Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
6.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti meja noad

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 6.41

7 let, 12 mesecev

Cerar za CNN: To je tako, kot da bi v ZDA v enem dnevu prišlo dva milijona beguncev (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes je mejo med Slovenijo in Hrvaško pri Rigoncah skupaj prestopilo skoraj osem tisoč beguncev in migrantov. Slovenija naj bi kmalu dobila pomoč EU.

23.10 RIGONCE V zadnjih urah so policisti iz območja Rigonc v sprejemne in nastanitvene centre po državi z vlaki in avtobusi spremljali več kot 1300 tujcev, so sporočili s Policijske uprave Celje. Ob 21. uri je bilo v sprejemnem centru v Brežicah še okoli 3000 beguncev, v začasnem centru v Dobovi 2000, v novem centru v Dobovi jih je bilo 2300 in v Rigoncah 1500.

22.40 DOBOVA Po zagotovilih vladnih predstavnikov bi z novo ureditvijo ukinili tudi vstopno točko v Rigoncah in hkrati razbremenili Dobovo ter Brežice, je še povedal Mihael Boranič.

22.20 DOBOVA V dobovskem kulturnem domu je potekal sestanek lokalne skupnosti in predstavnikov države, na katerem so se seznanili s novim načinom popisovanja migrantov, ki prihajajo s hrvaške strani. Predsednik sveta krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je po sestanku povedal, da jih je sekretar notranjega ministrstva Šefic obvestil, da naj bi v torek začel veljati sporazum med Slovenijo in Hrvaško, po katerem bi migrante popisovali že na vlakih.

Prebežnikom tako ne bo več treba čakati na zeleni meji in jih bodo z vlaki pripeljali vse do Dobove, kjer jih bodo oskrbeli in vkrcali na novi vlak ter jih odpeljali naprej.

21.20 DRESDEN Pegida, gibanje proti "islamizaciji Evrope", ki nasprotuje sprejemanju migrantov in beguncev v aktualni begunski krizi, je danes v nemškem Dresdnu priredila nov protest, ki se ga je udeležilo od 10 do 12 tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zbrali so se tudi nasprotniki Pegide, a je bilo na protiprotestu le 1.300 ljudi.

21.15 LJUBLJANA Humanitarno društvo Merhamet je pretekli vikend organiziralo in tudi uspešno zaključilo akcijo zbiranja pomoči za begunce iz Sirije, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji. V dveh dneh so zbrali 15 ton hrane in pijače, ki so jo s sedmimi kombiji dostavili v centre za pomoč beguncem v Šentilju.

20.44 DOBOVA "Iz Dobove je pred nekaj minutami krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 23.30 prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov," sporočajo slovenski policisti, ki spremljajo prevoz. Avstrijski varnostni organi so o tem obveščeni in pripravljeni, da begunce sprejmejo.

20:15 CERKLJE OB KRKI Novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek sta si danes na terenu ogledala, kako se Slovenija spopada z begunsko krizo. Obisk sta začela v vojašnici v Cerkljah ob Krki, nato pa v spremstvu predstavnikov celjske in novomeške Karitas obiskala begunske zbirne centre v Brežicah, na Dobovi in v Rigoncah.

20:13 RIGONCE Zeleno mejo pri Rigoncah je zvečer začela prestopati danes že peta skupina s približno 1.500 prebežniki. Skupaj s temi je mejo v Rigoncah danes prestopilo približno 7.500 prebežnikov. V Rigoncah je bilo zvečer še približno 3.000 tujcev.

20:12 ŠENTILJ Okoli 3.100 tujcev, ki so bili od jutra v nastanitvenem centru Šentilj, je popoldne odšlo v smeri Avstrije. Avstrijski varnostni organi so jih 1.100 že sprejeli, 2.000 pa jih pred mejno črto še čaka na vstop, so sporočili z mariborske policijske uprave.

Popoldne so iz Dobove v Šentilj prispele tri vlakovne kompozicije s skupno okoli 2.350 tujci. Tudi ti so trenutno v nastanitvenem centru v Šentilju. Sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta trenutno prazna.

20.10 ATLANTA/LJUBLJANA Slovenski premier Miro Cerar je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN ponovil, da je bil vrh EU o begunski krizi korak v pravo smer, a da se mora Evropska unija s tem vse bolj perečim vprašanjem spopasti na svojih zunanjih mejah. Slovenija kot majhna država težko obvladuje ogromno število prihajajočih migrantov in beguncev. To da je v enem samem dnevu v Slovenijo prišlo 13 tisoč beguncev oziroma migrantov, je nekaj takega, kot če bi jih v enem dnevu v ZDA prišla dva milijona, je podal primerjavo.

Na vprašanje novinarke Christiane Amanpour, kaj bo Slovenija naredila, če sosednje države ne bodo spoštovale dogovorov iz Bruslja, je odgovoril: "Če se bo položaj zaostril, se bodo tudi ukrepi Slovenije." Govoru o ograji se je izognil.

Premier je poudaril, da se je potrebno dogovoriti s Turčijo, ki ima sama veliko beguncev, da se zmanjša pritok migrantov v Evropo. "Sodelovati morajo vse države EU in druge evropske države, kajti tako težak položaj lahko rešimo le skupaj na osnovi načela solidarnosti," je dejal Cerar.

"Svet ne more živeti brez Evrope. Potrebuje Evropo, njene vrednote, duha, kulturo. Ne bi rad razmišljal v smislu razpada Evrope, četudi sem to izrekel kot opozorilo, ker želim skupen pristop," je dejal Cerar in povedal tudi, da je potrebno beguncem pomagati.

19.45 LJUBLJANA V nastanitvenih centrih v Sloveniji je bilo ob 18. uri nastanjenih nekaj več kot 4.800 migrantov, nekaj več kot 11 tisoč pa so jih obravnavali v sprejemnih centrih. Skupaj je bilo torej v namestitvenih in sprejemnih centrih nekaj več kot 15.800 migrantov.

Največ, 4.584, jih je v šotorišču na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj, v Brežicah jih je bilo ob 18. uri 4.350, v Dobovi skupaj 3.200 (2.000 pri tovarni Beti in 1.200 v Livarni), v Rigoncah 2.998 …

19.05 LJUBLJANA Interesi Slovenije so bili z zavezami vrha EU-Zahodni Balkan upoštevani, ali bo dogovor uresničen, pa se bo pokazalo v nekaj dneh, je za STA dejal zunanji minister Karl Erjavec. Če ne bo in migracijski tok ne bo pojenjal, bo Slovenija po njegovih navedbah primorana ukrepati, med drugim naj bi na meji vzpostavili strožji nadzor in nekaj vstopnih točk.

Vzpostavljanje vstopnih točk bi bilo namreč v tem primeru nujno, da bi preprečili razpršeno in nenadzorovano vstopanje migrantov, je pojasnil Erjavec.

19.00 RIGONCE Zeleno mejo pri Rigoncah danes prestopa že peta skupina, okoli 1.500 ljudi. Ob 17.30 je bilo v sprejemnih centrih v Posavju okoli 11 tisoč migrantov, v sprejemnem centru Brežice 4.800, v začasnem centru v Dobovi 2.000, v novem sprejemnem centru v Dobovi 1.200 in v Rigoncah okoli 3.000 tujcev, sporočajo novomeški policisti.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je danes do 15. ure naštelo 5.873 migrantov, ki so na Hrvaško vstopili iz Srbije. Od začetka begunske krize je k našim južnim sosedom prišlo 259.049 beguncev in migrantov.

18.45 LJUBLJANA Organizacija Amnesty International Slovenija (AIS) je pozdravila nedeljsko zavezo voditeljev EU in Zahodnega Balkana, da se takoj povečajo zmogljivosti v državah na zahodnobalkanski poti za zagotavljanje zavetja, hrane, zdravja, sanitarij in vode. Ob tem opozarja, da ni nikakršnih zavez za zagotavljanje trajnih rešitev ali učinkovite integracije.

Pri Amnesty International Slovenija so zaskrbljeni, ker naj bi načrt povečanja namestitvenih zmogljivosti v Grčiji na 50 tisoč mest neznansko podcenjeval trenutni begunski tok v to državo. Načrt ponovno nalaga nesorazmerno težo Grčiji kot mejni državi, kljub resnim pomanjkljivostim njenega sprejemnega sistema, menijo v AIS.

18.30 LJUBLJANA Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci povedal še, da iščejo način, kako razbremeniti Rigonce in Brežice, ki so z begunci najbolj obremenjene. To naj bi dosegli s hitrejšimi postopki obravnave in ukinitvijo Rigonc kot vstopne točke.

Predlog, ki ga nameravajo predstaviti tudi Hrvaški, po besedah Šefica predvideva bistveno hitrejši postopek prihoda beguncev, registracije, oskrbe s hrano in nato nadaljevanja proti nastanitvenim centrom. Tudi sama lokacija bi bila bolj umaknjena od mesta. Če bo Hrvaška pravočasno najavila prevoze, zlasti vlake, bi lahko ta sistem dobro deloval, je povedal Šefic.

17.55 LJUBLJANA "Situacija je še naprej izjemno zahtevna, razmere so težke, tako zaradi števila migrantov kot tudi njihove razpršenosti po delu naše meje s Hrvaško. Ti številčni prihodi povzročajo težave pri organizaciji hrane, oskrbe in dela v centrih. Razmere niso idealne," je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

"Takšne razmere, kot jih imamo zdaj, od 9.000 do 13 tisoč ljudi dnevno, povzročajo težave tudi drugim državam EU," je še povedal in zavrnil očitke, da Sloveniji stvari uhajajo iz rok: "Za 10 tisoč in več migrantov, ki v enem dnevu prestopijo državno mejo, je seveda težko poskrbeti v trenutku. Ne glede na vse te okoliščine pa situacijo z velikimi napori obvladujemo. Res pa je, da je zelo zahtevna in da pogoji niso ravno idealni."

Šefic upa, da bo po pogovorih v Bruslju Hrvaška vendarle bolj organizirano pošiljala migrante v Slovenijo in tudi natančneje obveščala tako o njihovem številu kot mestih prehoda. Ta razpršenost je po njegovem mnenju velika težava, ki je "Slovenija ne bo tolerirala v nedogled."

Če se bodo uresničili dogovori iz Bruslja, "lahko to bistveno pripomore k stabilizaciji migracijskega toka. Če ta zadeva ne bo funkcionirala in stvari ne bodo tekle v skladu z dogovori in zavezami, pa bo morala Slovenija sprejeti določene ukrepe."

Danes do 12. ure je v Slovenijo prišlo 76.306 ljudi. Največ je še vedno državljanov Sirije (21.155), sledijo državljani Afganistana, Iraka, Pakistana …

Do konca tedna naj bi slovenski policiji na pomoč priskočilo 400 policistov iz drugih držav članic EU, čim prej pa bodo poskušali angažirati dodatne prevajalce. "Količina dela se stopnjuje. Zaradi samega števila migrantov, pa tudi vse težjih vremenskih razmer," pa je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar.

"Zdravstveno osebje ima težave pri komunikaciji z migranti, upam, da bomo dobili več prevajalcev," je še povedala Tušarjeva.

17.30 DOBOVA Sodelavci in prostovoljci Karitasa so pretekli konec tedna na terenu poleg hrane, ki jo je zagotovila uprava za zaščito in reševanje, beguncem razdelili tudi večje količine hrane, ki jo je Slovenska karitas kupila z donacijami. Med drugim 7.500 litrov mleka in 44 tisoč ribjih konzerv.

Poleg omenjenega so sodelavci in prostovoljci Karitasa razdelili še 10 tisoč kosov žitnih rezin, 20 tisoč kosov kremnih namazov, 4.000 kosov marmelade, 4.000 paketov medenjakov, 83 kartonov narezka, 5.000 zavitkov piškotov in tisoč plastenk vode, ki jih je Slovenska karitas kupila iz donacij.

Razdelili so tudi 500 kilogramov bombonov in 3.000 kosov raznih sladic, ki so jih prejeli kot donacijo, so danes sporočili iz Slovenske karitas, ki je zagotovila tudi eno paleto plastičnega pribora za konzerve.

17.25 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes Sloveniji ponudil pomoč hrvaških policistov pri nadzoru meje v času begunske krize, pa tudi pomoč v šotorih in drugi opremi za namestitev beguncev, je poročal hrvaški radio. Ostojić je tudi pojasnil, kako nameravajo uresničiti dogovor z nedeljskega mini vrha EU-Balkan. Minister Ostojić je kolegom v Sloveniji sporočil, da je Hrvaška pripravljena pomagati tudi s policisti, je hrvaški radio poročal z brifinga, ki ga je imel Ostojić v začasnem tranzitnem centru v Opatovcu blizu meje s Srbijo. Kot so dodali, je Ostojić ponudil šotore ter drugo opremo za oskrbo beguncev in migrantov.

Ostojić je hrvaškim novinarjem danes še pojasnil, kako naj bi uveljavili sklepe nedeljskega vrha EU-Balkan v Bruslju. Po navedbah hrvaškega radia je dejal, da bo šlo za verižno reakcijo v državah, ki so na balkanski begunski poti med Grčijo in Nemčijo.

Kot primer je navedel, da bo, če bo npr. Avstrija sporočila, da ne more sprejeti 12 tisoč beguncev, temveč manj, to pomenilo, da se bodo države dogovorile, koliko bi jih lahko sprejela vsaka naslednja država, kot so Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija in Grčija.

15.30 LJUBLJANA Urad vlade za komuniciranje (Ukom) se te dni srečuje s povečanim povpraševanjem tujih medijskih hiš za dogodke, povezane z begunsko krizo v Sloveniji. Velik interes je tudi za novinarske konference vladnih predstavnikov o begunski problematiki, so za STA pojasnili v Ukomu. Za drevi je napovedan pogovor v živo s premierjem Mirom Cerarjem na televiziji CNN.

Med pomembnejšimi mediji oz. mediji, ki že redno spremljajo dogajanje v Sloveniji, je Ukom med drugim v stiku z mediji, kot so CNN, ARD, ZDF, BBC, NZZ, Die Welt, Irish Times, FT, TAZ, ORF, Deutsche Welle, Bild, France24, Jutarnji list, dpa, AFP, APA, Reuters, Reuters TV, New York Times in Hina.

15.15 BRUSELJ Voditelji enajstih držav EU in Zahodnega Balkana so se po dolgi in napeti razpravi ponoči v Bruslju zavezali k izboljšanju medsebojnega obveščanja o toku beguncev in migrantov po balkanski poti od Grčije do Nemčije. Skupna izjava v 17 točkah predvideva tudi krepitev sprejemnih zmogljivosti in zaostritev nadzora na zunanji meji.

Mini vrh enajstih držav EU in Zahodnega Balkana je sklical predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pretekli teden dan po srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v odziv na poziv Slovenije k evropski solidarnosti.

Sprva je bila predvidena udeležba Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Romunije, Srbije in Slovenije, a se jim je zaradi bojazni, da bi se migracijska pot razširila tudi na to državo, pridružila še Albanija.

Juncker je vrh sklical, ker ni bilo dovolj komunikacije med temi državami. Sklical ga je zaradi groženj z zaprtjem mej in zaradi številnih enostranskih dejanj, so pojasnili v Bruslju. Italija, ki je bila v zadnjem času pod velikanskim pritiskom beguncev iz Libije, na vrh ni bila povabljena.

Eden ključnih konkretnih rezultatov je zaveza voditeljev k imenovanju kontaktih oseb, ki se bodo med seboj redno obveščale in tedensko sestajale. Prva telekonferenca bo v četrtek. Kontaktno osebo bo imenoval tudi Juncker.

Voditelji so se tudi zavezali, da bodo odvračali gibanje beguncev in migrantov proti mejam druge države v regiji. Politika spuščanja beguncev skozi državo proti sosednji državi brez predhodnega obveščanja je nesprejemljiva, so zapisali v skupni izjavi.

Drugi konkreten rezultat je zaveza h krepitvi sprejemnih zmogljivosti. Grčija jih bo povečala z 10 tisoč na 50 tisoč oz. na 30 tisoč mest do konca leta. Še dodatnih 50 tisoč mest bodo zagotovile države vzdolž zahodnobalkanske migracijske poti.

Voditelji so se zavezali k ustreznemu obveščanju beguncev in migrantov o pravilih, ki veljajo v EU, o njihovih pravicah in tudi dolžnostih, še zlasti o posledicah zavrnitve registracije, prstnega odtisa in prošnje za zaščito v državi, kjer so.

15.10 RIGONCE Policisti v Rigoncah sprejemajo novo, danes že četrto skupino migrantov, ki je zeleno mejo začela prestopati pred 14. uro. Hrvaški varnostni organi so slovenske pred tem obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1.500 migrantov. Skupaj s temi je mejo v Rigoncah danes prestopilo že skoraj 6.000 prebežnikov.

15.05 DOBOVA V začasnem sprejemnem centru v nekdanji dobovski tovarniški hali je bilo ob 14. uri približno 1.500 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa približno 1.700. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je zagotovljena zdravstvena in humanitarna oskrba.

14.57 ŠENTILJ V skupini, ki v Šentilju čaka na sprejem v Avstrijo in je zapustila nastanitveni center, je 4.140 oseb. Večina teh oseb je bila dopoldan z vlaki in avtobusi iz sprejemnih centrov v Sloveniji pripeljana v Šentilj. Sprejemni center Središče ob Dravi in Gruškovje sta bila ob 14.00 prazna, so sporočili s policije.

14.37 LJUBLJANA Država je do zdaj za oskrbo migrantov sprostila že kar nekaj blagovnih rezerv. Do zdaj je država za prehrano beguncev sprostila 5.000 litrov mleka, pakiranega v embalaži po en liter, in 100 tisoč kosov pollitrskih pakiranj mleka. Skupaj torej 55 tisoč litrov. Sprostila je tudi 500 kilogramov mleka v prahu in 100 tisoč litrov vode.

Od opreme, namenjene za nastanitev, je sprostila 1636 terenskih postelj, 38.050 rjuh, 38.329 prevlek za odeje in 42.585 prevlek za blazine. Sprostila je tudi 68.400 brisač, 16 tisoč krp za umivanje, pet kovčkov za reanimacijo in 68 merilnikov krvnega tlaka.

14.35 ZAGREB Če bodo države na t. i. balkanski poti zaprle meje ter preprečile pot beguncem in migrantom v EU, se bodo ti preusmerili na novo morsko pot, iz Albanije v Italijo, skrbi funkcionarje Evropske unije, navajajo hrvaški mediji. Smer Albanija–Italija je sicer hitra, a veliko nevarnejša od kopenske balkanske poti.

14.30 BRUSELJ V prvih desetih mesecih leta 2015 je iz Turčije v Grčijo vstopilo več kot pol milijona beguncev in migrantov. Velika večina teh se je nato prek Makedonije, Hrvaške in Madžarske podala naprej proti Nemčiji.

14.21 ZAGREB Hrvaška je danes zaprosila za nefinančno pomoč pri soočanju z begunsko krizo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, zlasti za zimske šotore, odeje, vzmetnice in sanitarno opremo, so sporočili v Bruslju.

14.08 LJUBLJANA Do 12. ure danes je od 17. oktobra vstopilo 73.306 beguncev in migrantov. Danes ob 12. uri je bilo v sprejemnih centrih 8.162, v namestitvenih centrih pa 1.301 beguncev in migrantov.

14.08 BRUSELJ Evropska komisija bo po pričakovanjih odobrila približno deset milijonov evrov nujne pomoči v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost, a o podrobnostih in natančnem znesku se še usklajujejo s slovenskimi oblastmi, so pojasnili v Bruslju.

13.44 GORNJA RADGONA Okrog 13. ure je nastanitveni center zapustila skupina približno 370 migrantov. Tako jih v nastanitvenem centru ostaja še okrog 370.

13.28 RIGONCE Na zeleni meji policisti sprejemajo novo skupino ljudi. Hrvaški varnostni organi so slovenske obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1.500 migrantov. Danes je zeleno mejo v Rigoncah prestopilo okoli 5.800 migrantov.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3.700 migrantov, v začasnem centru Dobova 1.500, v novem centru v Dobovi 1.700, v Rigoncah pa pred prihodom zadnje skupine tujcev še okoli 1.200. Približno 350 tujcev so prepeljali na območje mejnega prehoda Obrežje, kjer prav tako potekajo policijski postopki.

12.26 LJUBLJANA "Čeprav so se slovenske oblasti dobro pripravile na njihov prihod, je trenutni priliv prebežnikov močan in na trenutke presega kapacitete," je v objavi na spletni strani zapisala organizacija Zdravniki brez meja, ki ob drugem begunskem valu pomaga v brežiškem sprejemnem centru. Organizacija opozarja, da ljudje v nehumanih pogojih čakajo na nadaljevanje poti. "Nimajo prenočišča, hrane in higienske infrastrukture, kar vpliva na njihovo fizično in psihično stanje. Zaradi prihajajoče zime se razmere hitro poslabšujejo," so zapisali.

Trenutno se ekipa Zdravnikov brez meja srečuje predvsem s primeri izčrpanosti, podhladitve, okužb dihal in simptomi gripe. Po besedah zdravnice Susanna McAllister ljudje najbolj potrebujejo ogrevan prostor in toplo juho.

12.26 LJUBLJANA Posnetek, ki ga je naredilo brezpilotno letalo in ga je objavil spletni portal Russia Today, prikazuje reko beguncev, ki se vije iz Rigonc v nastanitveni center.

10.46 ZAGREB Od polnoči do 9. ure je na Hrvaško iz Srbije vstopilo 3.079 beguncev in migrantov. Ob 9. uri je bilo v začasnem tranzitnem centru v Opatovcu nekaj manj kot 1.500 oseb. Hrvaška begunce in migrante iz Opatovca prevaža z avtobusi in vlaki proti slovenski meji.

Od začetka begunskega vala na Hrvaškem je v 40 dneh prispelo več kot 256.200 oseb.

9.06 GORNJA RADGONA Pred 9. uro je prva skupina migrantov, okrog 750, začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer jih avstrijski varnostni organi sprejemajo.

Iz nastanitvenega centra Lendava poteka prevoz 489 migrantov v Gornjo Radgono. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

9.06 RIGONCE Po 9. uri policisti v Rigoncah pričakujejo novo, danes že tretjo skupino migrantov, ki bo prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je na vlaku, ki je pripeljal v bližino meje med državama 1.403 tujcev. Skupaj bo tako danes pri Rigoncah v Slovenijo vstopilo skoraj 4.200 tujcev.

8.31 LJUBLJANA Preko včerajšnjega dne je več kot 400 pripadnikov civilne zaščite, članov organizacij in društev, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in 45 pripadnikov slovenske vojske razdelilo 5.180 toplih obrokov hrane, dostavilo 800 litrov čaja, 130 litrov mleka in 1.306 kilogramov kruha.

V namestitvenih centrih je bilo ob 14. uri od skupaj 11.643 razpoložljivih mest, zasedenih 12.633. Stanje zasedenosti se je iz ure v uro spreminjalo in je bila zasedenost dejansko večja od zmogljivosti.

8.31 Stanje na mejnih prehodih zaradi povečanega pretoka migrantov: - stari mejni prehod Šentilj na regionalni cesti Šentilj - mejni prehod Šentilj je zaprt v obe smeri za ves promet. Obvoz po avtocesti je možen tudi brez slovenske vinjete; - mejni prehod Rigonce je zaprt v obe smeri za ves promet, zaprta je tudi cesta med Dobovo in mejnim prehodom Rigonce; - v Gornji Radgoni na mostu čez Muro je polovična zapora med 7. in 20. uro.

6.48 MARIBOR V skupini, ki je iz Hrvaške prestopila v Paradižu, je bilo 568 oseb. Te in še nekaj drugih oseb so policisti sprejeli v sprejemnem centru v Gruškovju. Skupaj so v Gruškovju v sprejemni center sprejeli 868 oseb, ki so jih čez noč prepeljali v Šentilj.

6.46 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno 800 migrantov, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 489 migrantov. Iz Brežic so v jutranjih urah v sprejemni center v Petišovce prepeljali okrog 170 migrantov, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

6.45 RIGONCE Med 1. in 2. uro ponoči so policisti v Rigoncah sprejeli skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo v skupini 1.530 migrantov. Okoli 6. ure je v Rigonce po podatkih hrvaških varnostnih organov prišla nova skupina 1.339 tujcev. Tujce so policisti pospremili in prepeljali v sprejemne in začasne centre v Brežice in Dobovo, kjer so jim ponudili zdravstveno in humanitarno oskrbo.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3.500 migrantov, v začasnem centru Dobova prav tako 3.500, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa dva tisoč.

Vso noč so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države. V zadnjih desetih urah so v organizaciji in spremstvu policistov z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države prepeljali štiri tisoč tujcev. Organizacijo prevozov in spremljanje migrantov policisti nadaljujejo tudi v jutranjih urah.

6.44 BRUSELJ Premier Miro Cerar je po mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi opozoril, da je zdaj ključno spoštovati sprejete zaveze, ki so močne in pomenijo korak naprej. Če se to ne bo zgodilo, bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za svojo varnost in interese, je poudaril.

"Povečujejo se sprejemne zmogljivosti v Grčiji, vzpostavljajo se različne dodatne kontrolne točke na mejah držav na balkanski poti, predvsem pa so dane zaveze vseh držav, da bodo bistveno bolje sodelovale pri obveščanju in uravnavanju toka beguncev, dokler se ta ne zmanjša," je Cerar izpostavil najpomembnejše zaveze. Ključno je, da še vedno ni rešen problem v državah izvora in tranzita zunaj EU. Premier je izpostavil, da se je zelo zavzemal, da se čim bolj okrepi nadzor na zunanji meji, predvsem v Grčiji, kar je delno upoštevano.

Slovenija bo v tednu dni dobila okrepitev 400 policistov iz držav EU, vključno z opremo, kar se bo po potrebi v prihodnje še stopnjevalo, je napovedal Cerar. Pogovori o dvostranski pomoči po njegovih besedah že potekajo z Italijo, Nemčijo, Avstrijo, Madžarsko, Slovaško in Češko. Na vrhu so se dogovorili o načrtu v 17 točkah, med drugim še o dodatnih sto tisoč mestih v sprejemnih centrih za begunce in migrante.

Izvajanje zavez bo nadzorovala Evropska komisija, je še pojasnil premier. Cerar je še izpostavil, da je v zraku strah, da bosta Nemčija in Avstrija zaprli meje, čeprav je nemška kanclerka Angela Merkel poudarila, da nima namena zapreti svojih meja. Begunska kriza je "eden največjih lakmusovih testov za Evropo," je povedala Merklova.

"Na hrvaško-srbsko mejo prihaja Frontex, evropska zunanja straža, kar bi v teorji moralo upočasniti vstop ljudi zaradi malce bolj dosledne procedure. Seveda pod predpostavko, da bo to delovalo od Grčije do Makedonije in naprej do Srbije," je po vrhu povedal hrvaški premier Zoran Milanović in poudaril, da bodo iz Hrvaške naprej v Slovenijo še vedno vozili vlaki s prebežniki, dokler bodo ti prihajali v Grčijo in potem naprej po balkanski poti proti Evropi.

Ne spreglejte