Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zbor za republiko nasilje demonstracije

Torek, 27. 11. 2012, 13.56

8 let

Če so volitve zmaga demokracije, je nasilje njen zaton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V to je prepričan prvi mož Zbora za republiko Lovro Šturm, v zboru so se danes odzvali na včerajšnje nasilne demonstracije.

V Zboru za republiko obsojajo nasilje in so zelo zaskrbljeni nad včerajšnjimi nasilnimi uličnimi dogodki pred državnimi institucijami. Nasilje nikoli ne rodi ničesar dobrega, že samo če se spomnimo žalostne zgodovine 20. stoletja, je nasilje vedno prineslo vzpon totalitarnih režimov ali jim je celo tlakovalo pot in tako trajno zaznamovalo usodo držav in ljudi, meni Lovro Šturm.

Šturm: Nasilje socialne stiske še poglablja Razumemo stisko ljudi, vendar je treba povedati, da nasilje nikdar ne prinese rešitev, temveč se po izbruhih nasilja začne vrteti spirala nazadovanja, ki socialne stiske še poglablja. Slovenija je v tem trenutku na dobri poti, da pride iz krize, kar potrjuje tudi odločna podpora EU in drugih mednarodnih institucij reformnim ukrepom aktualne vlade, je danes povedal Lovro Šturm. Takšna nasilna ekscesna dejanja pa nas lahko pahnejo nazaj. Spoštovati je treba pravno državo Vsake demonstracije in vsako izražanje mnenj in zbiranje na javnih prostorih so legitimni, morajo pa potekati v skladu z veljavnimi pravili. Kar po mnenju Šturma pomeni, da morajo biti protesti in demonstracije vnaprej prijavljeni pristojnim državnim organom. Jasno mora biti, kdo so organizatorji, in ti morajo tudi prevzeti odgovornost, da ne pride do nasilnih dejanj in uničevanja javne in zasebne lastnine, je prepričan Lovro Šturm. Spoštovati je treba pravno državo.

Štuhec: Za dogodki v Mariboru stoji tudi določen politični interes Teolog Ivan Štuhec je kot Mariborčan še posebej prizadet zaradi včerajšnjega nasilja v Mariboru. Vse demonstracije, ki so legalne, so tudi legitimne, morajo pa seveda biti miroljubne. Maribor je tudi med osamosvojitvijo dokazal, da je sposoben "demonstrirati" na miroljuben način. Včerajšnje demonstracije pa so se sprevrgle v nasilje, niso pa vsi, ki so demonstrirali, nasilno delovali, opozarja Ivan Štuhec. Vse skupaj je delo provokatorjev. Očitno je, da za vsem stoji tudi določen politični interes, ki se zelo dobro skriva prav zato, ker protesti niso bili napovedani in niso znani njihovi organizatorji. "Če kulturniki podpirajo ljudi, ki ne spoštujejo demokratičnih pravil pri reševanju problemov, ki so v Mariboru realni, poti za njihovo miroljubno reševanje pa niso bile izkoriščene po tem, nas mora resno skrbeti," opozarja teolog Ivan Štuhec. Turk: Včerajšnji izbruh sovražnega govora pristojne kliče na odziv Boštjan M. Turk je danes opozoril na včerajšnji izbruh sovražnega govora, ki nujno potrebuje odziv pristojnih organov in ustanov. Slišali smo pozive k linču in širjenju požara, to je nedopustno. Zato v Zboru za republiko pozivajo, da se te svari ustavijo. "Naj se neha bencin polivati po državi, ko bomo enkrat goreli, bomo goreli vsi, ne bo izjem," zagotavlja Boštjan M.Turk.

Ne spreglejte