Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

okrogla miza Miro Cerar

Torek, 2. 12. 2014, 14.06

8 let

Cerar: Tisti, ki so vredni graje, pozivajo k nekim idealom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najvplivnejši pravniki letošnjega leta po izboru obiskovalcev portala Ius-info so na okrogli mizi govorili o (a)moralnosti pravnikov. Poudarili so pomen skladnosti besed z dejanji.

Na omenjenem portalu so deset najvplivnejših pravnikov izbrali že štirinajstič, premier Miro Cerar je med njimi že trinajstič, deseterico pa poleg njega sestavljajo še Matej Avbelj, Janja Hojnik, Klemen Jaklič, Goran Klemenčič, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Andraž Teršek in Nina Zidar Klemenčič.

Na okrogli mizi, pred katero so izbrani deseterici tudi podelili plakete, so želeli poudariti pomembno vlogo pravnikov v družbi, tudi politiki. Kot je dejal Pavliha, ki je vodil okroglo mizo, je eden od paradoksov človeštva, da kljub preobilici prava ni vse tako, kot bi bilo pravilno.

Cerar trinajstič med najvplivnejšimi Po mnenju Cerarja, ki je prvi pravnik na funkciji predsednika vlade, si je ključno izbrati pravi cilj in si zanj prizadevati z vsemi vzponi in padci. Poudaril je, da ni nujno, da človek doseže ideal, ampak je bistveno, da si izbere pravi cilj in si zanj prizadeva. Po njegovih besedah se kot odziv na krizno stanje, v katerega smo padli zaradi padca vrednot in kateremu sledi tudi šibka politična kultura, pojavlja skrajno hipokritičen položaj. "Tisti, ki so dejansko vredni kakšne graje v smislu etike in pravne in drugačne kulture, zdaj pozivajo vse, ki si prizadevamo, da bi dvignili to raven kulture, k nekim idealom," pravi. Kot pojasnjuje, je tako deležen kritik, ker ni popoln.

Vsakdo je lahko časten Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je poudarila, da enako kot za pravnike velja za delo v vseh poklicih, kajti vsako delo je častno in vsakdo je na svojem mestu lahko moralen in časten. Po njenih besedah bi moral vsakdo vsak dan pomisliti na rek: Pošteno živeti, drugega ne prizadeti in priznavati vse pravice, ki jih imajo tudi drugi.

Tudi živeti moramo etično Odvetnica Nina Zidar Klemenčič pa je opozorila, da glede vrednot in vrlin govorimo eno in delamo drugo. Po njenih besedah ni pomembno samo, da govorimo o etiki in morali, o tem, kaj je prav in kaj narobe, ampak da to tudi živimo.

Moralna dolžnost je spoštovati pravo Profesorica na mariborski pravni fakulteti Janja Hojnik je poudarila, da je moralna dolžnost spoštovati pravo in ne spodkopavati pravega smisla prava, torej manipulirati s pravom tako, da dosežemo nekaj drugega, kar je bil namen avtorjev zakonodaje.

Pravnike je treba kritizirati Franci Matoz je dejal, da mora odvetnik pri uveljavljanju pravnih sredstev ostati načelen, slediti mora interesom strank in se zavzemati, da varuje temeljne pravice svojih strank. Na vprašanje, ali je odvetnike treba kritizirati, odgovarja, da jih je treba kritizirati tako kot vse ostale, ki delujejo v pravosodju, saj lahko samo kritika pripelje do izboljšanja.

Pravna država se začne doma Pravnika Klemen Jaklič in Matej Avbelj sta opozorila na odgovornost vsakega posameznika. Po Avbljevih besedah se pravna država začne doma in za njo vsak nosi odgovornost. Jaklič spodbuja k iskanju resnice - ne glede na to, ali je ta komu všeč ali ne. Profesor Andraž Teršek ob tem poziva, naj se ukvarjajo z vprašanji, ki so za vsakodnevno življenje ljudi najbolj pomembna.

Ne spreglejte