Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
10.21

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Gibanje Svoboda Mladi konoplja

Petek, 15. 3. 2024, 10.21

1 mesec, 1 teden

Podmladek Svobode s pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o dekriminalizaciji rabe konoplje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
trava, droga, konoplja | "Čas je, da se kot družba dokončno na referendumu odločimo o tem, ali želimo nadaljevati obstoječo zgrešeno pot kriminalizacije in sankcioniranja rabe konoplje ali nemara obstaja boljša pot," so iz Gibanja Svoboda Mladi sporočili ob vložitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma o dekriminalizaciji rabe konoplje in legalizaciji uporabe in prodaji konoplje za rekreativno uporabo.  | Foto Shutterstock

"Čas je, da se kot družba dokončno na referendumu odločimo o tem, ali želimo nadaljevati obstoječo zgrešeno pot kriminalizacije in sankcioniranja rabe konoplje ali nemara obstaja boljša pot," so iz Gibanja Svoboda Mladi sporočili ob vložitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma o dekriminalizaciji rabe konoplje in legalizaciji uporabe in prodaji konoplje za rekreativno uporabo. 

Foto: Shutterstock

Podmladek Gibanja Svoboda je vložil pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o dekriminalizaciji rabe konoplje in legalizacijo uporabe in prodaje konoplje za rekreativno uporabo polnoletnih oseb po modelu, kot je bil nedavno sprejet v Nemčiji. S prihodnjim letom bo v Nemčiji namreč dovoljeno ne le kupovati in uživati konopljo v licenčnih trgovinah in klubih, pač pa bo imel vsak prebivalec pravico posedovati do 25 gramov marihuane za osebno uporabo.

V Gibanju Svoboda Mladi menijo, da bi s podobnim ukrepom, kot je bil nedavno sprejet v Nemčiji, tudi pri nas prispevali k večji varnosti uživalcev konoplje. Tako bi namesto črnega trga, kjer so izdelki iz konoplje lahko nevarni, nepredvidljivi, razvijali legalen trg, na katerem bi lahko uveljavljali standardizacijo ter nadzor produktov v prodaji.

"S predlaganim ukrepom bi praktično čez noč ukinili velik segment črnega trga na področju opojnih substanc," so prepričani v Gibanju Svoboda Mladi. | Foto: Gibanje Svoboda Mladi "S predlaganim ukrepom bi praktično čez noč ukinili velik segment črnega trga na področju opojnih substanc," so prepričani v Gibanju Svoboda Mladi. Foto: Gibanje Svoboda Mladi

"Z vidika uporabnikov bi bila to ogromna pridobitev, saj bi uživanje substanc postalo bistveno bolj predvidljivo. Paradoksalno bi s tem izboljšali javno zdravje zaradi zmanjšanja zastrupitev ali drugih zdravstvenih zapletov, do katerih prihaja sedaj ob uživanju sumljivih substanc iz črnega trga," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bi imela država na novem trgu aktivno in konstruktivno vlogo. 

Konoplja
Novice Potrdili delno legalizacijo konoplje za osebno rabo

Izdelke iz konoplje bi obdavčili

Med drugim v Gibanju predlagajo, da bi izdelke iz konoplje ustrezno obdavčili in na ta način pridobili dodatna sredstva za preventivne akcije opuščanja rabe konoplje in tudi drugih nelegalnih oz. legalnih opojnih substanc.

"V tako imenovani vojni proti drogam, kjer je eno izmed 'bojišč' tudi konoplja, imamo po desetletjih bitk jasnega zmagovalca – droge. Pristopi prepovedovanja in kaznovanja so se izkazali kot nezadostni (poraba ni upadla), družbeno izjemno škodljivi (trg obvladujejo organizirane kriminalne skupine) ter ogromno breme za državni proračun (potreba po financiranju posebnih preiskovalnih skupin v Policiji, stroški vezani na sodne postopke, potreba po dodatnih zaporniških kapacitetah itn.)," razloge za razpis posvetovalnega referenduma navajajo v Gibanju Svoboda Mladi. 

Na mizi tudi predlog uvedbe preferenčnega glasu

Poleg predloga za posvetovalni referendum, s katerim bi preverjali naklonjenost volivcev zakonski ureditvi pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene, želijo volivce povprašati še o spremembah volilne zakonodaje. 

Te bi šle v smeri večjega vpliva volivcev pri odločanju o posameznih kandidatih. Na mizi je tako predlog uvedbe preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Po informacijah STA dopuščajo možnost, da bi katerega od referendumov izvedli sočasno z evropskimi volitvami, ki bodo v Sloveniji 9. junija letos, a o tem še niso sprejeli nobene odločitve..

Konoplja
Novice Na posvetu o novih odkritjih in priložnostih uporabe konoplje v medicini in industriji
Ne spreglejte