Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2018,
20.45

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Natisni članek

Fakulteta Alma Mater Europaea Jurij Toplak študenti

Torek, 4. 9. 2018, 20.45

5 let, 7 mesecev

Brez znanja slovenščine tuji študentje ne morejo do diplome #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Po mednarodnem škandalu diši med tujimi študenti pri nas in našim zdravstvenim ministrstvom. To jim je namreč kar sredi študija odredilo zahtevo po znanju slovenskega jezika. Izobraževanja zaradi nepojasnjene poteze ministrstva pa zdaj ne morejo dokončati.

V stiski je tako okoli 200 italijanskih študentov fizioterapije na zasebni fakulteti Alma Mater Europea. Fizioterapevti lahko postanejo le, če pred zadnjim, strokovnim izpitom predložijo potrdilo o znanju slovenščine.

Vse skupaj je nesmisel, pravijo italijanski študenti pa tudi pravni strokovnjaki pri nas. Ta praksa ni uvedena nikjer v Evropski uniji, samo pri nas. Študentom v bran je stopil eden od italijanskih poslancev, Giovanni La Via, in Evropsko komisijo javno, tudi s pritožbami, opozoril na kršitve našega ministrstva. Zadnje pa obupanim študentom odgovarja na kratko: leta 2017 se je spremenila zakonodaja.

Za strokovni izpit dovolj diploma, pri nas pa še znanje slovenščine

Italijanski študentje so za študij na zasebni fakulteti odšteli 20 tisoč evrov. Nič nam ni jasno, pravijo italijanski študenti. V večini evropskih držav je za strokovni izpit dovolj diploma, pri nas pa sredi študija šok - da zahtevajo znanje slovenščine.

"Za nas pomeni učenje slovenskega jezika za stopnjo B2 enako kot še ena diploma. To je nemogoče," je bil ogorčen diplomant fizioterapije Giuliano Tomasotti. In čeprav v Sloveniji sploh ne nameravajo ostati.

"Izobraževalni proces bi rad tu v celoti končal, skupaj s strokovnim izpitom, ki pomeni tudi poklicno kvalifikacijo, s katero bi se rad vrnil v Italijo, kjer bi delal, ker tam živim," pa je pojasnil študent Enrico Rech Daldosso.

Brez strokovnega izpita diplome ne morejo prenesti na italijansko ministrstvo, ki bi jim priznalo izobrazbo.

Evropska direktiva znanja jezika ne zahteva

Direktor, lastnik fakultete Alma mater Europaea in profesor Jurij Toplak je ogorčen. V zakonodajo so zapisali pogoj za jezik, ki ga evropska direktiva ne zahteva.

"Direktiva 55/2013 določa, da država ne sme uvesti kontrole jezika za tiste, ki se izobražujejo med izobraževanjem, ampak šele po pridobitvi poklica," je opozoril Toplak.

"Kdo si bo želel študirat v Sloveniji, če ne veš, ali ti bo sredi študija država postavila neko novo omejitev, zahtevala znanje jezika," je ogorčen direktor fakultete Alma mater Europaea Jurij Toplak. | Foto: STA , "Kdo si bo želel študirat v Sloveniji, če ne veš, ali ti bo sredi študija država postavila neko novo omejitev, zahtevala znanje jezika," je ogorčen direktor fakultete Alma mater Europaea Jurij Toplak. Foto: STA , Predsednik študentskega sveta zasebne fakultete Alen Pavlec veliko pričakuje od novega zdravstvenega ministra. Samo Fakin se je v medijih že odzval in dejal, da je vse skupaj bedarija.

Strokovni izpit na ministrstvu opravili s tolmačem

"Nedvomno je ministrstvo s to zahtevo pogrnilo na celi črti. Dela nam sramoto in dela nam škodo v Evropi. Kdo si bo želel študirati v Sloveniji, če ne veš, ali ti bo sredi študija država postavila neko novo omejitev, zahtevala znanje jezika," je ogorčen Toplak.

Prvih 18 diplomantov fizioterapije je še pred spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti po pripravništvu v Italiji uspešno opravilo strokovni izpit na ministrstvu za zdravje s tolmačem. Evropski poslanec La Via poleg uradne pritožbe zahteva tudi konkretne odgovore, kakšni bodo ukrepi proti Sloveniji.

Ne spreglejte