Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
15.33

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zvonko Černač Patria

Petek, 9. 9. 2011, 15.33

3 leta, 7 mesecev

Černač: Z nakupom patrij imam toliko kot Janša, torej nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Član uprave družbe Viator & Vektor Ivan Prebil je na zaslišanju pred komisijo o ozadju zadeve Patria zatrdil, da v izvedenskem mnenju, ki ga je izdelal v prejšnjem mandatu, ni bilo nekorektnosti.

Parlamentarna preiskovalna komisija o ozadju zadeve Patria je na seji opravila prva zaslišanja. Na vprašanja predsednice komisije Eve Irgl je najprej odgovarjal član uprave družbe Viator & Vektor Ivan Prebil, ki je bil obenem tudi izvedenec v preiskovalni komisiji poslanca SD Milana M. Cvikla o nakupu oklepnikov 8X8 iz prejšnjega mandata. Prebil: Vpogled sem imel zgolj v komercialni del dokumentacije Prebil je tako pojasnil, da je predsednika komisije Cvikla takrat opozoril na to, da je član uprave podjetja, katerega del je tudi Sistemska tehnika, torej družba, ki se je z Rotisom potegovala na razpisu za nakup oklepnikov. Kot je poudaril, pa je od vladne službe v tistem času pridobil dokument, ki mu je omogočil vpogled v dokumentacijo, zato se mu tudi pisanje izvedenskega mnenja ni zdelo nehigienično. Obenem je zatrdil, da je imel vpogled zgolj v komercialni del dokumentacije. Prebil: Kot strokovnjak sem presojal le tehnični vidik Irglova je sicer opozorila, da je sodeč po vsebini mnenja presojal tudi ekonomski vidik dokumentacije, a je Prebil odvrnil, da v njegovem izvedenskem mnenju ni bilo "nobenih nekorektnosti", saj je kot strokovnjak presojal le tehnični vidik. Poudaril je tudi, da se je to dogajalo dve leti po tistem, ko je bil posel z Rotisom že sklenjen, in ob tem zanikal, da bi sodeloval pri pripravi dokumentacije Sistemske tehnike za razpis.

Na poizvedovanje predsednice komisije je pojasnil, da je sicer zaprisežen sodni izvedenec za promet, njegovo ožje področje je raziskava prometnih nesreč. Je pa dodal, da se poklicno ukvarja s področjem vozil, saj je profesor na fakulteti za strojništvo, kjer se ukvarja s to problematiko.

Černač: Namen zaslišanja je zgolj zavlačevanje Komisija je zaslišala tudi poslanca SDS Zvonka Černača, ki je v nagovoru članom komisije med drugim izpostavil, da je namen njegovega zaslišanja zgolj zavlačevanje parlamentarne preiskave. Na vprašanje predsednice komisije, ali je bil kakor koli povezan z nakupom oklepnikov Patria, pa je odvrnil, da "ravno toliko kot bivši premier Janez Janša, torej nič". Ponovno je tudi zatrdil, da SDS od Patrie ne posredno in ne neposredno ni prejela nobenega denarja.

Černač: Stranka SDS posluje transparentno Poslanca Zares Tadeja Slapnika so med drugim zanimale donacije članstva SDS v času prejšnjega vladnega mandata. Černač je odvrnil, da stranka posluje transparentno. Ugibanja, da bi se denar razpršil med članstvo, je ocenil kot insinuacije in žalitev članstva in volivcev SDS. "Kako ste lahko tako umazani," je vprašal.

Černač: Pri izvedenskem mnenju Prebila šlo za konflikt interesov Poslanka SD Melita Župevc pa je Černača povprašala po dokazih za njegove trditve, da je bila afera Patria izvožena v tujino. Po Černačevih besedah o tem govorijo dejstva in dokazi, ki so omenjeni tudi v odredbi za preiskavo. Vztrajal je tudi, da je pri izvedenskem mnenju Prebila šlo za konflikt interesov.

Cvikl svojo odsotnost opravičil Za zaslišanje je bil sicer predviden tudi Cvikl, ki je v prejšnjem sklicu parlamenta vodil parlamentarno komisijo o nakupu patrij, a je svojo odsotnost opravičil.

Ne spreglejte