Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
23. 12. 2016,
3.54

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Damjan Damjanovič stavka Ljubljana orkester orkester slovenske filharmonije Otmar Zorn stanovanje Računsko sodišče

Petek, 23. 12. 2016, 3.54

3 mesece, 2 tedna

Damjan Damjanovič z direktorsko plačo plačuje neprofitno najemnino

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Damjan Damjanovič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenska filharmonija je pred tremi leti prenovila službeno stanovanje v Ljubljani, v katero se je nato vselil direktor Damjan Damjanovič. Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje 220 evrov neprofitne najemnine. "Kolikor vem, direktor nima nobene nepremičnine, v kateri bi lahko bival," pravi njegov prvi nadzornik Otmar Zorn.

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je novembra 2013 – tik po prenovi, ki jo je odobril sam in je filharmonijo stala vsaj 41 tisoč evrov – najel službeno stanovanje na Črtomirovi 27 v Ljubljani. Za okrog 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje je najprej leto in pol plačeval po 140 evrov najemnine, od lani pa dobrih 220 evrov na mesec, kaže dokumentacija, ki smo jo pridobili v uredništvu.

Damjanovič po pogodbi iz leta 2013 spada v 57. plačni razred javnega sektorja, kar pomeni, da njegova bruto plača brez dodatkov znašala slabe štiri tisočake bruto mesečno. Najemnina, ki jo plačuje, pa je precej pod tržno najemnino za tako veliko stanovanje na lokaciji blizu središča Ljubljane.

Predsednik sveta zavoda filharmonije Otmar Zorn, ki je tik po nastopu mandata oktobra 2013 podpisal pogodbo z Damjanovičem, pravi, da je direktor filharmonije z najemom službenega stanovanja rešil stanovanjski problem. "Kolikor vem, direktor nima nobene nepremičnine, v kateri bi lahko bival. Če bi imel tako nepremičnino in bi jo lahko uporabljal, bi bil tak najem seveda neetičen," je odgovoril na naše vprašanje.

Na vprašanja ne odgovarja

Damjanovič od preteklega petka ni odgovoril na naša vprašanja o prenovi in najemu službenega stanovanja. Ko smo včeraj poklicali in vprašali, ali in kdaj lahko pričakujemo odgovore, nam je sogovornica v tajništvu filharmonije pojasnila, da bodo imeli izjavo v zvezi z napovedano stavko filharmonikov in da naj pisnih odgovorov ne pričakujemo.

Poudarimo, da je javni zavod Slovenska filharmonija zavezanec za dostop do informacij javnega značaja, ti pa morajo po zakonu o medijih na pisna vprašanja medijev odgovoriti najpozneje v sedmih delovnih dneh. Na filharmoniji naj bi sicer imeli v načrtu izjavo, a sogovornica ni znala pojasniti, kdaj jo bodo pripravili, prav tako niti tega, ali bo Damjanovič pojasnjeval tudi vprašanja v zvezi s stanovanjem.

"Poslovanje Slovenske filharmonije je natančno preverilo računsko sodišče, služba za nadzor proračuna; prišle so delovne inšpekcije, poslovanje so pregledali tudi drugi, ki pa niso našli napak in pomanjkljivosti, ki bi terjale kakšne posebne ukrepe," pravi predsednik sveta zavoda Slovenske filharmonije Otmar Zorn. | Foto: STA , "Poslovanje Slovenske filharmonije je natančno preverilo računsko sodišče, služba za nadzor proračuna; prišle so delovne inšpekcije, poslovanje so pregledali tudi drugi, ki pa niso našli napak in pomanjkljivosti, ki bi terjale kakšne posebne ukrepe," pravi predsednik sveta zavoda Slovenske filharmonije Otmar Zorn. Foto: STA ,

Kako do službenega stanovanja?

Kot kaže dokumentacija, je Damjanovičev najem v skladu s pravilnikom filharmonije, ki pa ga je podpisal on sam. Marca 2012 je namreč podpisal Pravilnik o oddaji službenih stanovanj v najem, ki je določal:

- da so stanovanja (filharmonija naj bi imela pet stanovanj in pet sob) namenjena "zadovoljevanju stanovanjskih potreb kadra zavoda";

- da je do najema upravičen zaposleni, ki nima "ustrezno rešenega stanovanjskega problema", nima ustreznega javnega prevoza od stalnega bivališča oziroma je to od delovnega mesta oddaljeno več kot 20 kilometrov;

- da se višino najemnine določa na podlagi Pravilnika o dodeljevanju službenih stanovanj Mestne občine Ljubljana v najem. 

Kaj je bila pred sprejetim pravilnikom pravna podlaga za oddajo stanovanj, iz dokumentacije ni razvidno, na filharmoniji pa nam na to vprašanje niso odgovorili.

Sistem najemnin kritiziralo računsko sodišče

Lani je Računsko sodišče objavilo revizijsko poročilo za poslovanje filharmonije v letu 2012, v katerem je opozarjalo, da je pravilnik MOL predvideval dohodkovni cenzus (torej, da so lahko neprofitno najemnino plačevali ljudje z dohodkom do določene višine, tisti z višjimi pa tržno najemnino), česar pa filharmonija ni upoštevala, hkrati je zaračunavala prenizke neprofitne najemnine.

Damjanovič je nato spremenil pravilnik – pa ne tako, da bi določil dohodkovno mejo, nad katero se zaračuna tržna najemnina, temveč je določil, da se najemnina namesto po pravilniku MOL obračunava na podlagi Uredbe o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih ter merilih in postopku za uveljavljanje subvencioniranih najemnin. S tem se od lani vsa stanovanja oddajajo po neprofitni najemnini.

Za primerjavo, ministrstvo za pravosodje oddaja službena stanovanja pravosodnim uslužbencem, ki prav tako plačujejo neprofitno najemnino, a hkrati plačujejo mesečno obrabnino v višini do polovice mesečne najemnine. Poleg tega neprofitno najemnino plačujejo tisti, ki prebivajo več kot 60 kilometrov od doma (torej trikrat večja razdalja kot v primeru filharmonije). Stanovanje lahko v najem dobijo tudi tisti, ki živijo bližje, a plačujejo tržno najemnino.

Zaposleni v Slovenski filharmoniji zahtevajo odstop direktorja Damjana Damjanoviča in dirigenta Uroša Lajovica. Damjanoviča prepoznavajo kot glavnega krivca za zaostrene razmere v filharmoniji. V filharmoniji se zdaj nadaljujejo pogajanja, od katerih bo odvisno, ali bo orkester 1. januarja izvedel novoletni koncert. | Foto: Bojan Puhek Zaposleni v Slovenski filharmoniji zahtevajo odstop direktorja Damjana Damjanoviča in dirigenta Uroša Lajovica. Damjanoviča prepoznavajo kot glavnega krivca za zaostrene razmere v filharmoniji. V filharmoniji se zdaj nadaljujejo pogajanja, od katerih bo odvisno, ali bo orkester 1. januarja izvedel novoletni koncert. Foto: Bojan Puhek

Si lahko Damjanovič sam piše pravilnike?

Poraja se vprašanje, ali je prav, da Damjanovič sam sprejema akte zavoda. Res je, da 12. odstavek 12. člena sklepa o ustanovitvi filharmonije določa, da direktor "sprejema druge akte, ki urejajo pomembna vprašanja v zvezi z delovanjem javnega zavoda", a hkrati Zakon o zavodih v 30. členu pravi, da "Svet zavoda sprejema statut oziroma pravila in druge splošne akte zavoda". 

Kdo je pristojen za pravilnik, smo vprašali tako filharmonijo, od koder nismo dobili odgovora, kot tudi Zorna. "Glede na mojo odsotnost ta trenutek ne znam dati natančnega pojasnila," nam je iz tujine sporočil Zorn in pojasnila obljubil po vrnitvi s službene poti.

Na vprašanje, ali jih je Damjanovič obveščal o sprejemu pravilnika, je odgovoril, da je o stanovanjih "večkrat tekla beseda", konkretno pa se ne spominja, kaj je bila tema. Za natančnejša pojasnila nas je napotil na filharmonijo, od katere pa, kot že napisano, za zdaj nismo prejeli odgovorov.

Stanovanje prenavljala nekdanja sodelavka?

Tik pred najemom stanovanja je Damjanovič odredil tudi njegovo prenovo in zanjo odštel vsaj 41 tisoč evrov. Podjetje Punta je, kot izhaja iz dokumentacije, ki jo hranimo v uredništvu, opravilo temeljito prenovo stanovanja: gradbena dela, menjavo talnih oblog, obnovo vrat in oken, prenovo centralnega ogrevanja, vodovodnih in elektroinstalacij.

Kot izhaja iz pogodbe, so podjetje Punta izbrali na podlagi zbiranja ponudb. Pri tem pa nam iz filharmonije niso odgovorili na vprašanje, koliko ponudb so prejeli in za koliko bi dela izvedli konkurenčni ponudniki. 

Po navedbah naših virov pa naj bi bila zastopnika podjetja Miloš in Ana Iglič Damjanovičeva osebna znanca, Igličeva naj bi bila nekaj časa celo zaposlena v filharmoniji. Kot je razvidno iz spodnje grafike, je podjetje Punta s filharmonijo leta 2013 ustvarilo 80 odstotkov prihodkov, vsako leto pa pomemben del prihodkov ustvari z državo.

 

Na vprašanje, ali je bil svet zavoda obveščen  o prenovi stanovanja, Zorn odgovarja: "Svet zavoda je redno obravnaval vse izdatke, tudi izdatke za obnovo stanovanj, nakup glasbil, vzdrževanje objekta in drugo. Kolikor se lahko spomnim, ni eksplicitno zapisal obnove tega stanovanja, lahko pa je v okviru načrta popravil, vzdrževanj in obnov navedeno tudi to stanovanje," je dejal in spet navedel, da je mogoče podatek preveriti v dokumentaciji filharmonije. Kritik ali pripomb na račun postopka prenove stanovanja na sejah sveta zavoda se Zorn, kot pravi, ne spomni.

Zorn: Pripomb zoper poslovanje filharmonije ni bilo

Damjanovičev nadzornik Zorn pa poudarja, da je bila filharmonija večkrat pod drobnogledom različnih organov, a do zdaj ni bilo zapletov. "Poslovanje Slovenske filharmonije je natančno preverilo računsko sodišče, služba za nadzor proračuna; bile so delovne inšpekcije, poslovanje so pregledovali tudi drugi, ki niso našli napak in pomanjkljivosti, ki bi terjale kakšne posebne ukrepe. Svet je vsa poročila in vsebine obravnaval," pravi.

Pri tem opozorimo, da je računsko sodišče res pregledalo poslovanje filharmonije, a za leto 2012 (poročilo so objavili lani), Damjanovič pa je stanovanje najel v letu 2013. 

Kako si je Damjanovič uredil najem in prenovo stanovanja

28. 3. 2012 – Slovenska filharmonija sprejme Pravilnik o oddaji službenih stanovanj v najem

16. 9. 2013 – zbiranje ponudb za izvedbo del

20. 9. 2013 – podpis pogodbe s podjetjem Punta

1. 11. 2013  – Damjan Damjanovič in Otmar Zorn podpišeta pogodbo o najemu stanovanja z mesečno najemnino okrog 140 evrov

7. 11. 2013  – Punta konča izvedbo del in izstavi račun v vrednosti 41 tisoč evrov

11. 5. 2015 – sprememba Pravilnika o oddaji službenih stanovanj v najem

18. 5. 2015  – Damjan Damjanovič in Otmar Zorn podpišeta novo pogodbo o najemu stanovanja (s to se najemnina zviša na dobrih 220 evrov)

Ne spreglejte