Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
25. 9. 2018,
16.53

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

6

Natisni članek

Svet EU vlada Miro Cerar

Torek, 25. 9. 2018, 16.53

5 let, 6 mesecev

Cerarjevi ministri niso radi hodili na pomembne sestanke v Bruselj

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

6

Ministri vlade Mira Cerarja | Skupinska fotografija članov vlade Mira Cerarja na poslovilni seji na Brdu pri Kranju. | Foto STA

Skupinska fotografija članov vlade Mira Cerarja na poslovilni seji na Brdu pri Kranju.

Foto: STA

Nekdanji ministri Cerarjeve vlade so na zasedanja Sveta EU, ki skupaj z Evropskim parlamentom velja za glavno zakonodajno telo EU, raje pošiljali svoje namestnike in državne sekretarje. Medtem ko poznavalec EU poudarja, da ni vseeno, kdo na ključnih sestankih zastopa državo, v SMC ne delijo njegovega mnenja.

Danski think tank Europa je objavil lestvico držav Evropske unije, katerih ministri so se v obdobju od junija 2015 do avgusta 2018 najpogosteje udeleževali sej Sveta EU.

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

Obdobje sovpada z mandatom vlade Mira Cerarja, ki se je konec avgusta na poslovilni seji na Brdu pri Kranju pohvalil, da so se njegove ministrice in ministri ter državni sekretarji udeleževali številnih srečanj na ravni EU in širše. Odprtost je po njegovem prepričanju pripeljala tudi pomembne tuje investitorje s kakovostnimi poslovnimi modeli in možnostjo odpiranja novih delovnih mest, je med drugim dejal Cerar.

Lestvica udeležbe ministrov držav EU na sejah Sveta EU | Foto: Think Tank Europa Foto: Think Tank Europa

A po razkritju danskega think tanka so Cerarjevi ministri glede na udeležbo zasedanj Sveta EU končali na repu lestvice, manjkrat so bili prisotni le še ministri Poljske in Slovaške. Slovenski ministri so bili prisotni na komaj dobri polovici sej (54-odstotna udeležba), namesto njih so v Bruselj potovali njihovi namestniki ali državni sekretarji. S 56-odstotno prisotnostjo se ne morejo pohvaliti niti ministri hrvaške vlade.

Miro Cerar
Novice Cerar: Slabo je, da komisija politizira vprašanje uveljavitve arbitražne razsodbe

Povprečna udeležba je bila 75-odstotna

Sej Sveta EU so se najbolj redno udeleževali romunski in portugalski ministri, ki so bili prisotni na več kot 90 odstotkih sestankov. V povprečju je bila sicer zastopanost evropskih ministrov 75-odstotna.

Svet Evropske unije, imenovan tudi Svet ministrov ali Svet, je skupaj z Evropskim parlamentom glavno zakonodajno telo EU. V Svetu se sestajajo ministri iz vseh držav EU, razpravljajo o zakonodajnih predlogih, jih dopolnjujejo in sprejemajo, ter usklajujejo politike. Ministri imajo pooblastilo, da v imenu svoje vlade prevzamejo obveznost glede ukrepov, dogovorjenih na sestankih.

Glede na temo zasedanja se Svet sestaja v desetih oblikah. To so splošne zadeve; zunanji odnosi; pravosodje in notranje zadeve; ekonomske in finančne zadeve; zaposlovanje, socialna politika, zdravstvo in varstvo potrošnikov; promet, telekomunikacije in energetika; okolje; konkurenčnost; kmetijstvo in ribištvo; izobraževanje, mladina, kultura in šport.

Vsako sestavo Sveta sestavljajo ministri držav članic, ki so pristojni za posamezno področje.

Da ni vseeno, kdo državo zastopa na zasedanju Sveta, potrjuje tudi direktor zavoda Evropa misli Dragan Barbutovski.

Dragan Barbutovski je prepričan, da izbor udeležencev posameznih držav EU na zasedanjih Sveta EU kaže predvsem na to, kako visoko EU kotira na političnem dnevnem redu teh držav. | Foto: STA , Dragan Barbutovski je prepričan, da izbor udeležencev posameznih držav EU na zasedanjih Sveta EU kaže predvsem na to, kako visoko EU kotira na političnem dnevnem redu teh držav. Foto: STA , "Če se na Svetu rešujejo odprta vprašanja, je pogajalska moč ministra veliko večja, kot če državo zastopa njegov namestnik ali sekretar. Minister se namreč pogaja s sebi enakimi na isti politični ravni. To je osnova v diplomaciji. Velika razlika je torej v politični teži udeleženca," pojasnjuje Barbutovski.

Odraz tega, kakšna je politična prioriteta do EU

Opozarja še, da izbor udeležencev posameznih držav EU na zasedanjih Sveta kaže predvsem na to, kako visoko je EU na političnem dnevnem redu držav. "Če je EU visoko na političnem dnevnem redu posamezne države, pomeni, da bo na zasedanje odšel minister, ne pa da tja pošlje svojega podrejenega uradnika. Gre za neposredno povezavo, kako visoko kotira EU kot politična prioriteta države," poudarja Barbutovski.

Dodaja, da se je udeležba slovenskih ministrov v zadnjem desetletju sicer izboljšala, sploh v Cerarjevem mandatu.

Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Cerar: Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo #video

Barbutovski še opozarja, da je statistika morda nekoliko izkrivljena, saj se zasedanj Sveta EU za splošne zadeve iz Slovenije udeležuje državni sekretar za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu, saj Slovenija nima pristojnega ministra za evropske zadeve.

Cerar: Udeležbo na tej politični ravni je prejšnja vlada dvignila

Ali je nesodelovanje ministrov na sejah glavnega zakonodajnega telesa morda povezano s tem, da so bili njihovi državni sekretarji bolj sposobni od svojih šefov, smo povprašali stranko Modernega centra (SMC). Ta je imela v 12. vladi osem ministrov, ki so vodili ministrstva za finance, notranje zadeve, pravosodje, gospodarski razvoj in tehnologijo, infrastrukturo, izobraževanje, znanost in šport in javno upravo.

Zanimalo nas je, kako podpovprečno udeležbo ministrov na sejah Sveta EU utemeljuje nekdanji premier in predsednik stranke Cerar? Zakaj so ministri v Bruselj raje pošiljali svoje podrejene in ali menijo, da ima odločanje državnega sekretarja enako težo kot ministrovo?

Iz SMC so nam kratko odgovorili, da je z vidika delovanja vlade ključno, da se zasedanj Sveta EU udeležujejo politični predstavniki izvršne oblasti. "To v našem sistemu pomeni minister ali državni sekretar. In to je imel v mislih (na Brdu pri Kranju, op. a.) takratni predsednik vlade. Udeležbo na tej politični ravni je prejšnja vlada dvignila, saj v primeru neudeležbe na politični ravni zasedanje pokrivajo diplomati s stalnega predstavništva v Bruslju, kar pa po mnenju takratnega predsednika vlade ni udeležba na ustrezno visoki ravni," so zapisali.

Je pa Miro Cerar konec marca v intervjuju za Siol.net dejal, da se je že v "začetku mandata zavzel za to, da se morajo sej v Bruslju na najvišji ravni udeleževati ministri, ne pa državni sekretarji ali nižji kadri, kar je bila praksa v preteklosti".

Miro Cerar
Novice Miro Cerar se je odločil o svoji prihodnosti

 

Ne spreglejte