Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
15.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

51

Natisni članek

Državni zbor Rog Levica Nataša Sukič

Sreda, 3. 2. 2021, 15.52

3 leta, 2 meseca

Burno v parlamentu: poslanca zanimalo, ali je Sukičeva ovirala delo policije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

51

Začetek seje parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, na kateri poslanci obravnavajo morebitno prekoračitev policijskih pooblastil pri izselitvi pripadnikov avtonomne skupnosti Rog, je zaznamoval besedni dvoboj med predsednico komisije Natašo Sukič (Levica) ter poslancema Marijanom Pojbičem (SDS) in Andrejem Černigojem (NSi). Pojbiča je zanimalo, ali Sukičeva na današnji seji nastopa kot poslanka ali kot uporabnica Roga, Černigoja pa, ali je na protestih proti izpraznitvi Roga kot poslanka in predsednica prej omenjene komisije poskušala ustaviti delovanje policije.

"Sama nisem bila nikoli uporabnica Roga, nastopam v vlogi poslanke in predsednice te komisije," je poslancu SDS Marijanu Pojbiču odgovorila predsednica komisije in poslanka Levice Nataša Sukič. Ob tem je dodala, da je v Rogu kot občanka kdaj obiskala katero od prireditev, kot literatka pa nastopala tudi v klubu Modri kot.

Zoran Janković
Novice Janković okrcal poslanko Levice zaradi razprave o Rogu

Poslanca zanimalo, ali je Sukičeva ovirala delo policije

Poslanca NSi Andreja Černigoja je nato zanimalo, ali je Sukičeva osebno sodelovala na protestih proti izpraznitvi Roga. "Spoštovani poslanec, obvestilo, da se dogajajo zadeve pred Rogom in da se začenja dogajati nasilje, sem prejela malo pred osmo uro zjutraj. Šla sem tja pogledat in dokumentirat zadeve za potrebe te komisije," mu je odgovorila Sukičeva in dodala, da ji omenjeni poslanec ne more določiti, ali sme ali ne sme iti na teren.

Poslanka Levice Violeta Tomić je Sukičevi nato dejala, naj se vendar neha zagovarjati, na kakšen način v svojem prostem času ščiti človekove pravice. "Proceduralno je bilo dvakrat zlorabljeno, to je bila zloraba poslovnika," je dejala Tomićeva in dodala, da bi si prej omenjena poslanca zaslužila opomin.

Poslanka Levice in predsednica parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataša Sukič na protestih ob izselitvi uporabnikov Roga | Foto: STA , Poslanka Levice in predsednica parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataša Sukič na protestih ob izselitvi uporabnikov Roga Foto: STA ,

Černigoj je nato Sukičevo vprašal, ali je kot poslanka oziroma predsednica komisije za peticije poskušala ustaviti delovanje policije. Predlagal je, da se seja prekine, v tem času pa bi pridobili poročilo policije glede tega, ali je predsednica komisije na kakršenkoli način ovirala delo policije in ali je policija proti njej sprožila kakšne postopke, ter poročilo predsednika državnega zbora. Sukičeva je njegovo zahtevo zavrnila: "Če imate pritožbe, se pritožite na kolegij predsednika državnega zbora."

Člani komisije so domnevni prekoračitvi policijskih pooblastil pri izselitvi uporabnikov Roga danes namenili šest ur razprave. Na seji, sklicani na pobudo Sukičeve, je bilo mogoče slišati pomisleke o enostranskem prikazovanju, sklepi Levice pa na koncu niso bili sprejeti, poroča STA. Sukičeva je dejala, da je 19. januarja na lastne oči videla nasilno izseljevanje ljudi iz Roga. Pri tem so sodelovali policija in varnostne službe, po njenih besedah pa je bila večkrat uporabljena sila, med drugim tudi solzivec.

Franc Jurša
Novice Jurša: Janši sem povedal, da ne nameravamo biti ekstremna opozicija #video

Hojs: Policija ni vstopila v prostore Roga, ampak je stala za obzidjem

Seje se je udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je menil, da je prekomerna uporaba sile velika netočnost, saj policija sploh ni vstopila v prostore Roga, ampak je stala za obzidjem. Z informacijo o dogajanju v Rogu je bil seznanjen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kot je povedal, še preverjajo in pridobivajo informacije, do katerih se zdaj na podlagi medijskih objav ne morejo opredeljevati. Na podlagi vseh poizvedb bodo pripravili tudi poročilo, je povedal Svetina.

Delo policistov je predstavil direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. Kot je povedal, so se na območje odpravili po pozivu varnostnikov, da ne zmorejo več sami obvladovati razmer. Kot je večkrat poudaril, so pri delu uporabili najmilejša prisilna sredstva, kamor sodi tudi solzivec, delovali pa so po načelu sorazmernosti. Šest ljudi so pridržali, zabeležili pa so tudi več kaznivih dejanj. V policiste je nekdo vrgel steklenico, vanje so metali jajca in pirotehnična sredstva, na nekaterih policijskih vozilih so prerezali pnevmatike, je naštel. Zaradi ene lažje poškodbe s strani policije so ustanovili posebno komisijo, ki bo preučila primer.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je menil, da je prekomerna uporaba sile velika netočnost, saj policija sploh ni vstopila v prostore Roga, ampak je stala za obzidjem. | Foto: STA , Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je menil, da je prekomerna uporaba sile velika netočnost, saj policija sploh ni vstopila v prostore Roga, ampak je stala za obzidjem. Foto: STA ,

Na seji so svoje izkušnje predstavili tudi uporabniki Roga in nekateri, ki so tam tisto noč prespali ter so jih nasilno odvedli iz prostorov. Več poslancev je kot spornega označilo videoposnetek, ki ga je za predstavitev uporabil uporabnik Roga Miha Blažič. Poslanka Maša Kociper (SAB), sicer tudi svetnica v ljubljanskem mestnem svetu, je v razpravi spomnila, da ljubljanska občina že od županovanja Vike Potočnik želi priti do svojih prostorov na območju Rog. Območje je po njenih besedah zanemarjeno in je sanitarna ter gradbena grožnja.

Z uporabniki se občina ni uspela dogovoriti, bilo je šest poskusov mediacije, zato se je Kociprova vprašala, "kako v pravni državi dobiti nazaj svojo lastnino". Z njo se je strinjal Dušan Verbič (SMC), ki je menil, da je seja promocija Levice. Aljaž Kovačič (LMŠ) je izrazil razočaranje nad idealiziranjem in hkratnim črnjenjem Roga, Meira Hot (SD) pa je povedala, da je preuranjeno dajati končne ocene o dogajanju. Violeta Tomić in Primož Siter iz Levice sta bila na drugi strani zelo kritična do Hojsa in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Predstavnikov Mestne občine Ljubljana na seji ni bilo, poroča STA.

Ne spreglejte