Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
11.22

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Natisni članek

poplave vodna ujma Tržič

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 11.22

5 let, 5 mesecev

Čeprav jim je dom odnesla podivjana reka, bodo posojilo morali vrniti #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Zadnja vodna ujma v Tržiču, ki je družini Dovžan odnesla celo hišo, poraja vprašanje, kako je z odplačevanjem posojila v takšnih primerih. Družina je namreč za prenovo stanovanjske hiše pri banki najela hipotekarno posojilo. Hiše nimajo več, posojilo v višini okoli 37 tisoč evrov pa je ostalo neodplačano.

Družina Dovžan je v torkovih poplavah v zgodnjih jutranjih urah za las ušla smrti. Zadnji trenutek so zapustili dom, preden je podivjana Tržiška Bistrica najprej odtrgala zadnjo steno njihove hiše, nato pa jo je porušila in odnesla s seboj. Od hiše je ostal le vetrolov vhoda.

Tržič
Novice V zadnjem trenutku so stopili ven, nato je hišo odnesla voda #video #foto

Družina je pred kratkim za obnovo svojega doma najela hipotekarno posojilo. Gre za posojilo, zavarovano z zastavo nepremičnine. To pomeni, da stranka za pridobitev posojila zastavi bremen prosto nepremičnino. Višina takega posojila lahko doseže do 60 odstotkov vrednosti zastavljene nepremičnine, če zastavite novogradnjo, pa celo do 70 odstotkov vrednosti. Odplačilna doba takšnih posojil znaša do 30 let.

Če bi želeli pomagati družini Dovžan, lahko to storite s prispevkom na tekoči račun Eli Dovžan, Cankarjeva 25/a, Tržič, ki bo aktiviran danesSI56 3300 0000 9692 619, odprt pri Addiko banki.

Banke za posojeni denar zahtevajo ustrezno zavarovanje

Banke za pridobitev hipotekarnega posojila zahtevajo ustrezno zavarovanje nepremičnine, ki mora obvezno vsebovati zavarovanje v primeru požara, potresa in poplave. Potrdilo o plačanih letnih zavarovalnih premijah mora posojilojemalec v času odplačevanja posojila redno posredovati banki.

Jelendol, Tržič
Novice Sanacijska dela hitro napredujejo, brv ne bo potrebna #foto #video

V primeru, da bo zavarovalnica omenjeni dogodek obravnavala kot posledico poplav, bo družina dobila izplačano dogovorjeno zavarovalno vsoto. Z njo bo lahko poplačala dolg banki.

Tako je bila videti hiša Dovžanovih, preden jo je odnesla podivjana Tržiška Bistrica. | Foto: Google Street View Tako je bila videti hiša Dovžanovih, preden jo je odnesla podivjana Tržiška Bistrica. Foto: Google Street View

V najslabšem primeru, da zavarovalna polica ni vključevala vodne ujme, ki je v trenutku vzela dom Dovžanovih, pa lahko družina ostane praznih rok. Dolg do banke bo kljub temu, da je posojilo zavarovano z nepremičnino, ki je ni več in je banka ne more zaseči, morala vrniti.

Tržič
Novice Med okrevanjem po operaciji srca izvedel, da mu je odneslo hišo #video

Če družina posojila ne bi zmogla vračati, bi banka sprožila izvršbo posojilojemalca. Če denarja kljub temu ne more dobiti povrnjenega, v naslednjem koraku predlaga postopek osebnega stečaja posojilojemalca. V tem primeru mora ta del mesečnih prihodkov vračati banki, dokler dolga ne poplača.

Upajmo, da se kaj takšnega vendarle ne bo zgodilo in bo banka oziroma zavarovalnica prišla nasproti družini, ki je v nekaj minutah izgubila vse, kar je imela.

Tržič
Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video
Ne spreglejte