Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar diplomati Brdo pri Kranju

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 13.55

8 let

Cerar nagovoril diplomate in izpostavil migracijsko krizo (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Premier Miro Cerar je v današnjem nagovoru diplomatov na Brdu pri Kranju izpostavil predvsem reševanje begunske krize.

Opozoril je, da "prevelik in nenadzorovan tok neregularnih migrantov v države EU neizogibno vodi v dezintegracijo držav članic EU in posledično institucij EU". Po njegovih besedah je zato vprašanje reševanja te krize hkrati vprašanje obstoja EU.

Sodelovanje s Hrvaško pri nadzoru meje je bilo težavno Kot pravi, je potrebno ustaviti "neregularni tok migrantov" in sicer tudi z lastnimi ukrepi za učinkovitejši nadzor meje s Hrvaško. Sodelovanje s sosedo pri obvladovanju migracij je označil kot težavno. "Če bi bilo drugače, ne bi bilo potrebe za takšno ukrepanje, vključno s postavljanjem začasnih tehničnih, tudi žičnih ovir," je povedal.

Želi si dobrih odnosov s Hrvaško, a bo, kot je dejal, za to potrebna politična volja obeh strani.

Vojna v Siriji in kriza v Ukrajini Med ključnimi zadevami za reševanje migracijske krize se je zavzel tudi za konec vojne v Siriji.

Džihadistično Islamsko državo je označil za "grožnjo univerzalnim vrednotam človeštva". Za prednostno nalogo mednarodne skupnosti je zato označil nevtralizacijo oziroma odprava te grožnje.

Med varnostnimi grožnjami je spomnil tudi na krizo v Ukrajini. Dejal je, da zaveze iz Minska še vedno niso izpolnjene in da tako tudi niso izpolnjeni pogoji za vsaj delno odpravo sankcij proti Rusiji.

"Sam bom med prvimi, ki bodo pozdravili omilitev ali odpravo sankcij, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Želel bi si, da bi do tega prišlo čim prej - že letos, ko praznujemo 100. obletnico Ruske kapelice pod Vršičem," se je zavzel Cerar.

Nato in EU sta sidrišče za Slovenijo Opozoril je tudi na nestabilnost situacije na Zahodnem Balkanu in se zavzel za krepitev procesa vključevanja regije v evroatlantske integracije. Pri tem je kot pozitivna znaka izpostavil povabilo Črni gori v članstvo v Natu in začetek pristopnih pogajanj Srbije z EU.

Nato in EU sta sicer sidrišče za Slovenijo, je še dodal Cerar in spomnil, da sta bila v lanskem letu sprejeti novi deklaracija in strategija slovenske zunanje politike, ki to zasidranost še utrjujeta.

"Te reči niso niti samoumevne niti nepomembne. Definirajo namreč naš dnevni pristop do aktualnih in strateških izzivov," je diplomatom dejal premier.

Pozval je k podpori kandidature Danila Türka V nagovoru pa je posebej podprl tudi kandidaturo bivšega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja ZN. Türka je označil za "močnega in verodostojnega kandidata - najboljšega, ki ga imamo", diplomate pa pozval, naj pripomorejo k uspehu te kandidature.

Ne spreglejte