SiolNET. Novice Slovenija
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

CasaPound žrtve drugega tržaškega procesa na plakatih zmerja s teroristi

0,44

termometer

CasaPound
Foto: Reuters

Na Opčinah in v Lonjerju so se davi pojavili plakati skrajnega desničarskega gibanja CasaPound proti žrtvam drugega tržaškega procesa. Plakate so nalepili na zidove in zabojnike za smeti, na Opčinah tudi na Jadranov sedež in na zid Prosvetnega doma. Žrtve drugega tržaškega procesa na plakatih zmerjajo s teroristi, spodaj pa je napis "ne' vittime ne' martiri" (ne žrtve ne mučenci).

V nedeljo je ob 15. uri napovedana spominska prireditev ob 78-letnici usmrtitve petih obsojencev - Pinka Tomažiča, Viktorja Bobka, Ivana Ivančiča, Simona Kosa in Ivana Vadnala. Prireditvi, ki bo kot vsako leto na openskem strelišču, bo sledil koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič v Prosvetnem domu.

Ob imenih teh petih antifašistov, ki so jih fašisti v drugem tržaškem procesu obsodili na smrt, so neofašisti CasaPound zapisali "associazione terroristica, devastazione in tentata strage" (teroristična združba, razdejanje in poskus pokola), poroča časnik Primorske novice.

CasaPound Italija Novice Šarec: Shod neofašistov v Trstu je sol na rane primorskih Slovencev

V SSk so nad dejanji ogorčeni

Stranka Slovenska skupnost (SSk) je ogorčena in po navedbah deželnega svetnika Igorja Gabrovca pričakuje, da bodo pristojne oblasti brez oklevanja kaznovale CasaPound, "ki brez vsakega sramu podpisuje letak, ki žali spomin na zgodovinsko priznane antifašistične borce in obsojence na drugem tržaškem procesu".

Po ocenah Gabrovca je neverjetno, da se še danes najdejo podporniki načel in metod posebnega fašističnega sodišča.

"Na provokacijo odgovorimo z množično udeležbo na proslavi"

"Mimo vsebine je kaznovanja vredno tudi dejstvo, da so domači obritoglavci svoje blodnje polepili na nedovoljenih prostorih, kar se enači kot čisto mazaško akcijo z agresivno politično vsebino. Novodobni nestrpneži označujejo naše junake in odpornike za teroriste, tako kot jih je leta 1941 obsodilo Posebno fašistično sodišče. Se pravi sodišče, ki ga je neposredno usmerjal sam rimski Duce in sta mu bili pravičnost in zakonitost kar se da tuja pojma. Na provokacijo, ki gibanje CasaPound postavlja na isto raven fašističnih krvnikov izpred osem desetletij, odgovorimo z množično udeležbo na letošnji proslavi na openskem strelišču," je sporočil.

Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg Novice Evropski parlament poziva k prepovedi neofašističnih in neonacističnih skupin v EU

Na provokacijo se je odzvala tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki je pozvala k množični udeležbi na nedeljski slovesnosti. Kot so sporočili s SKGZ, bodo udeleženci s svojo prisotnostjo dostojanstveno odgovorili na provokacije skrajno desničarskih gibanj ter utrdili spomin na žrtve fašističnega zatiranja.

CasaPound Novice Ob odprtju sedeža CasaPound v Trstu shod proti fašizmu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin