Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2020,
12.41

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Natisni članek

okužba Koronavirus dom za starejše občane Janez Cigler Kralj

Petek, 10. 7. 2020, 12.41

3 leta, 9 mesecev

Cigler Kralj: Za zdaj nam je v domovih uspelo zajeziti drugi val virusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Janez Cigler Kralj | Minister za delo Janez Cigler Kralj ugotavlja, da jim je v domovih za starejše uspelo zajeziti drugi val novega koronavirusa. | Foto STA

Minister za delo Janez Cigler Kralj ugotavlja, da jim je v domovih za starejše uspelo zajeziti drugi val novega koronavirusa.

Foto: STA

Minister za delo Janez Cigler Kralj po okužbah v vipavskem domu za starejše in Domu na Krasu ugotavlja, da je zavodoma ob upoštevanju protokola uspelo zajeziti širjenje virusa. "Bistveno je, da se takoj ob pojavu okužbe v zavodu umakne prve pozitivne stanovalce v primerno nastanitev in sprejme vse ukrepe, da se virus ne širi," je poudaril.

V obeh zavodih so ravnali po protokolu, ki so ga oblikovali po izkušnji prvega vala okužb z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po njegovi oceni jim je s takojšnjim umikom okuženih stanovalcev uspelo učinkovito zajeziti širjenje virusa, poroča STA.

Covid-19 Aplikacija
Novice Za soočanje z drugim valom covid-19 z aplikacijo 50 poslancev, proti 23

Cigler Kralj: V vseh domovih ni mogoče vzpostaviti rdečih con

S tem so pridobili čas, da bodo v domu lahko vzpostavili rdečo cono za okužene stanovalce, ki bo ločena od preostalih. Polovica okuženih stanovalcev iz vipavskega doma je trenutno na ljubljanski infekcijski kliniki, polovica pa je nameščena v rdeči cona doma. Cigler Kralj je opozoril še, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostavit ustreznih con. Kot je v pogovoru za današnjo Mladino poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar, naj bi bila takih približno tretjina.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostaviti ustreznih con za obolele s covid-19. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostaviti ustreznih con za obolele s covid-19. Foto: STA ,

Za te po besedah Cigler Kralja iščejo druge rešitve, kako bi lahko ločili okužene oskrbovance. Med možnostmi, ki jih proučujejo, so začasne nastanitve v zabojnikih, v nekaterih stavbah bodo mogoče tudi preproste predelave z montažnimi stenami. Med mogočimi lokacijami, kamor bi premestili stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, pa je tudi Dom svete Agate v Lenartu.

Testiranje covid-19
Novice V četrtek potrdili 17 novih okužb. Imamo več primerov neznanega izvora. #video

31 milijonov evrov za kadrovske okrepitve

Cigler Kralj se je ob tem zahvalil vsem zaposlenim v zavodih, ki so po besedah ministra zaslužni za to, da se stanovalci v domovih, kjer so potrdili okužbo, počutijo varno, so mirni in potrpežljivi ter sodelujejo pri vseh ukrepih za zajezitev širjenja virusa. Spomnil je, da so poslanci v četrtek sprejeli četrti protikoronski sveženj, ki omenjenim zavodom namenja 31 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, je v pripravi akt o metodologiji za pripravo razdelitve sredstev in določitev kadra. Za pripravo akta imajo mesec časa od začetka veljavnosti zakona.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije ob tem opozarjajo, da je delo v domovih za starejše odgovorno in zahtevno, zaradi pomanjkanja kadra pa so zaposleni marsikje preobremenjeni in izgoreli. "Ker domovi tudi pri osebnih dohodkih, ki so del sistema plač v javnem sektorju, nismo konkurenčni delovnim mestom v zasebnem sektorju, se delavci raje odločajo za zaposlitev v proizvodnji, trgovini in drugih panogah, čeprav imajo primerno izobrazbo in izkušnje za delo v domu," so zapisali za STA. Menijo, da bi z boljšimi delovnimi razmerami in bolj stimulativnim plačilom lažje pritegnili nujno potrebne delavce.

Ne spreglejte