SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaslišanje v parlamentu: generalmajorka Alenka Ermenc se je opravičila

0,23

termometer

Alenka Ermenc | Člani Knovsa bodo danes opravili pogovor z načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc. | Foto: STA
Člani Knovsa bodo danes opravili pogovor z načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc. Foto: STA

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na današnji seji pričakovala načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc. Vendar pa se je Ermenčeva opravičila za svojo odsotnost zaradi bilateralnega srečanja z madžarskim načelnikom generalštaba. Pogovor z njo bo komisija skušala opraviti v prihodnjih dneh.

Predsednik Knovs Matej Tonin je v izjavi za medije po seji pojasnil, da so Ermenčevo povabili, da bi komisiji pomagala razjasniti okoliščine dela Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pri pogovorih s pripadniki Slovenske vojske na Poveljstvu sil. Knovs je po besedah Tonina namreč v tem primeru ugotovil nezakonito uporabo OVS, ki je uporabil policijska pooblastila. "Ker pred tem pogovorom ni bilo vložene kazenske ovadbe, tega ne bi smel početi," je pojasnil.

Načelnico so na pogovor povabili v petek, njeno opravičilo pa je v DZ prispelo v ponedeljek pozno popoldne. Knovs je zaradi postopkov v DZ njeno pisno opravičilo prejela danes okoli pol devete ure. V njem je načelnica zapisala, da se seje ne more udeležiti zaradi bilateralnega srečanja z madžarskim načelnikom generalštaba, je povedal Tonin.

Komisija je zato po njegovih besedah sklenila, da ji ponudi dva alternativna datuma. Ena možnost je v sredo, druga pa v četrtek. Za ta dva dneva komisija sicer načrtuje tudi pogovore z operativci OVS, ki so na Poveljstvu sil zasliševali Škerbinca in v zvezi z njim tudi druge pripadnike Slovenske vojske, ter z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem

Žan Mahnič Novice Mahnič: Zaslišanje Škerbinca postavlja Erjavca na laž #video

Knovs je ravnanje ministra za obrambo Karla Erjavca v primeru razrešitve Mihe Škerbinca vzela pod drobnogled, potem ko je bil seznanjen s tem, da so pripadniki OVS ministrstva za obrambo zaslišali pripadnike Slovenske vojske oziroma preverjali informacije, da naj bi poveljnik poveljstva pred postrojem neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Alenke Ermenc. Ti pogovori in domnevna odgovornost za nočno streljanje s težkimi kalibri na vojaškem vadišču na Počku naj bi bili sicer med razlogi za razrešitev Škerbinca.

SDS zaradi razrešitve Škerbinca zoper Erjavca vložila interpelacijo

Interpretacije o primernosti Škerbinčevega nagovora in tudi vsebine zaslišanja so sicer zelo različne. Medtem ko Erjavec poudarja, da je komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika, pa Škerbinc trdi, da je poskušal načelnico zaščititi pred govoricami, ki so se v tistih dneh pojavile v javnosti.

S to argumentacijo je Škerbinc očitno prepričal tudi del opozicije, saj je SDS tudi na podlagi domnevno nezakonite razrešitve poveljnika poveljstva sil vložila interpelacijo ministra. Obenem se je tema znašla tudi na dnevnem redu sej Knovsa, v katerem ima večino opozicija.

Marjan Šarec Novice Šarec: Erjavec bo moral stvari pojasniti

Že pretekli teden je komisija na to temo zaslišala Škerbinca, da bi preverila njegove navedbe, pa bo v tem tednu izvedla še pogovore z generalmajorko Ermenčevo, z operativci OVS, ki so zasliševali Škerbinca, in z direktorjem OVS. Zadnje zaslišanje bo potekalo v četrtek, torej le dan pred izredno sejo, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali interpelacijo Erjavca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin