Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

parkiranje

Petek, 1. 7. 2011, 8.11

8 let

Cene parkiranja v Ljubljani od danes višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od danes naprej bodo cene parkiranja na vseh javnih površinah na območju MO Ljubljana (MOL) višje za 20 odstotkov, pri čemer bo v ceno vštet tudi DDV, ki ga doslej ni bilo potrebno plačati.

Ob tem pa se bo spremenil tudi način plačila na parkomatih, so sporočili iz Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Najceneje bo še vedno mogoče parkirati na P+R parkirišču Dolgi most, kjer je bila cena doslej en evro za en dan, od danes dalje pa bo za celodnevno parkiranje treba odšteti 1,2 evra. Na parkirišču P+R Stožice bo cena za enodnevno parkiranje 2,40 evra, pri čemer bosta na voljo še dve brezplačni vožnji z ljubljanskim linijskim prevozom. Na parkiriščih s tretjo tarifo, gre za parkirišča Trg prekomorskih brigad, Kranjčeva, Tivoli in Žale, kjer je bilo doslej treba odšteti 0,5 evra za prvi dve uri parkiranja in dodatnega 0,5 evra za vsako naslednjo uro, se bo cena dvignila na 0,6 evra.

Kje so najdražja parkirišča?

Največ, 1,2 evra na uro, pa bo za parkiranje še vedno treba odšteti na parkiriščih Petkovškovo nabrežje, Sanatorij Emona, NUK in v garažnih hišah Stožice in Kozolec. Dosedanja cena na teh parkiriščih je bila en evro na uro.

Cena nočnega parkiranja med 19. in 7. uro pa je povsod enaka, in sicer 1,80 evra na noč po novem ceniku.

Plačilna sredstva: kovanci, Urbana ali Moneta

Na parkomatih na območju ožjega mestnega središča se od danes plačuje s kovanci, Urbano ali Moneto. S kovanci se za eno uro plača 0,7 evra, za en evro bo avto lahko parkiran 80 minut, za 1,4 evra pa dve uri. Plačuje pa se lahko tudi z Moneto - za eno uro je treba vtipkati številko 18970, za dve uri pa 189140 - in z Urbano; za eno uro se jo prisloni enkrat, za dve pa dvakrat. Parkiranje, daljše od dveh ur, na teh parkiriščih ni dovoljeno.

Dosedanje obračunavanje ni bilo skladno z zakonom o davku

Razlog za spremembo cen je ugotovitev davčne uprave, da dosedanja ureditev pobiranja občinske takse za parkiranje na javnih površinah MOL ni bila skladna z zakonom o davku na dodano vrednost in direktivo Evropske skupnosti, saj naj bi povzročala izkrivljanje konkurence v storitvah parkiranja na območju ljubljanske občine.

Po opozorilu so na MOL pričeli spreminjati predpise, ki so vsebovale določbe o občinski taksi, tako da je sedaj vir financiranja javne službe parkirnina in ne občinska taksa. Vse predloge o spremembi so potrdili na 7. seji mestnega sveta 20. junija.

Ne spreglejte