovanje z nageljni v gumbnicah v opozorilo na delavske pravice

Praznovanje prvega maja je bilo v Ljubljani prvič leta 1890. Sčasoma je preraslo v delavske shode, kulturne prireditve, veselice in izlete. Po drugi svetovni vojni so v Ljubljani na predvečer z Ljubljanskega gradu streljali iz topov.

Prastari pomen majskih obredov je pri nas zaradi praznika dela popolnoma zbledel, dobil pa je novo vsebino in obliko.

Prižiganje kresov je bilo v časih turških vpadov komunikacijsko sredstvo. Na hribih so jih prižigali v opozorilo prebivalcem pred bližajočo se nevarnostjo. Komunikacijsko sredstvo je postalo kurjenje kresov tudi ob prazniku dela, saj je postalo eno od orodij, s katerim so želeli delavci opozoriti na svoje pravice. Kresovi so se na ta dan ohranili do danes.

Značilno okrasje ob prazniku dela so bili rdeči nageljni, rdeče zastave in različno zelenje. Ljubljančani so z rdečimi nageljni v gumbnicah tradicionalno hodili na veselico na Rožnik, kar se je ohranilo do danes. | Foto: Matej Povše Značilno okrasje ob prazniku dela so bili rdeči nageljni, rdeče zastave in različno zelenje. Ljubljančani so z rdečimi nageljni v gumbnicah tradicionalno hodili na veselico na Rožnik, kar se je ohranilo do danes. Foto: Matej Povše


Kaj morate vedeti, če želite zanetiti svoj kres?

Ministrstvo za okolje in prostor pred letošnjimi kresovanji opozarja, da kurjenje kresov vpliva na koncentracije onesnaževal v zraku, predvsem delcev PM10.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba to takoj sporočiti na telefonsko številko 112. Pristojni regijski center za obveščanje bo na mesto požara napotil gasilske enote.

Napotki ministrstva in uprave za zaščito in reševanje:

- kresovi naj bodo razumno veliki
- uporablja naj se naraven in čim bolj suh lesa
- odpadke, kot so gume, obdelan les in odpadna embalaža, je prepovedano kuriti
- vsako kurišče v naravi mora biti urejeno tako, da se ogenj ne more razširiti
- prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi
- če požarna straža gasilcev ni zagotovljena, mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, na primer s peskom, kamni, opeko ali kovino
- prepovedano je uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi
- kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe
- ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba pogasiti ogenj
- ko končamo s kresovanjem, moramo ogenj in žerjavico povsem pogasiti
- priporočljivo je, da se kurišče prekrije z negorljivim materialom, na primer s peskom ali zemljo

Na spletnih straneh policije si lahko pogledate še druge napotke za varno kresovanje.

 

 

Kres | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kam na kresovanje danes zvečer? Izberite eno izmed 100 lokacij.

Na spodnjem seznamu poiščite svoj kraj in preverite, ali je v vaši bližini organizirano kresovanje, ki bi se ga lahko udeležili. Če kraja na seznamu ni in dogodka ne najdete z brskanjem po spletu, lahko kljub temu preverite, ali se v vaši bližini kaj dogaja.

Ker morajo biti vse prireditve prijavljene, lahko na spletni strani eUprave preverite, ali je kakšna prijavljena tudi v vašem kraju. Na desni strani obkljukajte kriterij "Danes" in iščite po poljubnih območjih. Ob izbiri območja se vam bodo prikazali vsi dogodki, njihovi organizatorji, ura in kraj, na katerem bo prireditev.

Spletna stran Ministrstva za notranje zadeve – Javni shodi in javne prireditve


Gorenjska

Bohinjska Bela: 17.00, kresovanje pri ribiški koči na Bohinjski Beli
Dovje: 20.00. Karavla, prvomajski kres na Dovjem
Golica: 20.00 tradicionalno prvomajsko kresovanje pri koči na Golici
Kovor: PGD Kovor vabi na družabno srečanje ob tabornem ognju na vrtu gasilskega doma v Kovorju
Kranj: Savski otok, zelenica ob Bazenu Kranj, ob 20. uri, skupina Joške v'n
Kranjska Gora: 18.00, kresovanje pri lokalu Gostilna Oštarija
Križe: 20.00, Prostovoljno gasilsko društvo Križe vabi na kresovanje na Polani nad Križami; v primeru slabega vremena bo kres zakurjen 1. maja
Lipce: 20.00, kresovanje na nogometnem igršču ŠD Lipce
Rateče: 19.00, prvomajsko kresovanje Ledine
Soriška planina: 16.00, prvomajski piknik in kresovanje pri Brunarici
Zalog pri Cerkljah: 19.00, prireditev Zbudi me za 1. maj!, pod šotorom za osnovno šolo, Ansambel Azalea in Mambo Kings, prvega maja pa Ansambel Saša Avsenika in Rok'n'band


Goriška

Ajdovščina: 14.00, rimsko obzidje v Ajdovščini, 14.00 delavnice za otroke in mladino, 21.00 prižig kresa in koncert, Manouche, The Authentics, Odprava zelenega zmaja
Ajdovščina: 20.00, kresovanje pri Vertigo klubu (Goriška cesta 75),
Bukovica: Lakeness v Bukovici, Leteči potepuhi, The Indicals, Nikki DJ; vstopnina: dnevni program je brezplačen, vstopnina bo tri evre evre od 21. do 22.30, pozneje pet evrov; čez dan priprava kresa, delavnice za otroke do deset let, predstavitev eko ribolova
Bukovo: 18.00, kresovanje na Bukovem
Čekovnik: 20.00, kresovanje pri koči na Hlevišah
Čezsoča: 19.00, kresovanje v Čezsoči na spodnjem delu nekdanjega smučišča "Naklo"
Soča: 20.00, kresovanje v Soči na piknik prostoru Širokec
Spodnja Idrija: športni park, 16.00, prvomajsko kresovanje in tradicionalno prižiganje šajblčkov
Svino: 20.00, Kamp Rut, kresovanje z glasbeno skupino Johnny Bravo Band
Tolmin: 20.00, športni park na Logu, prvomajanje z glasbenimi skupinami Low Peak Charlie, Tabu, Happy Ol'McWeasel, Jackson


Jugovzhodna Slovenija

Fara: 20.00, kresovanje z družabnim srečanjem na kamp zemljišču v Fari
Kočevje: 20.00, kresovanje z ansamblom in DJ-em, Okrepčevalnica Brunarica
Kočevska Reka: 20.00, kresovanje krajevne skupnosti Kočevsa Reka
Mahovnik pri Kočevju: 18.00, kresovanje v Mahovniku, PGD Mahovnik
Metlika: Kresovanje na Metliški Koupi, 15.00, različni športi, turnir v taroku, prižig kresa ob 21.30, Plesno društvo Krokar, bend The Chocolate Nipples
Trebnje: Vrhtrebnje pri lovski koči, 15.00, kres, kuhanje golaža, družabne igre, pohod z baklami, koncert Dare Acoustic

Kres | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše


Koroška

Črna na Koroškem: 20.00, Podpeca
Dravograd: 20.00, kresovanje pri Ribiškem domu
Holmec: 20.00, kresovanje na Holmecu pri Kralovem križu
Ravne na Koroškem: 20.00, kresovanje in ognjemet na Javorniku
Šoštanj: Gaberke, 19.00, pod šotorom, ansambel Stil Gosti


Notranjsko-Kraška

Pivka: Igrišče pri osnovni šoli v Pivki, 21.00, ansambel Biseri, šotor za prireditev v vsakem vremenu
Postojna: 20.00, 4. Kresovanje na koči Mladika na Pečni rebri
Sv. Vid: 17.00, prvomajsko kresovanje na igrišču in v prireditvenem šotoru na Sv. Vidu
Sp. Muta: 17.00 kresovanje z baklado


Obalno-Kraška

Koper: 19.00, kresovanje, Markovec ob OŠ Anton Ukmar
Koper: 20.00, kresovanje krajevne skupnosti Pobegi-Čežarji


Osrednjeslovenska

Kamnik: 20.00, kres s prvomajsko proslavo, stari grad nad kamnikom
Ljubljana: Brunarica Zadvor, 19.00, ansambel Viža
Ljubljana: Rožnik, 20.00, Orlek Unterzug
Ljubljana: Kres in Blues na Barakci, 19.00, Buh Blues Project, Prismojeni Profesorji Bluesa, Faunovo Popoldne
Ljubljana: Stožice, 17.00, kresovanje PGD Stožice, ansambel Kolovrat, program za otroke
Ljubljana: 19.00, kresovanje z živo glasbo pri gostilni Pri Peclju
Medvode: Goričane, 19.00, ansambel Žvižg
Mengeška koča: 20.00, kresovanje na Mengeški koči
Moravče: Spodnji Tuštanj-Cegunca, 23. Prvomajsko srečanje v Tuštanju, 10.30, pod šotorom, pihalna godba Živ-žav z Alenko Kolman in Spominčico Fifi, povorka oldtimerjev, ansambel Svetlin, Tanja Žagar s skupino Avantura, Mambo kings
Motnik: 20.00, na travniku na športnem igrišču
Sela pri Kamniku: 20.00, kresovanje in vaško srečanje pred gasilnim domom Sela pri Kamniku
Škofljica: Orle, Gostilnica Orle, 19.00, ansambel SOS Kvintet
Vrhnika: Zaplana, Okrepčevalnica pod Ulovko, 20.00, skupina Novi spomini, prireditveni šotor
Vrhnika: Verd, kresovanje pri stari žagi v Verdu
Vrhpolje pri Kamniku: 20.00, kresovanje na športnem igrišču rhpolje pri Kamniku

Kres | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše


Podravska

Bresternica – Gaj: 19.00, postavitev mlaja in kresovanje
Limbuš: 20.00, postavitev mlaja v Limbušu in kresovanje na vinogradništvu Marin (Hrastje)
Maribor: Koblarjev zaliv, veliko kresovanje z ognjemetom, 17.00; ansambel Viničarji, Akustični orgazem, Rock Partyzani; govornik bo Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS
Marjeta na Dravskem polju: 17.00, kresovanje v športnem parku
Miklavž na Dravskem polju: "miklavški trikotnik", postavitev majskega drevesa in kresovanje, šotor za zaščito pred dežjem, živa glasba
Ptuj: kresovanje pod ptujskim gradom na Panorami, ansambel Poskočni muzikantje, DJ Šemnički, športne igre
Ptuj: Ranca Ptuj, Ptujsko morje, 20.00, največji kres na vodi, ansambel Drugo dugme, DJ Ian-E, kres bodo zakurili okoli 23. ure.
Radvanje: postavitev mlaja in kresovanje pri gasilskem domu, 17.00
Spuhlja: 18.00, kresovanje v športnem parku
Zgornja Ložnica: Tinjska gora na izletniški kmetiji Janžič, koncert skupine Gadi pod šotorom (vstopnina štiri evre, tri evre za hrano).


Pomurska

Gančani: 17.00 v Gančanih
Gomilica: pri Vaško-gasilskem domu od 19. ure naprej
Gornja Radgona: 20.00 na TŠC Trate, kresovanje se bo začelo z baklado, zbirališče za nosilce bakel bo pred prodajalno Marjanca ob 20:00, 20.30 začetek programa z nastopom Pihalnega orkestra Gornja Radgona
Lendava: na zelenici ob Dvojezični srednji šoli Lendava, 18:00 postavitev mlaja, 19:30 kresovanje
Lendavsko jezero (Krašči, Pr klejte): 19.00, tradicionalno kresovanje, kjer bodo kres zakurili na vodi, mlaj postavili na nabrežju, skupin DUO SOLAR
Murska Sobota: Športno društvo Černelavci, 13.00, revialne tekme slovenske in hrvaške veteranske nogometne reprezentance, proslava z bogatim kulturnim programom, postavitev mlaja, vol na žaru, skupina Kingston, stand-up komedija z Matjažem Javšnikom
Murska Sobota: Trg zmage, 10:00, Prekmurska godba Bakovci, postavitev mlaja
Murska Sobota: Mestni park, 18:30, otroška predstava Ku-Kuc gledališča "Pika in Cene v pravljici", MPZ Vladimir Močan, DU Murska Sobota: 20.00, slavnostni govor Gorana Lukiča, prižiganje prvomajskega kresa in Tanja Žagar s skupino Avantura
Moravske toplice: center, Tradicionalno kresovanje v Moravskih Toplicah, 19.00
Nedelica: pri Vaško-gasilskem domu od 19.30 ure naprej
Odranci: 17.00, kresovanje in postavljanje mlaja v športnem parku
Pečarovci: prireditev s kresovanjem in ognjemetom, občinska proslava s pričetkom ob 20.30 pri VGD Pečarovci
Rakičan: 17.00, Lovski dom Rakičan (Budinski mlin)
Renkovci: pri nogometnem igrišču od  20. ure naprej.
Radenci: 19.00 postavljanje mlaja (plato pri Zdravstveni postaji), 20.00 kresovanje (zelenica za Zdraviliščem Radenci).
Rogašovci: 19.00 Serdiški breg
Rožički vrh: 21.00 Gasilski dom Rožički Vrh
Segovci: 17.00, pri večnamenskem domu pri mlinu, Tradicionalno kresovanje v Segovcih
Turnišče: na parceli Polanščekove domačije od 19. ure naprej
Žitkovci: 16.00, postavitev mlaja in kres ob vaško-gasilskem domu

Kres | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše


Savinjska

Celje: Šmartinsko jezero pri Puš’n šank Pr’ Tini: kresovanje z ansamblom Donačka
Celje: Špica: 25. tradicionalno kresovanje z ansamblom Spev
Dobrna: 19.00, piknik prostor na domačiji Marovšek (Brdce nad Dobrno 2 a)
Kozje: v Športnem parku Kozje pripravljajo dnevno-nočni turnir v malem nogometu in kresovanje
Laško: 18.00, kresovanje za vse generacije na športnem igrišču Huda jama
Laško: 20.00, kresovanje pri lovski koči Govce
Podčetrtek: kresovanje v športnem parku Gaj z ansamblom Šepet
Slovenske Konjice: 10.00, kresovanje na starem gradu v Slovenskih Konjicah
Škale: 16.00, Lovska koča Lubela, 16.00, kresovanje
Štore: kresovanje z ansamblom Pajdaši in Pihalnim orkestrom štorskih železarjev
Velenje: 19.00, kresovanje na velenjskem gradu
Vinska Gora: 20.00, kresovanje na prostoru pod cerkvijo v Vinski Gori
Vitanje: kresovanje organizira Konjeniško jahalno društvo prijateljev ‘Petre’ z Vitanjskega Skomarja
Vojnik: 20.00, kresovanje v Razgorju z Vilijem Resnikom (Razgor 18 b)
Zreče: na ploščadi pred Hotelom Atrij


Spodnjeposavska

Dečno selo: 20.00, kresovanje pred Bubka barom v Dečnih selih
Gornji Lenart: 18.00, praznovanje 1. maja in kresovanje krajevne skupnosti Šentlenart, Gornji Lenart 18
Kostanjevica na Krki: 19.00, prvomajanje, Aroma cafe
Ribnica: 20.00, kresovanje PGD Bukovica pri Ribnici


Zasavska

Hrastnik: 18.00, kresovanje pri zadružnem domu v Prapretnem pri Hrastniku,
Kisovec: "Čebinov" travnik, 19.00, Kres Kisovec 2016, otroška predstava, koncert: Artenigma, Baby Octopus, Folk idoli in Mi2
Trbovlje: 19.00, kresovanje na travniku nad gasilskim domom na Kleku
Trbovlje: 19.00, Kipe v Trbovljah

Če vaše prireditve ni na seznamu, nam pišite na e-naslov metka.prezelj@tsmedia.si in z veseljem jo bomo dodali.

Ne spreglejte