Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2015,
20.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar Alenka Bratušek Borut Pahor Janez Janša Janez Janša Boris Štefanec Karl Erjavec Ivan Vogrin Matej Tonin Zoran Janković

Sobota, 3. 1. 2015, 20.16

7 let, 12 mesecev

Cerar, Janša, Pahor in Bratuškova izbrali Top 12 satiričnih!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Takšne treme pa še ne! Urednik nam je naložil, da moramo poklicati glavne junake Satirikona v letu 2014 in jih prositi za odziv na naše pisanje! Joj, kako smo trepetali in joj, kaj so nam odgovorili!

Najedal nas je črv dvoma. Smo bili preveč zlobni? Ima naše pisanje kakšen učinek? Smo neodgovorni do države, ker so si morali oba najodgovornejša politika, predsednika vlad Miro Cerar in Alenka Bratušek, predsednik republike Borut Pahor, ki skrbi za splošen blagor nacije, in predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki odgovorno opravlja težko nalogo nadzornika oblasti, ure in ure lizati rane po prebranem v naši sobotni rubriki?

Tresoče roke in prešerni pogovori Bilo je na silvestrovo, ko smo s tresočimi rokami najprej zavrteli številko predsednika vlade, a nas je zelo hitro pomiril umirjeni glas Mira Cerarja. V ozadju smo slišali prešerne pogovore glasov, ki so nam bili nekam znani.

"Satirikon? Moje mnenje in mnenje mojih kolegov? Saj imam tu na Gregorčičevi ravno na obisku Alenko, Boruta in Janeza. Povabil sem jih na šampanjček, konec leta se spodobi, da pozabimo na nesoglasja in nazdravimo," nam je odgovoril premier in veselo nadaljeval z analizo naše rubrike.

Miru Cerarju je bil najbolj všeč Satirikon, ki smo ga objavili takoj po julijskih volitvah. "Kako ljubko ste me primerjali s Kristusom," se je zahihital predsednik vlade.

Z nostalgijo se je spomnil tudi romantičnih začetkov svoje vladavine ter križev in težav ob sestavljanju vlade, ki mu jih je popoprala njegova predhodnica Alenka s komisarsko kandidaturo. "Da, tiste moje klice v Bruselj ste zelo lepo zadeli. Ah, pa tisti rdeči telefon, ki so ga zdaj vladni tehniki odstranili. Res ga pogrešam," nam je zaupal premier.

"No, zdaj pa dovolj, moram se posvetiti svojim gostom. Alenka, boš prevzela telefon?" Uf, Alenka Bratušek, ta nam jih bo napela, njo smo si pa res velikokrat privoščili, smo v strahu pričakovali odziv nekdanje premierke in nesojene slovenske komisarke.

"Tukaj mačka, ki ni ris," se je takoj pošalila Alenka. Odleglo nam je. Dejala je, da ji je zgodba o pobeglem risu ljubljanskega živalskega vrta, ki analizira politične razmere, polepšala težke dneve, ko je na Gregorčičevi reševala državo.

Še manj nam je zamerila, da smo jo razglasili za grebatorko, ki s Karlom Erjavcem boksa za komisarski položaj. "Ah, dajte no, sem pač ambiciozna in če vi to razglasite za grebatorstvo, je to pač vaša stvar," nam je sproščeno razložila Bratuškova. Dodala je, da je bilo z Erjavcem v vladi prav zabavno in da je ni začudil niti naš vizionarski Satirikon, v katerem se je Karl preobrazil v Karlo.

Kaj pa njen grenki komisarski poraz? Takrat smo ji predlagali, da bi predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca spravno povabila, da bi tudi on odstopil in da bi skupaj vodila kuharsko oddajo na televiziji. "Veste, da je Boris o tem resno razmišljal? Ni se odločil, zato sem tudi jaz presodila, da bom za Slovenijo najbolj koristna, če se vrnem v parlament."

Alenka je pohitela po še en kozarec radgonske penine, štafeto pa je prevzel naš angelsko razpoloženi predsednik Borut Pahor. "Satirikon? To je balzam za mojo dušo! Ne morem se odločiti le za dva ali tri, prosim, da v izbor uvrstite vse moje štiri favorite!"

Predsednik države je izbral satiro, ki je ob vsem razburjenju ob imenovanju Borisa Štefaneca razglasila, da bo predsednik prevzel KPK, Štefanec pa bo kandidiral za predsednika republike. Predsednik republike je tudi uporabnik interneta, ki je največkrat kliknil na satiro o tem, da bo Štefanec na predlog Ivana Vogrina kandidiral za mandatarja.

"Najbolj nepozaben pa je bil tekst o volitvah na plaži. Tako sem se smejal, da mi je postalo res vroče. Kakšna bridka analiza sporov v slovenski politiki o nepomembnih vprašanjih," nam je polaskal predsednik, ki ni mogel skriti niti navdušenja nad našim razkritjem nenavadnih podobnosti med njim in vodjo poslanske skupine NSi Matejem Toninom.

Ko je Pahor predajal besedo Janezu Janši, se nam je zataknil piškotek v grlu. Hitro smo ga poplaknili s čajem. Kaj neki bo povedal predsednik SDS, ki ima do medijev korekten, a zelo kritičen odnos?

"Satirikon? Vi ste edini s pravo nepiškotkarsko ostrino. Ne vem, kako ste prišli do prepisa telefonskega pogovora z Zoranom Jankovićem, a vsa čast temu tipu raziskovalnega novinarstva. Vsem drugim dokumente prinašajo razni strici iz totalitarističnega ozadja."

Komaj smo si opomogli od ene pohvale, že nas je omamila druga. "Temu se reče pogum! Medtem ko so me dolge mesece vsi dominantni mediji ignorirali, ste vi promovirali mojo knjigo Noriško kraljestvo – Beli panter, in to v času, ko sem bil še v zaporu. Vsa čast!"

Takšnega olajšanja pa še ne! Glavni junaki Satirikona leta 2014 so nam dali nov zagon. Joj, kako smo pred tem trepetali in joj, kako noro privrženo se bomo lotevali novih satiričnih dogodivščin!

Ne spreglejte