SiolNET. Novice Slovenija
3,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podatek, ki nas uvršča med najboljše v Evropi

3,82

termometer

Zavod za zaposlovanje | Že osmi mesec zapored se brezposelnost v Sloveniji zmanjšuje. | Foto: STA
Že osmi mesec zapored se brezposelnost v Sloveniji zmanjšuje. Foto: STA

Brezposelnost v Sloveniji se še naprej zmanjšuje, in sicer že osmi mesec zapored. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec septembra registriranih 66.122 brezposelnih, kar je 4,6 odstotka manj kot avgusta in 21,1 odstotka manj kot septembra lani. Brezposelnost se je znižala po vsej državi. Po podatkih Eurostata iz 1. oktobra je brezposelnost v Sloveniji 3,9-odstotna, kar nas postavlja na šesto mesto v EU.

Septembra se je na zavodu na novo prijavilo 4.616 brezposelnih oseb. To je 20,3 odstotka več kot avgusta in 29,1 odstotka manj kot septembra lani, je danes na spletni strani objavil zavod za zaposlovanje.

Septembra zaposlili 5.708 brezposelnih oseb

Od 7.786 brezposelnih oseb, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5.708 oseb, kar je 75,5 odstotka več kot avgusta in 29,7 odstotka manj kot septembra lani.

Brezposelni Novice Slovenija tudi julija z upadom brezposelnih #video

V prvih devetih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 77.087 brezposelnih oseb oziroma 9,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Na novo se je prijavilo 44.863 brezposelnih oseb, kar je 39,6 odstotka manj kot lani v tem času.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, učiteljev razrednega pouka, komercialnih zastopnikov za prodajo, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo ter kuhinjskih pomočnikov.

Največ oseb na zavodu zaradi izgube zaposlitev za določen čas

Po navedbah zavoda je 24.429 oseb bilo prijavljenih na zavod, ker so izgubile službe za določen čas.  Iskalcev prve zaposlitve je bilo 3497, presežnih delavcev in stečajnikov pa 8606. Glede na prvih devet mesecev lani se je na zavodu prijavilo za 31,8 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, 31,3 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve in 59,9 odstotka manj presežnih delavcev in stečajnikov.

Iz evidence zavoda se je odjavilo skupaj 66.024 brezposelnih oseb, od teh 49.510 zaradi zaposlitve, kar je 1,9 odstotka manj kot v tem času lani.

Brezposelnost se je najmanj zmanjšala na območju Kranja

Brezposelnost se je septembra na mesečni ravni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v kranjski, kjer se je zmanjšala  za 7,5 odstotka in najmanj v trboveljski, kjer se je zmanjšala za 1,3 odstotka. V območni službi Ptuj je bilo za 5,8 odstotka manj brezposelnih, Murski Soboti za 5,6 odstotka manj, Velenju in Celju za 5,4 odstotka, Novi Gorici za 5,3 odstotka, Mariboru za 4,9 odstotka, Kopru za 4,1 odstotka, Ljubljani za 3,9 odstotka, Sevnici za 3,8 odstotka in Novem mestu za 1,5 odstotka manj.

Kranjska območna služba največji upad brezposelnosti beleži tudi v letni primerjavi, in sicer za 30,5 odstotka. Večje znižanje kot na ravni države je bilo še v območnih službah Murska Sobota (-26,8 odstotka), Nova Gorica (-26,1 odstotka), Velenje (-24,2 odstotka) in Koper (-24,2 odstotka).

Septembra razpisali 15.504 prostih delovnih mest

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, izobraževanja ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so septembra zavodu sporočili 15.504 prostih delovnih mest. To je 0,7 odstotka več kot avgusta in 17,6 odstotka več kot septembra lani.

Največ jih je iskalo delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (1060), delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah (803), čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah (623), voznike težkih tovornjakov in vlačilcev (589), varilce ipd. (434), strokovne sodelavce za zdravstveno nego (372), natakarje (364), strokovnjake za zdravstveno nego (361), visokošolske učitelje in sodelavce na visokošolskih zavodih (332) ter skladiščnike in uradnike za nabavo in prodajo (324).

Prostih delovnih mest, ki jih je zavod prejel v prvih devetih mesecih, je bilo 116.632, kar je 30 odstotkov več kot v tem času lani.

Po zadnjih podatkih statističnega urada, ki so na voljo za julij, je bilo v državi 901.926 delovno aktivnih prebivalcev, kar je približno toliko kot junija in 2,2 odstotka več kot julija lani. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunava zavod za zaposlovanje, je bila julija 7,3-odstotna, kar je enako kot junija in 1,9 odstotne točke manj kot julija lani.

 

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo Posel danes Število registriranih brezposelnih po treh mesecih upadlo zaposlitev zavod za zaposlovanje delo Posel danes Lani v Sloveniji skoraj 16-odstotna rast števila brezposelnih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin