Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
16.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Donald Trump Miro Cerar Davos

Petek, 26. 1. 2018, 16.30

6 let, 2 meseca

Cerar o Davosu: Konferenca naslovila prave svetovne teme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Prav je, da je Slovenija letos na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu aktivno sodelovala z udeležbo na najvišji ravni. Konferenca je namreč naslavljala "tiste prave, najbolj aktualne svetovne teme", je menil premier Miro Cerar. Predsednik vlade je priložnost izkoristil tudi za vrsto dvostranskih srečanj.

"Konferenca je naslavljala tiste prave, najbolj aktualne svetovne teme, ki so pomembne tudi za Slovenijo. Prvič, kako zagotoviti vzdržno rast in s tem povečevanje blagostanja, drugič, kako pomagati socialno šibkim, torej dosegati socialno pravičnost, in tretjič, kako ohraniti naš planet čist in zelen, torej kako nasloviti vprašanje podnebnih sprememb," je Cerar strnil vtise iz Davosa.

Po njegovem mnenju je pomembno, da se je v Švici slišal tudi glas Slovenije. "Poudaril sem, da mora Evropa skupaj s Slovenijo ob varovanju svojih interesov varovati svoje vrednote, to so demokracija, solidarnost in vladavina prava," je poudaril. "Evropa je pomemben svetovni dejavnik," je dejal in dodal, da lahko stara celina ponudi dober zgled tako socialnih držav kot meddržavnega sodelovanja.

"Evropa mora biti aktivna v svetu"

"To moramo razvijati naprej, obenem pa moramo biti konkurenčni, kar pomeni, da moramo razvijati nove tehnologije," je nadaljeval. A vsaka modernizacija, tudi digitalizacija, mora imeti človeški obraz in smoter. "Treba je zagotoviti večjo vključenost ljudi, nevladnih organizacij, znanstvenih inštitucij in drugih deležnikov zasebnega in javnega sektorja. Le tako lahko svet doseže trajnostne cilje, ki si jih je zadal z agendo 2030," je poudaril premier.

V četrtek je slovenski premier sodeloval tudi v razpravi o prihodnosti Evrope. "Evropa mora biti aktivna v svetu, tudi na drugih celinah, da tam pomaga na primer reševati vzroke migracij in pomaga nerazvitim državam. To je naša moralna obveza in tudi interes evropskih držav," je poudaril.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters


Trump med elito v Davosu storil nekaj, česar ni še nikoli #video 


Poslušal je tudi Trumpa

Ob tem pa je Cerar izredno ponosen še na dva slovenska dosežka, ki sta v minulih dneh odmevala v Davosu. Prvi je uvrstitev države na lestvici vključujočega razvoja (Inclusive Development Index), ki jo je WEF predstavil te dni. Naša država je namreč med 20 najboljšimi državami sveta.

Cerar je danes prisluhnil tudi nagovoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med drugim ga veseli Trumpovo pojasnilo, da njegovo vodilo Amerika na prvem mestu (America First) ne pomeni izključevanja drugih oziroma trdega izolacionizma, ampak bodo ZDA ob tem težile k dobremu sodelovanju z drugimi državami in pomagale reševati svetovna vprašanja.

Ne spreglejte