Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
9.54

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

zloraba referendum Državni zbor Ustavno sodišče

Torek, 19. 3. 2024, 9.54

1 mesec, 1 teden

Ciril Ribičič: Naivno je pričakovati posvetovalni referendum, ki bi kritiziral odločitve DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Ciril Ribičič | "Bolj realno je od razumnega zakonodajnega telesa pričakovati, da bo razpisal posvetovalni referendum, ki bi mu pomagal pri iskanju daljnosežnih odločitev, kot sta gradnja drugega bloka jedrske elektrarne ali pomoč pri končanju življenja," meni Ribičič. | Foto STA

"Bolj realno je od razumnega zakonodajnega telesa pričakovati, da bo razpisal posvetovalni referendum, ki bi mu pomagal pri iskanju daljnosežnih odločitev, kot sta gradnja drugega bloka jedrske elektrarne ali pomoč pri končanju življenja," meni Ribičič.

Foto: STA

Ustavni pravnik Ciril Ribičič ob več pobudah za posvetovalne referendume navaja, da je naivno pričakovati, da bi se zgodil posvetovalni referendum, ki bi kritiziral odločitve državnega zbora. Referendum namreč lahko razpiše le DZ, opozarja. Pri referendumu o zaupnici vladi pa bi lahko šlo za zlorabo, je ocenil za STA.

"Ko preberete zakon, ki je uvedel posvetovalni referendum, boste morda dobili vtis, da je ureditev zelo odprta in demokratična," navaja Ribičič. Posvetovalni referendum je namreč mogoč o vsakem vprašanju iz pristojnosti državnega zbora, ki je širšega pomena za državljane. "Manj navdušenja vzbuja določba, da posvetovalni referendum lahko razpiše (samo) državni zbor. Državljani, tudi ne njihova večina, namreč od državnega zbora ne morejo izsiliti, da razpiše takšen referendum," opozarja.

Če (dodatnega) zakonodajnega referenduma državni zbor ne more preprečiti, če ga predlaga 40 tisoč volivcev, pa posvetovalnega lahko, poudarja. "Zato je naivno pričakovati, da bi se zgodil posvetovalni referendum, ki bi kritiziral odločitve državnega zbora. Bolj realno je od razumnega zakonodajnega telesa pričakovati, da bo razpisal posvetovalni referendum, ki bi mu pomagal pri iskanju daljnosežnih odločitev, kot sta gradnja drugega bloka jedrske elektrarne ali pomoč pri končanju življenja," meni Ribičič.

Glede predloga SDS, ki bi volivce na posvetovalnem referendumu spraševala kar o zaupanju v vlado, Ribičič ocenjuje, da bi lahko šlo za zlorabo, kot je bil referendum pred desetletji o zaupnici egiptovskemu predsedniku Gamalu Abdelu Naserju ali kakršen je bil razpisan pred petimi leti prav tako v Egiptu in je ponovno utrdil absolutno oblast predsednika države.

V Sloveniji je danes sicer drugače, ker ta referendum predlaga opozicija. A tudi takšen referendum bi imel po Ribičičevih besedah resno ustavnopravno pomanjkljivost: "Pri nas je mogoče zamenjati predsednika vlade samo tako, da se izvoli novi (konstruktivna nezaupnica)". Ob tem dodaja, da je tako tudi prav: "Pogosto se pozablja, da je lažje razrešiti funkcionarja, težje pa je namesto njega izvoliti boljšega."

V parlamentarni postopek je trenutno vloženih več predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov. Več si lahko preberete v teh člankih: 

Janez Janša SDS
Novice SDS za posvetovalna referenduma o nastanitvah migrantov in zaupanju v Golobovo vlado
trava, droga, konoplja
Novice Podmladek Svobode s pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o dekriminalizaciji rabe konoplje
Dejan Paravan
Novice Pred referendumom o JEK2 obljubljajo več informacij
Lesna biomasa
Novice Odbor DZ ni podprl predloga NSi za referendum o energetskem zakonu
evtanazija
Novice Bomo šli na referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?
Ne spreglejte