SiolNET. Novice Slovenija
2,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črn dim nad Dragonjo, zagorelo v zbirnem centru za embalažo

2,09

termometer

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji so gasilci omejili. Zagorelo je sicer na deponiji, kjer je okoli 200 ton različnih odpadkov, je pojasnil vodja intervencije Denis Slavec iz Gasilske brigade Koper. Po njegovih besedah je zadeva "v 95 odstotkih rešena", zaradi tlenja pa bodo še vso noč zalivali prizorišče.

Na deponiji, kjer je zagorelo, je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Kot je pojasnil Slavec, je ogenj preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil.

Zaradi dima so pozvali vaščane bližnjih vasi Krkavče in Sveti Peter, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem. Tudi gasilci so med intervencijo nosili zaščitne maske, a zaradi dima nobeden od njih ni imel zdravstvenih težav.

V intervenciji je sicer sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili tako iz slovenske Istre kot Krasa in Ilirskobistriškega.

Na ogled prizorišča požara je med drugim prišel državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver. Ta se je po ogledu kraja požara zahvalil vsem gasilcem in pripadnikom civilne zaščite, ki so sodelovali pri intervenciji.

"V naslednji dneh pričakujem, da bodo tudi inšpekcijske službe opravile svoje delo. Na ministrstvu za okolje in prostor pa imamo že pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša riziko, da pride do tovrstnih požarov," je napovedal Maver, ki pa je opozoril, da ni mogoče popolnoma zagotoviti, da požarov ne bo.

Je šlo za samovžig?

Že popoldne je direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič povedal, da je zagorelo na eni od zbirnih ploščadi ob nekdanji deponiji. Po njegovih besedah se je zaradi goreče plastike valil črn smrdeč dim. V neposredni bližini požara sicer ni hiš, prav tako dim ni oviral čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja, je pojasnil.

Vzroka požara še ne poznajo, Gašpar Mišič pa meni, da je šlo verjetno za samovžig.

"Ljudje marsikaj odložijo v odpadke, lahko so med njimi tudi lahko vnetljive stvari, ki se po urah na vročem soncu lahko vnamejo. Naš dežurni sodelavec je opazil dim in takoj poklical gasilce, ki so se nemudoma odzvali. Piranskim gasilcem pomagajo tudi gasilci iz drugih krajev," je še navedel direktor komunalnega podjetja.

Gašpar Mišič je sicer po ogledu kraja požara izrazil presenečenje, da je hidrantno omrežje podhranjeno in ni delovalo, kot je treba. Ob tem je pojasnil, da morajo nujno celotno območje zbirnega centra opremiti s termokamerami, da bi dovolj zgodaj zaznali vsako spremembo v temperaturi.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin