Cerar proti razpravi o pripravljenosti vojske na mogoče konflikte s Hrvati

Premier Miro Cerar je predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS) pozval, naj umakne predlog za sklic seje odbora, na kateri naj bi ta teden govorili o pripravljenosti slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, na kateri naj bi za zaprtimi vrati govorili o pripravljenosti slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, je sklicana za četrtek ob 16. uri.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, na kateri naj bi za zaprtimi vrati govorili o pripravljenosti slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, je sklicana za četrtek ob 16. uri. Foto: STA

Kot je v pozivu Mahniču zapisal predsednik vlade, je Slovenija odločna implementirati odločitev arbitražnega sodišča, a je implementacijo treba zagotoviti po politični poti, pri čemer vlada izhaja iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah.

Cerar je še menil, da je zato sklic parlamentarnega odbora za obrambo na temo pripravljenosti slovenske vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma povsem neprimeren. "Delovanje Slovenije v mednarodnem prostoru namreč izhaja iz politike miru in nenasilja," je v pozivu zapisal premier.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo jasno stališče v tem primeru zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je vrhovni poveljnik slovenske vojske. Mahnič se je prek Twitterja že odzval na Cerarjev poziv in zapisal, da je nad pozivom predsednika vlade "šokiran".

Iz urada predsednika Pahorja so sporočili, da predsednik republike poudarja, da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini posameznih točk v izključni pristojnosti odbora oziroma državnega zbora kot samostojne veje oblasti. Predsednik Pahor to v celoti spoštuje, so poudarili v njegovem uradu.

Pahor: Sporazum mora biti uveljavljen po mirni poti

Vendarle pa so dodali še, da je predsednik Pahor večkrat poudaril, "da je bil sporazum o načinu določitve meje dosežen po mirni poti in da mora biti po mirni poti tudi uveljavljen". "V interesu obeh držav je, da se vzdržita vsakršnih izjav ali ravnanj, ki bi lahko pripomogli k poslabšanju odnosov. Prepričan je, da je le tako mogoče sporazumno uveljaviti arbitražno razsodbo o določitvi meje," so še sporočili iz Pahorjevega urada.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri. Mahnič je na sejo poleg članov odbora na nujno sejo povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Arbitražno sodišče je 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementirala, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže. Obe državi sta v skladu z arbitražnim sporazumom dolžni v času šestih mesecev od razsodbe izvesti vse priprave za implementacijo razsodbe.

Sorodne vsebine

Komentarji

5
  • JohanT / 12.09.2017. ob 06:56

    To je spet ena Janezovih potez, kako sprovocirati incidente v Piranskem zalivu

  • bog1953 / 11.09.2017. ob 23:30

    Mahnič bi se lahko skliceval tudi na oficirje kraljevine Jugoslavije ne samo na jugo vojsko, ker v nobenem primeru še ni bil rojen. Pa mogoče celo na Napoleona. Pozabil pa je na belčke.

  • ainkret / 12.09.2017. ob 09:15

    Sramota, da nekdo omenja v tem sporu slovensko vojsko. Naj se politiki stepejo med sabo narod z obeh strani meje pa naj pustijo pri miru. Razen mogoče posameznikov iz obeh strani se navadni in pametni ljudje spoštujejo.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano