Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
19.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Jean Claude Juncker Evropska komisija

Petek, 29. 8. 2014, 19.57

8 let

Cerar Junckerju pušča proste roke pri izbiri komisarja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mandatar Miro Cerar se je danes po telefonu vnovič pogovarjal s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in ponovil svoje preference glede komisarja iz Slovenije.

A je dal hkrati Junckerju možnost proste izbire kandidata, "saj je dobil zagotovila, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor".

Kot so sporočili iz stranke SMC, sta predsednik prihodnje slovenske vlade in prihodnji predsednik Evropske komisije tudi v tem pogovoru največ pozornosti namenila izbiri prihodnjega člana Evropske komisije iz Slovenije. "Rešitev je treba iskati v duhu evropskega sodelovanja in interesu Slovenije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Cerar daje prednost Erjavcu in Fajonovi, a Juncker ima pri izbiri proste roke Cerar se je z Junckerjem pogovarjal že v četrtek in ga obvestil, da s seznama kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, ki ga je poslala Ljubljana, daje prednost kandidatoma koalicijskih strank – predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu in podpredsednici SD Tanji Fajon.

A kot so v SMC dodali v današnjem sporočilu, daje Cerar Juncker "možnost proste izbire kandidata s seznama, saj je ob tem dobil zagotovila, da bo evropski komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v Komisiji".

Bratuškova naj bi v novi komisiji dobila podpredsedniški položaj Na seznamu je ob Erjavcu in Fajonovi še odhajajoča premierka Alenka Bratušek, ki bo poslej v opoziciji. Ob koncu julija, ko se je seznam še oblikoval, pa so iz Bruslja prišli namigi, da bi Juncker želel kot komisarsko kandidatko Bratuškovo, ker je ženska in je kot premierka izkušena političarka. Kot je tedaj nakazal zanesljiv in verodostojen tuj diplomatski vir v Bruslju, bi Bratuškova v novi komisiji dobila podpredsedniški položaj.

Po drugi strani pa se zaradi komisarskega položaja očitno zapleta tudi v kadrovski porazdelitvi ministrskih mest v bodoči vladi Mira Cerarja. Kot je danes v Milanu za TV Slovenija dejal Erjavec, bi v primeru, če bi Juncker za komisarko izbral Fajonovo, v DeSUS zahtevali nov razrez ministrstev.

"Seveda, položaj komisarja bo vplival na to delitev, ki je odvisna od doseženih volilnih rezultatov," je za TV Slovenija dejal Erjavec in dodal, da ima DeSUS več poslancev od SD, kar je treba upoštevati. "Stranka DeSUS je tista, ki daje koaliciji 46 glasov," je še poudaril.

Ne spreglejte