Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Slovenija Hrvaška meja nadzor begunci migranti

Sobota, 13. 2. 2016, 10.24

8 let

Cerar: Slovenija bo kmalu začela stopnjevati nadzor na meji s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se bo ustrezno odzvala na namere Avstrije, da omeji pritok migrantov, in bo kmalu začela na podoben način stopnjevati nadzor na meji s Hrvaško, je napovedal premier Miro Cerar.

Prihodnji tedni bodo za reševanje migrantske krize ključni, države severno od nas začenjajo razmišljati o tem, da bi omejile dotok migrantov, kar je močan razlog, da se zadeve lotimo zelo resno, je dejal. Slovenija je dolžna varovati schengensko mejo in jo učinkovito nadzirati.

"To pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih nadzor še okrepiti, še zlasti ker so se kapacitete držav, ki so nad nami, bistveno zmanjšale," je dejal v četrtkovem pogovoru za STA.

"Slovenija se bo odzvala ustrezno" Kot je povedal, je bila Slovenija obveščena o namerah Avstrije, da omeji pritok migrantov, in se bo ustrezno odzvala. "Ne bomo pasivni, temveč bomo kmalu začeli na podoben način stopnjevati nadzor na meji s Hrvaško," je dejal.

"Če bomo v dogovoru z drugimi državami južno od nas solidarni in uspešni, Avstrija ne bo imela resne potrebe, da bi bistveno zaostrovala nadzor na mejah, in to je tudi namen iskanja skupne rešitve, torej da se ohrani schengen ter da se ne povzroča gospodarske škode in škode v meddržavnih odnosih," pravi.

Predlagal je okrepljen nadzor na makedonsko-grški meji O reševanju migrantske krize bodo voditelji članic Unije znova govorili prihodnji teden v Bruslju. Cerar je pred vrhom previden, si bo pa še naprej prizadeval za skupno rešitev.

"Še vedno verjamem, da je mogoče, da kot EU skupaj storimo tiste korake, ki bodo pomenili uspešen nadzor na zunanjih mejah, da zaustavimo nelegalne migracije, obenem pa Evropa mora biti in je sposobna sprejeti tiste, ki dejansko potrebujejo mednarodno zaščito in pomoč."

V tej luči je, kot je dejal, predlagal okrepljenem nadzor na makedonsko-grški meji, ki bo tudi tema pogovorov ob zasedanju Evropskega sveta.

Namen predloga je po eni strani zavarovati Zahodni Balkan pred napetostmi, po drugi strani pa zmanjšati dotok nelegalnih migracij v Slovenijo in Avstrijo, je dejal. Dodal je, da bi na ta način Slovenija lahko učinkovito nadzirala schengensko mejo, zato ne bi bilo treba vzpostavljati mejnega nadzora severneje.

Sodelovanje s Hrvaško je bilo težavno, zdaj je boljše Ob nastopu migrantske krize lani jeseni je bilo sodelovanje s Hrvaško zelo težavno, a se je po Cerarjevih besedah zdaj, po nastopu nove vlade v Zagrebu, izboljšalo.

Sodelovanje s Hrvaško je sicer, kot je poudaril Cerar, ključno pri reševanju migrantske krize in veseli ga, da Zagreb podpira njegov predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji.

Ne zdi pa se mu sprejemljiv predlog, da bi begunce vozili neposredno z makedonske na avstrijsko-slovensko mejo, o čemer je ta teden govoril prvi mož hrvaške policije. Kot je dejal premier, bi bilo to v nasprotju s pravno ureditvijo.

Treba se bo lotiti reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško Okrepitev sodelovanja med državama, ne le glede migracij, ampak širše, je bila tema pogovora z novim hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem, ki je Slovenijo obiskal kot prvo državo po prevzemu položaja.

"Izrazila sva željo, da ob tem, da se bo treba v prihodnje lotiti tudi reševanja odprtih vprašanj, državi najdeta čim več stičnih točk, kjer lahko dobro sodelujemo," je dejal Cerar, ki Oreškovićev obisk vidi kot pozitiven začetek sodelovanja.

Spodbujanje sovražnosti ima samo en namen Je pa posvaril pred ksenofobijo. "Nikakor ne sme prevladati prepričanje, da so migranti avtomatično nevarni ali teroristi, veliko ljudi prihaja iz resnične stiske, nekateri v strahu za golo življenje," je dejal.

Nerazumljivo se mu zdi, da skušajo nekateri z migrantsko krizo nabirati politične točke, in to v času, ko je svet zaradi številnih kriz na trhlih temeljih.

"Tisti, ki želijo umetno ustvariti vzdušje sovražnosti, nestrpnosti ali strahu, delajo proti državi Sloveniji in njenim državljanom, takšno spodbujanje sovražnosti pa ima samo en namen, to je politično spet spreti Slovence in jih spraviti v ideološki boj," je dejal.

Ne spreglejte