Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2017,
15.26

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

vrtec cene podražitev Slovenija

Torek, 7. 11. 2017, 15.26

6 let, 5 mesecev

Cene vrtcev po Sloveniji se zvišujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Ponekod v Sloveniji so se cene javne vrtčevske oskrbe zvišale. Tako bo treba za oskrbo otrok med drugim več plačati v Slovenj Gradcu, Kranju, Velenju in Celju. O povišanju cen vrtcev, in sicer za okoli pet do šest odstotkov, razmišljajo tudi v večini obljubljanskih občin, v Ljubljani pa trenutno cen ne bodo spreminjali.

Kot razlog za podražitev največkrat navajajo povišanje stroškov dela zaposlenih v vrtcu zaradi odprave anomalij pri plačnih razredih. V občinah so prepričani, da podražitev ne bo razveselila staršev, a se zaradi povečanih stroškov dela temu ne bo možno izogniti.

Vrhnika

Ena prvih občin, kjer že od 1. novembra veljajo nove cene, v povprečju višje za šest odstotkov, je vrhniška.

Cena za prvo starostno skupino po novem znaša 450,97 evrov, za drugo pa 343,10 evrov. Nekoliko večje povišanje je na razvojnem oddelku, kjer polna cena znaša 754,39 evrov.

Zadnjo uskladitev cen pred tem so na Vrhniki opravili 1. januarja. Kot so zapisali na občini, so nove cene še vedno nižje od tistih, ki so veljale v letu 2009.

"Razlog za dvig cen je v povečanju stroškov plač zaposlenih, zmanjšanju števila oddelkov in števila otrok v vrtcu ter v spremembah prejemkov in materialnih stroškov," so pojasnili.

Dol pri Ljubljani

Tudi v občini Dol pri Ljubljani predvidevajo višje cene vrtca, a natančnega zneska še niso izračunali, bo pa povečanje za okoli pet odstotkov glede na sedanjo ceno, je dejal župan Janez Tekavec.

Domžale

Prav tako v Domžalah v tem trenutku ne morejo napovedati, kakšen vpliv na dvig cene v vrtcih bo povzročila uveljavitev aneksov h pogodbam. Vsekakor je pričakovati dvig cen programov, so navedli na občini.

Medvode

Nekatere občine pa še ne vedo, ali bodo sploh in za koliko bodo povišale cene. Tako v Medvodah, kjer so predloge novih cen iz Vrtca Medvode prejeli konec septembra, ustreznost izračunov novih cen še proučujejo. Zato odstotki povišanja še niso znani.

Morebitne nove cene bodo začele veljati po potrditvi občinskega sveta predvidoma v decembru oz. januarju 2018. Kot so poudarili, največji vpliv na nove cene predstavljajo višji izhodiščni plačni razredi strokovnega in tehničnega osebja predšolske vzgoje.

Ig

Tudi v občini Ig še nimajo nove ekonomske cene za programe vrtca. Predlog za podražitev je že obravnaval občinski svet v oktobru.

"Glasovanja o novi ceni še ni bilo, vrtec mora pripraviti dodatne izračune oz. proučiti možnosti za prihranke," so navedli in dodali, da je razlog za dvig cene odprava plačnih anomalij, napredovanja in dvig stroškov materiala in storitev.

Kamnik

V kamniški občini so prav tako že prejeli predloge vrtcev za spremembe cene. Vsi so predlagali povišanje, zato so naročili revizijo cene javnega vrtca. Ta bo predstavljala osnovo za nadaljnje odločitve oziroma predloge občinskemu svetu.

"Zagotovo morebitna podražitev ne bo po godu nikomur, vendar pa se bojimo, da se ji zaradi povečanih stroškov dela, ne bo mogoče izogniti," so pojasnili z občine.

Moravče, Grosuplje in Litija

So pa tudi občine, ki ne nameravajo spreminjati cen vrtcev do konca leta, kot na primer v Moravčah in Grosupljem ter Litiji, kjer zaenkrat od vrtcev niso prejeli predloga za povišanje cen predšolskega varstva.

A pričakujejo, da bodo vrtci podali pobudo za spremembo cene v prihodnjem letu.

Logatec

Tudi v občini Logatec cen vrtcev za zdaj ne bodo spreminjali. Na nedavnem sestanku med vodstvom vrtca Kurirček in občino je bilo namreč sklenjeno, da se v tem trenutku cene vrtca ne spreminjajo.

"Te naj bi se spremenile predvidoma v prihodnjem letu in sicer na podlagi finančnih kazalcev dviga stroškov, ki vplivajo na izračun cene v vrtcu," je pojasnil logaški župan Berto Menard.

Ljubljana

V ljubljanski mestni občini trenutno cen vrtcev ne bodo spreminjali. Kot so sporočili, bodo razliko za plače zaposlenih v predšolski vzgoji zagotavljali iz mestnega proračuna, katerega spremembo za leto 2018 je mestni svet potrdil oktobra.

Slovenj Gradec

Med večje podražitve oskrbe v vrtcih sodijo tiste na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Nove cene programov v vrtcih so svetniki potrdili na seji 11. oktobra. Za vse starostne skupine so se zvišale že s 1. novembrom, in sicer za od 7,1 do 8,7 odstotka. Enaka cena kot doslej pa ostaja za razvojni oddelek.

Kranj

V Mestni občini Kranj so svetniki spremembe cen vrtcev potrdili na septembrski seji. Tako so se s 1. oktobrom cene programov v povprečju zvišale za 5,36 odstotka, so pojasnili na občini in dodali, da sedaj cene za prvo starostno obdobje znašajo 482 evrov, za drugo pa 354 evrov mesečno.

Velenje in Celje

V občini Velenje so se cene vrtcev v skladu s sklepom mestnega sveta 26. septembra zvišale za 1,5 odstotka.

Cene pa nameravajo zvišati tudi na Celjskem. Kot so pojasnili na celjski občini, bo na novembrski seji mestnega sveta podan predlog za spremembo cen programov javnih vrtcev. Za koliko bodo višje položnice, pa pred sejo ne razkrivajo.

Novo mesto

V Mestni občini Novo mesto so v veljavi višje cene že od 1. junija. Zvišale so se za tri odstotke za prvo in drugo starostno obdobje. Kot so pojasnili, so se za to odločili zaradi povišanja stroškov.

Nova Gorica

V Mestni občini Nova Gorica so cene v vrtcih zadnjič spreminjali na seji mestnega sveta 10. marca lani. Kot je povedala Majda Stepančič iz novogoriške občinske uprave, pa pripravljajo novo spremembo cen.

Pred svetniki naj bi bil predlog sprememb predvidoma konec leta in bi nove cene tako veljale od 1. januarja 2018.

Ptuj

Manj uspešna v takšnih prizadevanjih je ptujska mestna oblast, ki prejšnji mesec ni uspela prepričati večine svetnikov v spremembe cen vrtcev, ki jih je pripravila uprava Vrtca Ptuj na podlagi priporočil Inštituta za javno finančno pravo.

Cene za prvo in drugo starostno obdobje bi se v primeru, da bi jih sprejeli, za starše zvišale minimalno, a so imeli ptujski mestni svetniki vrsto pomislekov o dodatnih obremenitvah mladih družin.

Čeprav so nekateri pozvali, naj točko preloži na naslednjo sejo, je župan Miran Senčar vztrajal pri glasovanju, kjer pa je doživel prepričljivo zavrnitev.

Maribor in Murska Sobota

Tudi cene programov v mariborskih javnih vrtcih zaenkrat ostajajo enake. Cena programa za prvo starostno obdobje tam znaša 453 evrov, za drugo starostno obdobje pa 325 evrov mesečno. Na enakih cenah kot doslej ostajajo tudi v vrtcih v Murski Soboti.

Koper

Sprememb cen vrtec ne načrtujejo niti v Mestni občini Koper, kjer so sicer dodali, da "v kolikor bo ugotovljeno, da se bodo elementi stroškov pri vrtcih bistveno spremenili zaradi ukrepov, ki imajo za posledico povišanja plač, bomo primorani cene prilagoditi spremembam".

Ne spreglejte