SiolNET. Novice Slovenija
2,70

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bo Miro Cerar postal zunanji minister?

2,70

termometer

Miro Cerar Nato
Foto: Reuters

Predsednik SMC Miro Cerar je v pismu članom sveta SMC po petkovem parafiranju protokola o sodelovanju peterice strank z Levico izrazil pričakovanje, da prihodnja koalicija že zdaj določi seznam prednostnih nalog dela prihodnje vlade in da finančno ovrednoti ukrepe v partnerskem sporazumu, česar doslej še ni opravila.

V pismu, ki ga je pridobila STA, je Cerar parafiranje protokola o sodelovanju z Levico, ki so ga s to stranko v petek dosegli predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, označil kot pomemben korak v procesu oblikovanja prihodnje slovenske vlade.

Marjan Šarec, intervju Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?
V javnosti se že pojavljajo imena kandidatov za ministre v novi manjšinski vladi. Na mestu finančnega ministra se največkrat omenja Vojmir Urlep iz LMŠ-ja, stolček zunanjega ministra naj bi zasedel Miro Cerar, šolskega pa Jernej Pikalo iz SD-ja. Karla Erjavca iz DeSUS-a zanima obrambni resor, poroča RTV Slovenija.

S parafiranjem protokola je zagotovljena potrebna podpora za izvolitev mandatarja, je spomnil Cerar in dodal, da je v protokolu določen način sodelovanja peterice strank z Levico, ki ostaja v opoziciji, bo pa podpirala delo vlade v vseh vsebinskih postavkah.

Vsebinska osnova delovanja manjšinske vlade petih strank bo, kot v pismu navaja Cerar, koalicijski sporazum, ki so ga v temeljnih potezah predstavili na nedavni seji sveta SMC.

Marjan Šarec Luka Mesec Novice Dogovor z Levico dosežen: Šarec bo vodil novo slovensko vlado #video

"V njem so opredeljeni vsi tisti cilji, ki jih je v pogajanjih zagovarjala SMC in pomenijo nadaljevanje politik na področju dviga življenjskega standarda za vse, tudi ranljive družbene skupine, krepitev gospodarstva, vzdržnost javnih financ, zniževanje zadolženosti države in njeno boljšo pripravljenost na morebitne prihodnje krize, nadaljnje izboljševanje stanja v zdravstvu ter, ne nazadnje, več bolje plačanih delovnih mest in ohranjanje visoke ravni varnosti v najširšem pomenu besede za naše državljane in njihovo imetje," je zapisal prvak SMC.

Marjan Šarec Novice Šarec tudi uradno mandatarski kandidat #video

Ob tem poudarja, da v uresničevanju načrtov prihodnje vlade nobena od strank ne bo imela prevladujočega vpliva, bo pa od vsake odvisna usoda vladnih projektov in politična podpora v parlamentu. "Ker izkušnje z manjšinsko vlado v Sloveniji še nimamo, bo v nastajajoči vladi na preizkušnji zaupanje in zmožnost postaviti interes državljanov pred lastnega," je navedel Cerar.

Glede nadaljnjih postopkov pa je zapisal, da osebno pričakuje, da ne bodo v prazno izzvenela pričakovanja, izražena tudi na nedavni seji sveta SMC.

Miro Cerar Novice Pismo: Cerar dvomi o učinkovitosti manjšinske vlade #video

"Gre za pričakovanja o dvojem: da prihodnja koalicija že zdaj določi seznam prednostnih nalog dela prihodnje vlade, ne le do konca letošnjega leta, in da finančno ovrednoti ukrepe v partnerskem sporazumu. Tega doslej še nismo opravili. Glede na izkušnje iz vlade, ki jo vodim, vem, da ima vsak korenitejši ukrep svojo ceno in da so načrti brez realnega ovrednotenja bolj prazne obljube kot resne zaveze. Zato si želim, da bi partnerske stranke ta naša pričakovanja razumele in jim - v dobro države - tudi sledile," je zapisal Cerar.

Napovedal je še, da bo temu sledila podrobna seznanitev organov stranke s koalicijskimi dokumenti in glasovanje na svetu SMC o vstopu stranke v koalicijo 5 + 1, ki ga, tako Cerar, lahko člani sveta SMC pričakujejo še pred 10. septembrom.

Peterica strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je v petek z Levico parafirala protokol o sodelovanju, Levica pa je napovedala podporo mandatarskemu kandidatu Marjanu Šarcu in kandidatu za predsednika DZ Dejanu Židanu. Levica je tudi zagotovila, da manjšinski vladi ne bo nasprotovala.

Kot je po parafi protokola dejal prvak LMŠ Šarec, tako ovir za podporo mandatarstvu tudi s strani Levice ni več, saj je za podporo njegovemu mandatarstvu zagotovljenih 52 glasov poslancev. Seja DZ, na kateri bodo poslanci v drugem krogu iskanja mandatarja po junijskih volitvah odločali o Šarčevi kandidaturi, je predvidena za petek.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stranca1 / 12.08.2018. ob 17:00 +11 - 5

  šE 1000 KRAT ME LAHKO PROSIJO: CMERAR , IDIOTSKI RJAVC IN KMET ŽIDAN, DA JIM VERJAMEM SAMO 1 BESEDO PA NJIM NE BO USPELO. KRIVOUSTI ŠARAC PA BOLJŠE DA NE ODPAKIRA KOVČKOV, TAKO DA NE BO IMEL ČEZ PAR MESECEV DOSTI DELA ZA ITI V ZGODOVINO NAJ BOLJ IDIOTSKE VLADE V ZGODOVINI SLOVENIJE.

  +11 - 5
 • janez123 / 12.08.2018. ob 20:35 +6 - 2

  ugotavljajo da nimajo izkušenj , kam bo vse to šlo

  +6 - 2
 • Rudnik12 / 12.08.2018. ob 22:59 +3 0

  Cerar je kar sodeloval, ko se je zaprla prvotna balkanska migrantska pot. Postavil je tudi zico.Upam, da bo zaprl novo migrantsko pot, ker sicer se bo ljudstvo, ki je 99% proti migrantom, uprlo. Je pa malo verjetno, ker se je patolosli klovn prodal levici za njihovo podporo z obljubo odprtih mej. Miha Blazic kot nesposoben repar, sicer pa fino placan od Mirovnega instituta ter drugi podobni nesposobni priveski druzbe pa tudi morajo od necesa ziveti.A ne?

  +3 0
delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin