Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
7.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

2

Natisni članek

neurje Jelendol

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 7.43

5 let, 5 mesecev

Sanacijska dela hitro napredujejo, brv ne bo potrebna #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

2

Po slabem tednu dni, odkar je prebivalce Jelendola ohromila vodna ujma, so se tisti domačini, ki jih čakajo delovne obveznosti, danes lahko odpravili v dolino. Sprva je bilo mišljeno, da bodo začasno postavili brv, preko katere bodo lahko prečkali del uničenega cestišča, vendar ta zdaj ne bo potrebna. Del terena so namreč nasuli, tako da so ga domačini lahko prečkali peš, od Dovžanove soteske naprej pa so se z organiziranim prevozom prepeljali v Tržič. Prevoze bodo organizirali trikrat dnevno ter tako zaposlenim omogočili dostop do Tržiča. Šolarji sicer iz varnostnih razlogov danes še ostajajo doma.

V Tržiču, kjer sta torkov veter in vodna ujma po prvih ocenah povzročila za kar deset milijonov evrov škode, so vse moči usmerjene v vzpostavitev interventnih dostopov do območij, ki so že od torka odrezana od civilizacije.

Vseskozi intenzivna intervencijska dela potekajo tudi v Dovžanovi soteski, kjer je podivjana reka odnesla del cestišča, delavci pa si prizadevajo urediti obvozno cesto. Za domačine, ki so danes morali na delo v dolino, so nasuli del odplaknjene ceste in zjutraj organizirali prevoz s kombiji. Scenarij se bo ponovil popoldne, ko se bodo vračali domov.

Prvi prebivalci Jelendola so po slabem tednu dni le odšli na delo. Šolarji danes še ostajajo doma. | Foto: Ana Kovač Prvi prebivalci Jelendola so po slabem tednu dni le odšli na delo. Šolarji danes še ostajajo doma. Foto: Ana Kovač

Del poti so nasuli in prebivalce Jelendola prepeljali z organiziranim prevozom. | Foto: Ana Kovač Del poti so nasuli in prebivalce Jelendola prepeljali z organiziranim prevozom. Foto: Ana Kovač

Na tem mestu je bila sprva predvidena začasna brv, a ta zdaj ni potrebna, saj so ta del ceste nasuli. | Foto: Alenka Teran Košir Na tem mestu je bila sprva predvidena začasna brv, a ta zdaj ni potrebna, saj so ta del ceste nasuli. Foto: Alenka Teran Košir

V neurju močno narasla Tržiška Bistrica je odnesla cesto, ki vodi naprej od predora. | Foto: Alenka Teran Košir V neurju močno narasla Tržiška Bistrica je odnesla cesto, ki vodi naprej od predora. Foto: Alenka Teran Košir

Tržič
Novice Tržičani po vremenskih ujmah v službo prek brvi

Po tednu dni počitnic bi se v šolske klopi morali vrniti tudi šolarji iz Jelendola, a je bila včeraj sprejeta odločitev, da vsaj še danes ostajajo doma.

Dobrodelni koncert za prizadete v poplavah v občini Tržič bo v soboto, 24. novembra, ob 20. uri v Dvorani tržiških olimpijcev.

Jelendol, Tržič | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

Jelendol, Tržič | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

Tržič
Novice V zadnjem trenutku so stopili ven, nato je hišo odnesla voda #video #foto

Nad dogajanjem že teden dni bdi vodja Civilne zaščite Tržič Drago Zadnikar, s katerim smo se srečali na delovišču v Dovžanovi soteski, kjer že nekaj dni potekajo intenzivna dela. "Izvajalci delajo s polno paro, lahko rečem, da so nas presenetili in prvi večji vdor že sanirali. To pomeni, da postavitev brvi, ki smo jo napovedovali za danes, sploh ni bila potrebna. Tudi drugi del poti je kolikor toliko urejen, tako da je ob prisotnosti pristojnih možen prehod za domačine. Uradno je sicer cesta zaprta in bo zaprta tako dolgo, kolikor bodo trajala dela na cesti. Ko bodo interventna dela na vdorih končana, bomo poskušali začasno odpreti tudi to dovozno cesto do Doline in Jelendola. Do takrat je cesta zaradi varnosti zaprta," je bil jasen Zadnikar.

Pričakuje, da bo cesta za domačine odprta že sredi tega tedna in da bo cesta odprta vsaj za osebna vozila. "Domačini v Jelendolu so že sanirali naplavine, ki jih je naplavilo v stanovanjske hiše, poteka intenzivno sušenje teh prostorov, včeraj so čistili tudi prometnico v vsi. Najhujše je opravljeno," je bil zadovoljen Zadnikar.

Drago Zadnikar pričakuje, da bo cesta za domačine odprta že sredi tega tedna in da bo cesta odprta vsaj za osebna vozila. | Foto: Ana Kovač Drago Zadnikar pričakuje, da bo cesta za domačine odprta že sredi tega tedna in da bo cesta odprta vsaj za osebna vozila. Foto: Ana Kovač

Pojasnil je tudi, zakaj je prišlo do različnih informacij glede vrnitve otrok iz Jelendola v šolske klopi. "Starši so na sinočnjem sestanku sprejeli odločitev, da otrok danes še ne bodo poslali v šolo. O tem smo obvestili tudi ravnatelja, ki se je s predlogom strinjal. Varnost otrok je na prvem mestu. Tekom današnjega dne bomo ocenili, kako varna bi bila pot otrok čez delovišča in se nato odločili, kako naprej." Po Zadnikarjevi oceni je takih otrok med osem in deset, trije so dijaki.

Približno 40 krajanov iz Jelendola je takih, ki imajo službo v dolini. Zanje je trikrat dnevno organiziran prevoz do Dolžanove soteske, in od tam do Tržiča, ter obratno v popoldanskih urah, ko bo organiziran prevoz do Jelendola. "Ko bodo ljudje prečkali delovišče, bodo delavci z deli prekinili in jim omogočili varen prehod. Zadeve imamo pod kontrolo."

Še čakajo preliminarne ocene škode po ujmi

Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) bo danes ali pa najkasneje v torek izdala sklep o začetku ocenjevanja škode, ki jo je konec oktobra povzročilo hudo neurje z vetrom in močnim deževjem. Na upravi še čakajo nekatere občine, da podajo preliminarno oceno škode. Ta naj bi presegala prag 2,6 milijona evrov, določen za izplačilo pomoči države.

Predvideno je bilo, da bo uprava sklep o začetku ocenjevanja škode izdala še danes, a kot so pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje, nekatere občine še niso podale preliminarne ocene škode na njihovem območju. Zato bo uprava sklep izdana danes popoldan ali najkasneje v torek.

STA
Ne spreglejte