Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
14.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Klavdija Markež odstop

Četrtek, 2. 4. 2015, 14.19

5 let, 5 mesecev

Cerar spet minister, odstopno izjavo Markeževe poslal v DZ (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premier Miro Cerar je v DZ poslal odstopno izjavo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, vodenje ministrstva pa prevzel sam.

Ministrici bo funkcija prenehala, ko se bo z njenim odstopom seznanil DZ, pri čemer ima pravico, da svoj odstop pojasni. Obvestilo o odstopu se bo uvrstilo na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu Cerarjevega obvestila. Seznanitev DZ bi se tako lahko zgodila na seji, na kateri bo DZ obravnaval Cerarjev predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra. Ta naj bi bila prihodnji teden v četrtek.

Deset dni za novega kandidata Po seznanitvi mora premier najpozneje v desetih dneh predlagati novega ministra oz. DZ obvestiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali pa jo zaupal drugemu ministru. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče le tri mesece.

Tudi do uradnega prenehanja funkcije Markeževa ne bo opravljala tekočih poslov. Vodenje resorja je namreč začasno že prevzel Cerar, kot je to storil tudi po odstopu predhodnice Markeževe Stanke Setnikar Cankar. Ta je zaradi razkritja visokih honorarjev, ki jih je prejela poleg plače na fakulteti, odstopila 6. marca.

Posebej nesrečen primer Markeževa, ki je bila za ministrico izvoljena v petek, posle pa je prevzela v ponedeljek, je v sredo odstopila zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat. Premier Miro Cerar je odstop sprejel, saj je presodil, da je njeno ravnanje nedopustno.

Primer Markeževe je opisal kot posebej nesrečen. "Nisem pričakoval, da se bom znašel v takšnem položaju, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo," je dejal v izjavi za medije. Priznal je, da je objektivna odgovornost tudi na njem in da mora to zadevo zdaj popraviti.

Ne spreglejte