Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
18. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Natisni članek

Anita Ogulin Čisto veselje Botrstvo revščina

Nedelja, 18. 3. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Čisto veselje: Z zbiranjem odpadnih surovih pomagamo otrokom v stiski

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

revščina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Do 24. marca je mogoče z zbiranjem odpadnih surovin prispevati k zbiranju sredstev za počitnice otrok iz družin v stiski.

Akcija Čisto veselje, ki jo poganjata okoljska in družbena odgovornost, letos pri nas v sodelovanju projekta Botrstvo ter družb Gorenje Surovina in Spar Slovenija poteka že tretje leto. V okviru te je mogoče na 40 zbirnih lokacijah po vsej Sloveniji v zato pripravljene zabojnike odložiti papir, nekje pa tudi električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine.

Med odpadki akcije se tako lahko znajdejo veliki in majhni gospodinjski ter drugi aparati, televizorji in monitorji, odpadne baterije, vrtno orodje, radiatorji, deli kmetijske mehanizacije, izdelki iz različnih kovin, sanitarne armature, ventili, žlebovi, škropilnice in drugo.

Sredstva, ki jih bodo z odpadnimi materiali zbrali, bodo namenili za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin. V preteklih dveh letih so na ta način zbrali skupno skoraj 90 tisoč evrov oz. 800 ton odpadnih snovi. Počitnice je tako doživelo skoraj 170 otrok.

Solidarna in ekološka pobuda

"Za mnoge otroke so počitnice ali prosti čas v družbi z vrstniki neizpolnjena želja, zato smo izjemno veseli pobude, ki je hkrati ekološka in nosi noto solidarnosti," ob akciji pravi Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste - Polje.

Najbližjo lokacijo za oddajo odpadnih surovin in seznam odpadnih materialov, s katerimi lahko pomagate, najdete na spletni strani Čisto veselje.

revščina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Projekt Botrstvo v Sloveniji

V projektu Botrstvo v Sloveniji so v osmih letih delovanja ob podpori več kot 7.300 botrov pomagali že skoraj devet tisoč otrokom in za pomoč zbrali že 11,7 milijona evrov, ki so neposredno namenjeni otrokom. Trenutno je vključenih pet tisoč otrok iz vse Slovenije, ki jim pomaga 4.500 botrov.

Ob pomoči botrov otrokom pomagajo tudi pri vključevanju v dejavnosti in omogočajo počitnice. Novost je dijaški sklad, prek katerega dijakom iz socialno šibkih družin pomagajo kriti stroške bivanja v dijaških domovih in jim na tak način omogočajo tudi nadaljevanje šolanja.

Z brezplačno pravno pomočjo, ki deluje od leta 2013 in ki predstavlja eno od sistemskih novosti na tem področju, so pomagali že skoraj 1.800 posameznikom in družinam. Kljub ugodnim gospodarskim kazalcem pa na Botrstvu opažajo, da je revščina še vedno močno prisotna, vendar v drugačnih oblikah, ki jih ne smemo zanemariti.

Revščina v družinah z neko obliko zaposlitve

Seli se v družine, v katerih starši imajo neko oblike zaposlitve, vendar so prejemniki minimalne plače ali plačil, ki so od te še nižja, na primer delajo polovični delovni čas ali pa so prekarni delavci, lahko tudi obrtniki. Zaradi plačne nediscipline tudi dlje časa čakajo na plačilo za opravljeno delo.

Na otroke revščina vpliva na več ravneh. Povzroča jim duševne stiske, prevzemajo odgovornost za skrb družine ter ob tem opuščajo svoje želje in cilje, hkrati pa imajo v takšnih okoliščinah tudi slabše možnosti za svoj razvoj.

Ne spreglejte