Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

čebele Lesce

Sreda, 15. 5. 2013, 13.24

8 let

Čebelarski praznik letos združen s 130. obletnico Čebelarskega društva Radovljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čebelarji iz vse Slovenije se bodo v soboto zbrali na 11. slovenskem čebelarskem prazniku, ki se po desetih letih vrača na Gorenjsko, ki je zibelka slovenskega čebelarstva.

Sočasno bo 130-letnico delovanja obeležilo Čebelarsko društvo Radovljica, spomnili pa se bodo tudi največjega slovenskega čebelarja Antona Janše, ki je umrl pred 240 leti.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred sobotnim praznikom v Lescah povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je v Sloveniji preko 9000 čebelarjev, ki so vključeni v 215 čebelarskih društev. Povprečna starost čebelarjev je 58 let in v zadnjih letih pada, čemur gre zasluga tudi 140 čebelarskim krožkom, v katerih čebelarstvo spoznava 2000 otrok.

Na Gorenjskem je vseh čebelarjev nekaj čez 1000 oziroma okrog 12 odstotkov vseh slovenskih čebelarjev, čeprav so razmere za čebelarstvo na Gorenjskem precej slabše kot drugod v državi. Čebelarjenje je težje zaradi daljših zim, bolj spremenljivega podnebja in manj intenzivnih paš. Tako je tudi donos na panj na Gorenjskem najslabši in čebelarstvo mora tako še bolj temeljiti na znanju in izobraževanju.

Že pred več kot 240 leti je največji slovenski čebelar Anton Janša na območju Radovljice zajemal znanje o čebelarstvu in ga prenašal na Dunaj. Povečevanju znanja med čebelarji je namenjen tudi lansko leto odprt Čebelarski razvojno-izobraževalni center Gorenjske v Lescah. Center dobro deluje in služi svojemu namenu, meni radovljiški župan Ciril Globočnik, ki je prepričan, da se bo še nadgrajeval in razvijal.

V centru bo v soboto potekal tudi letošnji slovenski čebelarski praznik, ki bo potekal sočasno z Dnem naravovarstva in čebelarstva in s 130. obletnico Čebelarskega društva Radovljica, ki je največje v gorenjski čebelarski zvezi. Kot je izpostavil Noč, je radovljiški okoliš zibelka čebelarstva. Iz združevanj v društva je nastala tudi čebelarska zveza, ki je po organiziranosti med prvimi v državi. Bogata tradicija povezovanja pa je posledica velike soodvisnosti čebelarjev.

O pomenu čebelarstva se bodo na sobotnem dogodku lahko seznanili tudi obiskovalci in poskusili čebelje pridelke. Predvsem pa bo dan namenjen druženju čebelarjev in izobraževanju o tujerodnih rastlinskih vrstah ter o tem, ali so vse medovite rastline dobre za naravo.

Dan naravovarstva in čebelarstva je del projekta, v katerem sodelujeta Slovenija in Avstrija in je namenjen promoviranju kranjske čebele in biodiverzifikacije. V okviru projekta, ki traja od oktobra 2010 do konca letošnjega leta, so že izdali knjigo Lepo je biti čebelar, do konca leta pa se bodo posvetili še promociji varstva narave, predvsem v boju proti tujerodnim rastlinam, je povedal predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Janko S. Stušek.

Ne spreglejte